Francja liderem na unijnym rynku ekologicznego drobiu
W 2014 roku we Wspólnocie wyprodukowano 28,5 mln sztuk ekologicznego drobiu. To o 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Liderem na rynku była Francja - 12,75 mln sztuk.
Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy - 4,9 mln szt. (bez zmian r/r), trzecim Wielka Brytania - 2,4 mln szt. (-3,6 proc.), zaś czwartym Holandia - 2,3 mln szt. (+8,5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Produkcja ekologiczna drobiu wzrosła również m.in. w Belgii (10,5 proc. do 2,1 mln szt.), Szwecji (3,8 proc. do 929,6 tys. szt.) i Polsce (5,6 proc. do 257,5 tys. szt.).
Największy spadek zanotowano z kolei w Rumunii (22,1 proc. do 57,8 tys. szt.), na Łotwie (10,3 proc. do 24,7 tys. szt.), Cyprze (9,8 proc. do 8,6 tys. szt.), w Estonii (6 proc. do 21 tys. szt.), na Słowacji (5,3 proc. do 8,3 tys. szt.) i na Litwie (1,2 proc. do 6,2 tys. szt.).
Eurostat gromadzi dane dotyczące unijnej produkcji ekologicznej drobiu od 2013 r. W spisie uczestniczy 27 państw członkowskich UE (oprócz Luksemburga).