Ptasia grypa znów daje o sobie znać we Francji
Od listopada 2015 roku we Francji potwierdzono 74 ogniska ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości. Ostatnie dwa przypadki zanotowano pod koniec lutego w regionie Dordogne w gospodarstwie hodowlanym kaczek.
Tempo rozprzestrzeniania się wirusa znacznie jednak osłabiło się w porównaniu ze szczytem zachorowań z grudnia ubiegłego roku - informuje FAMMU/FAPA. W styczniu Francja przyjęła nową strategię zwalczania ptasiej grypy, która polega na wstrzymaniu (prawdopodobnie do końca czerwca) nowej produkcji kaczek i gęsi, do czasu pełnej dezynfekcji gospodarstw, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń.
Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu - w tym Japonia, największy odbiorca pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras).
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą KE dotyczącą niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5 we Francji. Powiększono strefę zamkniętą, gdzie obowiązują ograniczenia weterynaryjne dotyczące przemieszczania drobiu i niektórych produktów drobiowych.