Drób z Polski jako jedyny z Europy dopuszczony na chiński rynek
Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk 25 września po południu poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek.
Polska dzięki temu jest obecnie jedynym krajem w Europie dopuszczonym do eksportu drobiu do Chin. Oprócz nas tylko pięć krajów na świecie ma taką możliwość. Dlatego polska branża drobiarska uznaje ten krok za jeden z najbardziej znaczących sukcesów na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy.
Ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu,. które wybuchły w Polsce w grudniu 2016 r. spowodowały, że rynek chiński zamknął się całkowicie na polskie produkty z tego sektora.

Producenci drobiu najgorsze mają już chyba za sobą
Pod koniec listopada 2017 r. władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków. Wydarzenie to stanowiło sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu.
3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu.
W tym czasie uzgadniane były świadectwa zdrowia, przekazywane wzory podpisów i pieczęci urzędowych lekarzy weterynarii uprawnionych do podpisywania świadectwa czy uzgadniane procedury prenotyfikacji przesyłek czyli obowiązku wcześniejszego powiadamiania o ich przybyciu.
"Doprowadzenie do ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego drobiu było efektem długotrwałych zabiegów podjętych przez przedstawicieli polskiej administracji rządowej, a także branży drobiarskiej reprezentowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą" czytamy w komunikacie KRD-IG.

Eksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji
W ramach tych starań w ubiegłym tygodniu odbyły się spotkania przedstawicieli KRD-IG z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL oraz Ambasadorem RP w Pekinie Wojciechem Zajączkowskim. Zdaniem KRD-IG były one kluczowe.
Ponowne otwarcie rynku Chin jest bardzo dużą szansą dla polskiej branży drobiarskiej.
- Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.
Rada brała aktywny udział na każdym etapie procesu ponownego otwierania rynku Chin dla polskiego drobiu.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych