Kurczęta brojlerów coraz droższe. Ale w Polsce wciąż najtaniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-08-2015,8:30 Aktualizacja: 28-08-2015,8:56
A A A

W lipcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio na unijnym rynku 194,7 euro. To o 1,6 proc. więcej niż w czerwcu.  

Przez rok stawki spadły jednak o niespełna 1 proc., a w porównaniu z przeciętną z lat 2010-2014 o tyle samo poszły w górę - informuje FAMMU/FAPA. W minionym miesiącu kurczęta podrożały w 14. krajach Wspólnoty - najbardziej w Wielkiej Brytanii (7 proc.). Z kolei w 8. państwach stawki obniżyły się - przede wszystkim w Danii i na Łotwie (po 6 proc.).

Ceny polskich kurcząt spadły w lipcu o ok. 1 proc. do 137,6 euro za 100 kilogramów i nadal były najniższe w całej Unii (71 proc. średniej). Najwięcej za ten towar płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 262 euro/100 kg).

Od początku roku ceny tego mięsa w UE wzrosły już o 5 proc. To efekt rosnącego eksportu do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA