Kurczęta brojlerów coraz droższe. Ale w Polsce wciąż najtaniej
W lipcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) kosztowało średnio na unijnym rynku 194,7 euro. To o 1,6 proc. więcej niż w czerwcu.
Przez rok stawki spadły jednak o niespełna 1 proc., a w porównaniu z przeciętną z lat 2010-2014 o tyle samo poszły w górę - informuje FAMMU/FAPA. W minionym miesiącu kurczęta podrożały w 14. krajach Wspólnoty - najbardziej w Wielkiej Brytanii (7 proc.). Z kolei w 8. państwach stawki obniżyły się - przede wszystkim w Danii i na Łotwie (po 6 proc.).
Ceny polskich kurcząt spadły w lipcu o ok. 1 proc. do 137,6 euro za 100 kilogramów i nadal były najniższe w całej Unii (71 proc. średniej). Najwięcej za ten towar płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ok. 262 euro/100 kg).
Od początku roku ceny tego mięsa w UE wzrosły już o 5 proc. To efekt rosnącego eksportu do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.