Kurczęta brojlery nieznacznie droższe. Polskie stawki najniższe w Unii
Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na unijnym rynku w pierwszych czterech tygodniach kwietnia wyniosła 189 euro za 100 kilogramów.
Tak wynika ze wstępnych danych przedstawionych właśnie przez Komisję Europejską. FAMMU/FAPA informuje, że to o 0,5 proc. więcej niż w marcu, 3 proc. mniej niż o tej samej porze przed rokiem i 1,8 proc. więcej od średniej z lat 2010-2014.
W kwietniu kurczęta podrożały w 17 państwach członkowskich - najbardziej we Włoszech (7 proc.). Z kolei w 12 krajach stawki poszły w dół - przede wszystkim w Danii (8 proc.).
Ceny polskich kurcząt przez miesiąc obniżyły się o 4,3 proc. i za 100 kilogramów płacono 126,6 euro. Nasze mięso ponownie było najtańsze we Wspólnocie (67 proc. średniej).
Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (261-265 euro za 100 kg).
Stawki za kurczęta spadają od sierpnia do końca 2014 r. Wpływa na to mają czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wyższa produkcja drobiu. Nieznaczny wzrost notowań od początku br. jest wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.