Drób z Polski jako jedyny z Europy dopuszczony na chiński rynek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-09-2018,8:30 Aktualizacja: 26-09-2018,8:31
A A A

Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk 25 września po południu poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek.

Polska dzięki temu jest obecnie jedynym krajem w Europie dopuszczonym do eksportu drobiu do Chin. Oprócz nas tylko pięć krajów na świecie ma taką możliwość. Dlatego polska branża drobiarska uznaje ten krok za jeden z najbardziej znaczących sukcesów na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy.

Ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu,. które wybuchły w Polsce w grudniu 2016 r. spowodowały, że rynek chiński zamknął się całkowicie na polskie produkty z tego sektora.

drób, eksport drobiu, ceny drobiu, produkcja drobiu, handel mięsem, brazylia

Producenci drobiu najgorsze mają już chyba za sobą

Po tegorocznym spadku produkcja mięsa kurcząt w Brazylii może w przyszłym roku zwiększyć się o 2,3 proc. do 13,9 mln t - prognozują eksperci Departamentu Rolnictwa USA.   Wyższą wytwórczość wspierać będzie eksport drobiu z tego kraju,...

Pod koniec listopada 2017 r. władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków. Wydarzenie to stanowiło sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu.

3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu.

W tym czasie uzgadniane były świadectwa zdrowia, przekazywane wzory podpisów i pieczęci urzędowych lekarzy weterynarii uprawnionych do podpisywania świadectwa czy uzgadniane procedury prenotyfikacji przesyłek czyli obowiązku wcześniejszego powiadamiania o ich przybyciu.

"Doprowadzenie do ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego drobiu było efektem długotrwałych zabiegów podjętych przez przedstawicieli polskiej administracji rządowej, a także branży drobiarskiej reprezentowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą" czytamy w komunikacie KRD-IG.

drób, sprzedaż drobiu, ceny drobiu, produkcja drobiu, handel mięsem, brazylia

Eksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji

Według danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w czerwcu utrzymała się dynamika eksportu drobiu. To sprawiło, że sprzedaż w pierwszej połowie br. wzrosła o 19,5 proc. w ujęciu wartościowym i o 14,8 proc. w ilościowym. Polska...

W ramach tych starań w ubiegłym tygodniu odbyły się spotkania przedstawicieli KRD-IG z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL oraz Ambasadorem RP w Pekinie Wojciechem Zajączkowskim. Zdaniem KRD-IG były one kluczowe.

Ponowne otwarcie rynku Chin jest bardzo dużą szansą dla polskiej branży drobiarskiej.

- Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.

Rada brała aktywny udział na każdym etapie procesu ponownego otwierania rynku Chin dla polskiego drobiu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA