Gęsina nie tylko na św. Marcina. Festiwal kulinarny rozstrzygnięty
Za nami gala finałowa drugiej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina". Podczas kulinarnego święta kucharze musieli przygotować potrawę z dowolnej części gęsiny. Jury, które tworzyły same sławy z branży wybrało najbardziej wyjątkowe danie.
Nadrzędnym celem tegorocznego festiwalu była promocja zalet i wartości odżywczych gęsiny, która nie jest tak popularna jak kurczak czy indyk, ale zajmuje ważne miejsce na rynku mięsa drobiowego. Głównym Partnerem Merytorycznym imprezy była Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza.
Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami
Konkurs adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w kwalifikacjach. Mniej doświadczeni adepci gastronomii też mogli jednak w Pabianicach spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. Przed jury, w którym zasiedli m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Teofilos Wafidis, wystąpiło 12 dwuosobowych zespołów.
- Mięso z gęsi zalicza się do produktów o wyjątkowych cechach. Różni się od innych gatunków drobiu, przede wszystkim ze względu na wysoką wartość energetyczną i ilość składników mineralnych. W Polsce roczna produkcja mięsa gęsiego wynosi ponad 29 tys. ton, z czego większość jest eksportowana. Pora na promocję gęsiny wśród Polaków, nie tylko w okolicach dnia św. Marcina. Dlatego Krajowa Rada Drobiarstwa wspiera konkurs, który ma na celu przypomnieć konsumentom o walorach tego szlachetnego mięsa również w sezonie letnim - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG.
Polska jest jednym z głównych producentów gęsiny w Europie, więc festiwal "Gęsina nie tylko na św. Marcina" nabiera szczególnego znaczenia promocyjnego i edukacyjnego.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych