Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 36 pasujących wyników.
Szef KRD-IG o polskim mięsie na chińskim rynku i konkurencji m.in. z ukraińskim agroholdingiem
Polska uzyskała zgodę Chin na tzw. regionalizację grypy ptaków, co oznacza, że w razie stwierdzenia ogniska choroby, z eksportu będą wyłączane tylko zakłady w poszczególnych strefach,...
więcejPolski drób niedługo na azjatyckich stołach
„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG),...
więcejPierwszy Polak na tak prestiżowym stanowisku
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej został wybrany na szefa Grupy Dialogu Społecznego do spraw Drobiu i Jaj. To ciało doradcze Komisji Europejskiej w...
więcejPolska zamiana miejsc w zarządzie ważnej organizacji
Dr. hab. Zbigniew Idziaszek zastąpił Piotra Kulikowskiego na stanowisku wiceprezesa zarządu organizacji a.v.e.c. Do zamiany miejsc doszło podczas Zgromadzenia Ogólnego we Wiedniu. Prezes...
więcejPiotr Kulikowski nowym prezesem KRD-IG
Walne Zgromadzenie Członków Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej zdecydowało o zmianie na stanowisku prezesa organizacji. 14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą Piotr...
więcejMasowy napływ taniego mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy
Wojna na Ukrainie spowodowała, że Unia Europejska niosąc pomoc ekonomiczną dla tego kraju, wprowadziła z nim strefę wolnego handlu. Polski sektor drobiarski mierzy się w związku z tym z...
więcejEFSA chce cofnąć drobiarstwo o 20 lat
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza wydała przewodnik dla decydentów nowej kadencji. Zwraca w nim uwagę na kluczowe rozwiązania, które zagrażają polskiemu sektorowi drobiowemu....
więcejDrobiarze mają dość. Domagają się kontroli importu z Ukrainy
Zdaniem polskich producentów mięsa drobiowego i jaj niekontrolowany import tych produktów z Ukrainy zagraża branży. - Bez szybkiej interwencji rządu, przy nierównych zasadach...
więcejPolskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i zdrowe. Apeluje do konsumentów o to, aby nie ulegali oni manipulacjom stosowanym przez...
więcejNiedopuszczalne manipulacje na temat produkcji drobiu w Polsce
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza oraz wiele innych organizacji działających w sektorze drobiarstwa w Polsce protestuje przeciwko manipulacji zawartych w nagraniu "Śmierć kur"...
więcejDrób z Polski to marka. Jest wysokiej jakości i smaczny
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE. Ponad połowa wyrobów trafia na eksport bowiem rodzimi producenci zbudowali markę, która w wielu zakątkach świata kojarzy się...
więcejKryzys polskiego drobiarstwa wywołany wzrostem cen pasz
Polskie drobiarstwo w ubiegłym roku przeżyło najtrudniejszy okres w historii. Wpłynęły na to pandemia koronawirusa oraz grypa ptaków. HPAI w nowym roku również dziesiątkuje stada...
więcej"FAŁSZ W...KURZA" drobiarzy. Chcą obalać mity
Obalanie mitów, które narosły wokół sektora drobiarskiego i powielanych, negatywnych stereotypów o tego rodzaju mięsie - to cel kampanii edukacyjno-informacyjnej Krajowej...
więcejKIPDiP protestuje przeciw podważaniu wiarygodności GIW
Hodowcy drobiu są bardzo zaniepokojeni planami przekazania badań i nadzoru nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych z Głównego Inspektoratu Weterynarii w prywatne ręce....
więcejMięso drobiowe jest bezpieczne i nie zabraknie go na rynku
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie...
więcejZła wiadomość dla drobiarzy. Bruksela porozumiała się z Ukrainą
Komisja Europejska zawarła z Ukrainą wstępne porozumienie w sprawie importu kurczaków, które może uderzyć w polskich producentów drobiu. Chodzi o zgodę na bezcłowy import 50...
więcejRazem będą szukać alternatywy dla importowanej soi w żywieniu drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych będą wspólnie prowadzić działania w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu...
więcejDrób z Polski jako jedyny z Europy dopuszczony na chiński rynek
Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk 25 września po południu poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej,...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże...
więcejDrobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek
W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz...
więcejJaka przyszłość czeka polskie drobiarstwo?
Chociaż Polska jest dziś drobiową potęgą, to wcale nie oznacza, że nasi producenci i przetwórcy mogą spocząć na laurach. Wręcz przeciwnie - od lidera wymaga się znacznie więcej. Cała...
więcejPolski drób coraz bliżej Chin. Pekin zatwierdził ważny dokument
Władze weterynaryjne w Pekinie przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, który dotyczy mięsa drobiowego - informuje Krajowa Rada...
więcejChiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie...
więcejDrobiarze otwierają chiński rynek dla naszego mięsa
Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową jest kolejnym krokiem,...
więcejMięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne
"Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego"...
więcejChiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu. To wielka szansa dla branży
Chiński rynek otworzył się na import mięsa drobiowego z Polski. To znakomita wiadomość dla naszego rolnictwa i wielka szansa dla producentów drobiu. O decyzji władz w Pekinie poinformowała...
więcejBezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie
Bruksela gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej. Spotkanie zdominowała sprawa wyzwań związanych z produkcją i bezpieczną hodowlą drobiu. Eksperci dyskutowali zatem...
więcejGęsina nie tylko na św. Marcina. Festiwal kulinarny rozstrzygnięty
Za nami gala finałowa drugiej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". Podczas kulinarnego święta kucharze musieli przygotować potrawę z...
więcejNa pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" nie mogło zabraknąć drobiu
Podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" organizowanego przez ministerstwo rolnictwa przedstawiciele branży drobiarskiej przekonywali, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe oraz w sam raz...
więcejAntybiotyki w leczeniu drobiu. Czy można je ograniczyć?
Czy antybiotyki stosowane leczniczo w produkcji drobiarskiej mogą być ograniczone? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczestnicy konferencji zatytułowanej: Zrównoważona produkcja...
więcejDrób z Polski coraz bliżej Singapuru
Drób produkowany w Polsce prawdopodobnie będzie wkrótce eksportowany do Singapuru. To wynik ubiegłotygodniowej wizyty singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i...
więcejMięso drobiowe ponownie będzie eksportowane do Chin?
Ptasia grypa została już opanowana. Mimo to rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy polskiego drobiu. Jednak przedstawiciele branży przy pomocy rządu pracują nad odbudowaniem dobrych relacji z...
więcejWirus grypy ptaków. Będą zmiany w rozporządzeniu MRiRW
Maty dezynfekcyjne, nowe zasady przechowywania ściółki dla ptaków, wytyczne dla posiadaczy gołębi. Trwają prace nad nowelizacją rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie zarządzenia...
więcejRadzą, jak walczyć z ptasią grypą
Jednym z najważniejszych zadań Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej jest wspieranie branży drobiarskiej i dbanie o jej rozwój. Obecne działania - co zrozumiałe - koncentrują się na...
więcejPolski drób podbija kolejny azjatycki rynek
Polscy producenci drobiu wzięli udział w targach Vietfood&Beverage 2016 w Ho Chi Minh. Przedstawiciele branży odbyli szereg spotkań z potencjalnymi odbiorcami naszego drobiu na wietnamskim rynku...
więcejDrób pod ochroną. Organizacja dba o dobrą prasę
Branża drobiarska chce nadal chronić swój wizerunek. Dlatego wybrana agencja będzie dbać o dobry PR i reagować na niepochlebne medialne doniesienia. Budżet na takie działania i "akcje...
więcej