Produkcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatnich 10 latach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-12-2014,9:45 Aktualizacja: 08-12-2014,10:30
A A A
Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) tempo wzrostu produkcji drobiu w 2014 r. wyniesie 1 proc. (107,6 mln ton) wobec 3 proc. w ostatniej dekadzie. 
 
Na spadek (0,5 proc.) wytwórczości najbardziej wpłynęło pojawienie się ptasiej grypy typu H7N9 w Chinach - informują analitycy BGŻ. Zmniejszyła się podaż kurcząt brojlerów na rynku oraz osłabił popyt na ten gatunek mięsa. 
 
Odwrotnie było u pozostałych głównych producentów na świecie. Wzrost wytwórczości odnotowano bowiem w USA, Brazylii, UE i Rosji. Producenci w tych krajach wykorzystali sprzyjające warunki na rynku.  
 
Warto wspomnieć o zmianach w obrocie handlowym, które mają spory wpływ na sektor drobiu. Z powodu nałożonego przez Rosję embarga na towary m.in. z Unii Europejskiej i USA, kraj ten bardziej otworzył się na pozostałych eksporterów, przede wszystkim z Brazylii. 
 
Kolejny gracz rosnący w siłę to Argentyna, która dynamicznie rozwija sprzedaż w Wenezueli, Chinach i RPA. 
 
Coraz bardziej zaostrza się walka o rynki zbytu. Najwięksi eksporterzy by umocnić swoją pozycję wykorzystują wszystkie możliwości i przede wszystkim obniżają ceny.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA