Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 52 pasujących wyników.
Producenci drobiu: rekordowy rok dla producentów kurcząt rzeźnych
Rośnie produkcja kurcząt rzeźnych, wynosi ona już 150 mln sztuk miesięcznie, bijąc kolejny rekord - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP). Jak dodano, zapotrzebowanie...
więcejMRiRW: pozytywna ocena chińskiego audytu ws. drobiu
Chińscy inspektorzy pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji - poinformowało we wtorek ministerstwo rolnictwa. Uzyskanie zgody od Chin...
więcejKurczęta brojlery nieznacznie droższe. Polskie stawki najniższe w Unii
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na unijnym rynku w pierwszych czterech tygodniach kwietnia wyniosła 189 euro za 100 kilogramów. Tak...
więcejBrojlery najbardziej drożeją w Polsce
W lutym za 100 kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na unijnym rynku płacono średnio 186,3 euro. Przez miesiąc stawki poszły w górę o 0,4 proc.,...
więcejPolska coraz mocniejszym graczem na rynku drobiu
W pierwszych 10 miesiącach ubiegłego roku na unijny rynek trafiło aż 468 tys. ton nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski. To aż o 19 proc. więcej niż przed rokiem. Jak informują...
więcejProducenci drobiu muszą walczyć o nowe rynki
Ograniczenia w handlu z Rosją nie wpływają znacząco na produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego. Dla polskich wytwórców głównymi rynkami zbytu są bowiem kraje unijne, a w tym roku...
więcejPolskie kurczęta najtańsze w Unii
W styczniu za 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów trzeba było w Unii Europejskiej średnio zapłacić 184,7 euro. To tylko o 0,4 proc. więcej niż w grudniu. Tak wynika z...
więcejCeny brojlerów prawie nie zmieniają się. U nas najtaniej
Według danych Komisji Europejskiej w grudniu ub.r. za 100 kilogramów mięsa trzeba było średnio zapłacić 183,9 euro. To tylko o 0,2 proc. więcej niż w listopadzie. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejPierwszy Polak na tak prestiżowym stanowisku
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej został wybrany na szefa Grupy Dialogu Społecznego do spraw Drobiu i Jaj. To ciało doradcze Komisji Europejskiej w...
więcejCeny w skupie drobiu bez większych zmian
Na krajowym rynku drobiu na przełomie maja i czerwca nie odnotowano większych zmian. Wyjątek stanowi cena kaczek brojlerów, które w ciągu tygodnia potaniały o 6%. Kurczęta...
więcejW Ukrainie może zabraknąć jaj spożywczych
Ukraińskie firmy ponoszą duże straty w związku z rosyjską agresją. Mimo, że większość majątków pozostaje pod kontrolą, to jednak dostęp do części aktywów został odcięty w wyniku...
więcejMają apetyt na "wolne" eksportowe rynki drobiu
Brazylijscy producenci drobiu narzekają na gwałtowne wzrosty cen zbóż z powodu inwazji Rosji na Ukrainie. Jednocześnie patrzą na zakłócenia w handlu, przed którymi stanęli...
więcejGigant na rynku drobiu szykuje się do kolejnych przejęć
Grupa LDC - największy producentów drobiu we Francji oraz jeden z najmocniejszych graczy na rynku europejskim - rozważa przejęcia w kilku państwach, także w Polsce. O sprawie informuje...
więcejNadpodaż drobiu na najważniejszych rynkach
Na kluczowych dla światowego drobiarstwa rynkach występuje przewaga podaży nad popytem - wynika z najnowszego opracowania analitycznego przygotowanego przez cenioną przez drobiarstwo instytucję...
więcejOpłacalność produkcji drobiu niższa niż zwykle
Żywiec drobiowy w 2018 r. był średnio o 3,4 proc. droższy rok do roku - wynika z danych ministerstwa rolnictwa. Ostatnie miesiące ubiegłego roku mogą jednak zwiastować zmiany na rynku. W drugim i...
więcejNowi gracze będą wchodzić na rynek mięsa drobiowego
90 procent wzrostu rynku drobiu przyniosą w najbliższym czasie tak zwane "rynki wschodzące", z których aż 65 procent znajduje się w Azji - uważają analitycy Rabobanku, na...
więcejKolejny drobiarski rekord pobity
Dobra koniunktura na rynku skupu kurcząt rzeźnych, która trwa już od kilku miesięcy spowodowała, że - zgodnie z najnowszymi danymi GUS – produkcja piskląt brojlerów kurzych w...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże...
więcejKurczęta nie były tak drogie od lat
Na rynku drobiu w górę idą ceny kurcząt wspierane wysokim eksportem. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach lipca za kilogram brojlerów płacono...
więcejDrobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek
W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz...
więcejLatem ceny skupu brojlerów mogą być najwyższe od lat
W miesiącach letnich, ceny żywca kurcząt rzeźnych mogą w skupie sięgnąć poziomów nienotowanych na polskim rynku od kilku lat - prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz....
więcejDrobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Duże fermy są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego niż mniejsze gospodarstwa. Bez nich zaspokojenie potrzeb Polaków i utrzymanie wpływów eksportowych na dzisiejszym...
więcejPrognozy wzrostu produkcji drobiu są przesadzone. Ekspert mówi wprost
W 2017 roku Polska utrzymała pozycję lidera wśród największych unijnych producentów drobiu, a eksport szedł w górę. Na horyzoncie pojawiają się jednak zagrożenia. Motorem...
więcejKurczęta ciągle tańsze niż przed rokiem. Z małym wyjątkiem
Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszym półroczu 2017 roku za kilogram kurcząt brojlerów płacono średnio 3,24 zł. To o 2,6 proc. mniej niż przed rokiem i aż 11...
więcejPtasia grypa i produkcja drobiu
Szybki rozwój sektora sprawił, że Polska już kilka lat temu stała się liderem produkcji drobiu, wyprzedzając takie potęgi jak Wielka Brytania, Francja czy Niemcy. - Szacujemy, że w 2016 r....
więcejProdukcja drobiu w UE ma swoich liderów
Rynek produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej składa się głównie z trzech sektorów. Należą do nich produkcja brojlera kurzego, indyków oraz kaczek. Oczywiście dominuje...
więcejJajka i mięso drobiowe nie idą w parze
Jaja kurze są dobrym towarem eksportowym, jak podaje unijny raport, który obejmuje wartość eksportu od kwietnia 2014 roku. W przypadku mięsa drobiowego nastąpił lekki spadek, który...
więcejJaja w Polsce tanieją, ale na tle Unii są drogie
Ceny jaj w Polsce w ubiegłym roku spadały, ale porównując nasz kraj do Unii są one wysokie - obliczyli ekonomiści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Przeciętna roczna...
więcejUnijny eksport drobiu. Rośnie udział Polski
Komisja Europejska poinformowała, że od stycznia do listopada 2015 roku Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,28 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów...
więcejRozwój lepiej, konsumpcja słabiej
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej ma do roku 2025 wzrastać, ale konsumpcja mięsa drobiowego ma raczej pozostać na stałym poziomie. Raport przygotowany prze unijnych ekspertów...
więcejCzesi ograniczeni przez import
Produkcja mięsa drobiowego w Czechach ma obecnie mniejsze szanse na rozwój, ponieważ rosnący import w tym zakresie mocno oddziałuje na cały sektor drobiowy. Raport przygotowany przez...
więcejZaostrza się konkurencja na ryku drobiu
Coraz więcej firm poszerza swoje portfolio i wychodzi z inwestycjami poza granice swojego kraju. Dobrym przykładem jest Hiszpania, gdzie Grupo Fuertes w br. podjęła decyzję o zakupieniu 5,06%...
więcejKurczęta brojlerów coraz droższe. Ale w Polsce wciąż najtaniej
W lipcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio na unijnym rynku 194,7 euro. To o 1,6 proc. więcej niż w czerwcu. Przez...
więcejCeny indyków na stabilnym poziomie. Opłacalność produkcji rośnie
Na początku sierpnia za kilogram żywca indorów płacono przeciętnie 5,99 zł. To dokładnie tyle samo, ile wynosi średnia od początku roku do końca lipca. Obecne stawki są również...
więcejStabilna sytuacja na rynku indyków. Przez rok ceny nie drgnęły
Od pierwszego tygodnia czerwca 2014 do pierwszego tygodnia czerwca br. ceny żywca indyków wahały się w wąskim przedziale 5,90-6,14 złotych za kilogram. Według danych ministerstwa...
więcejMięso kurcząt napędza eksport drobiu. Mało chętnych na kaczki
W styczniu i lutym UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 206 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1,3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem....
więcejEksport drobiu idzie w górę. Polska w czołówce
Unia Europejska sprzedała w styczniu do krajów trzecich ponad 102,7 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 1 proc. więcej niż w tym miesiącu przed rokiem....
więcejPolska liderem na rynku drobiu. Embargo nam nie szkodzi
Ubiegły rok był bardzo dobry dla branży drobiarskiej. Niemal 900 tys. ton mięsa z rekordowej produkcji 2,1 mln ton trafiło na eksport. Najbliższe lata zapowiadają się równie...
więcejProducenci drobiu chcą sprzedawać pod swoimi markami
Sieci handlowe zwiększają udziały marek własnych w sprzedaży. Wytwarzaniem takich produktów na ich zlecenie zajmują się najczęściej producenci mający też w ofercie swoje, markowe...
więcejProdukcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatnich 10 latach
Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) tempo wzrostu produkcji drobiu w 2014 r. wyniesie 1 proc. (107,6 mln ton) wobec 3 proc. w ostatniej...
więcejPtasia grypa znów daje o sobie znać we Francji
Od listopada 2015 roku we Francji potwierdzono 74 ogniska ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości. Ostatnie dwa przypadki zanotowano pod koniec lutego w regionie Dordogne w gospodarstwie hodowlanym...
więcejPtasia grypa wydostała się poza zamkniętą strefą
Ognisko ptasiej grypy H5N1 wykryto w departamencie Haute-Garonne na południu Francji, poza strefą zamkniętą, którą francuskie ministerstwo rolnictwa ustanowiło w grudniu, by zapobiec...
więcejHolandia chce być wolna od kurczaków z ferm przemysłowych
Lidl, Jumbo oraz Albert Heijn, trzy największe sieci sklepów w Holandii rezygnują ze sprzedaży kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych. Organizacje zrzeszające obrońców praw...
więcejPtasia grypa nie odpuszcza we Francji. Rośnie liczba zakażeń
Liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji - według najnowszego raportu władz - do 6 stycznia wzrosła aż do 66. W ostatnim tygodniu zanotowano już jednak tylko dwa nowe...
więcejFrancja liderem na unijnym rynku ekologicznego drobiu
W 2014 roku we Wspólnocie wyprodukowano 28,5 mln sztuk ekologicznego drobiu. To o 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Liderem na rynku była Francja - 12,75 mln sztuk. Na drugim miejscu...
więcejUkraina zwiększa eksport drobiu do Unii Europejskiej
Od początku bieżącego roku Ukraina wyeksportowała do państw Wspólnoty 4 tysiące ton mięsa drobiowego w ramach bezcłowych kontyngentów. Tak wynika z danych przedstawionych przez...
więcejSektor drobiarski dostał nadzwyczajne wsparcie
Rząd w Paryżu przyznał sektorowi drobiu 15 mln euro w ramach nadzwyczajnych środków wsparcia WPR w celu zrekompensowania strat wywołanych zniesieniem unijnych subsydiów do...
więcejRosyjski rynek nasycony krajowym drobiem
Do 2020 roku Rosja planuje zwiększyć krajową produkcję drobiu do ponad 6 mln ton. Tymczasem w ubiegłym roku dynamika wzrostu produkcji była najniższa od 16 lat. Na kondycję finansową...
więcejBiałoruś chce eksportować drób do UE
Władze w Mińsku chcą sprzedawać krajom Unii Europejskiej mięso drobiowe. Negocjacje w sprawie rozpoczęcia handlu wciąż trwają. Eksperci ze Wspólnoty przeprowadzili już kontrole...
więcejW USA też odczuwają skutki ptasiej grypy. Ceny jaj wzrosły o połowę
Konsumenci w Stanach Zjednoczonych po raz kolejny odczuwają gwałtowne podwyżki cen jaj konsumpcyjnych. Według analityków, wzrosły one od ubiegłego roku o 50 proc. Podwyżki są spowodowane...
więcejRPA chce ograniczyć import mięsa kurcząt z Unii Europejskiej
Departament Handlu i Przemysłu Republiki Południowej Afryki nie wyklucza wprowadzenia środków ochronnych w imporcie mrożonego mięsa kurcząt z kością z UE. Stowarzyszenie producentów...
więcejRosja będzie eksportować drób do Indii
Niebawem w ramach programu dywersyfikacji rynków zbytu ruszą wysyłki rosyjskiego drobiu i produktów z tego mięsa do Indii. Nie jest tajemnicą, że władze w Moskwie aktywnie poszukują...
więcej