Jajka i mięso drobiowe nie idą w parze
Jaja kurze są dobrym towarem eksportowym, jak podaje unijny raport, który obejmuje wartość eksportu od kwietnia 2014 roku. W przypadku mięsa drobiowego nastąpił lekki spadek, który odnotowano zarówno porównując dwa kolejne okresy od kwietnia do marca oraz wyniki uzyskane w marcu 2015 roku z marcem 2016 r.
Mięso drobiowe przyniosło w okresie od kwietnia 2014 roku do marca 2015 r. 1594 mln euro, zaś rok później, tj. od kwietnia 2015 r. do marca 2016 już 1554 mln euro, czyli o 40 mln euro mniej, co daje różnicę na poziomie 2,5%. Podobnie odnotowano spadek wartości eksportu porównując sam tylko marzec 2015 r. z marcem 2016 r. Zanotowano w tym czasie odpowiednio 138 mln euro oraz 127 mln euro, więc różnica wyniosła 11 mln, a w przeliczeniu dało to spadek bliski 8 procent (dokładnie - 7,7%).
Jajka w diecie Brytyjczyków
W tych samych badanych okresach nastąpił za to wzrost wartości eksportu jaj. Niestety w unijnym raporcie wartość ta została podana łącznie z eksportem miodu i trudno jest wyznaczyć o ile dokładnie wzrosła wartość eksportu samych jaj. Podana wartość wzrostu dla obu tych produktów wyniosła 27,4% (porównując okresy: kwiecień 2014 - marzec 2015 i kwiecień 2015 - marzec 2016) oraz 7,5% (porównując marzec 2015 z marcem 2016).