Polska zamiana miejsc w zarządzie ważnej organizacji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KRD-IG, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-10-2018,13:10 Aktualizacja: 12-10-2018,13:18
A A A

Dr. hab. Zbigniew Idziaszek zastąpił Piotra Kulikowskiego na stanowisku wiceprezesa zarządu organizacji a.v.e.c. Do zamiany miejsc doszło podczas Zgromadzenia Ogólnego we Wiedniu.

Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej zrezygnował z zasiadania w tym gremium i na swoje miejsce - jako reprezentanta polskiej branży drobiarskiej - wskazał dyrektora zarządzającego firmy IKO, należącej od wielu lat do KRD-IG i będącej jednym z wiodących eksporterów mięsa drobiowego w kraju.

drób, mięso, konferencja w Józefowie, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, konferencja

Piotr Kulikowski nowym prezesem KRD-IG

Walne Zgromadzenie Członków Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej zdecydowało o zmianie na stanowisku prezesa organizacji. 14 czerwca 2018 r. w Józefowie pod Warszawą Piotr Kulikowski został powołany na prezesa zarządu KRD-IG....

- Jestem dumny z tego, że mogłem reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej, sprawując funkcję wiceprezesa a.v.e.c. Pełnienie takiej roli w organizacji działającej na poziomie europejskim to ogromny zaszczyt i wspaniała możliwość współpracy z wybitnymi przedstawicielami branży z krajów unijnych, co szczególnie doceniam - powiedział Kulikowski.

- Decyzja o rezygnacji ze stanowiska była dla mnie trudna, ale konieczna ze względu na inne obowiązki zawodowe oraz społeczne, m.in. objęcie funkcji prezesa KRD-IG. Obecnie zamierzam skoncentrować się na działaniach związanych z rozwojem rodzimego sektora drobiarskiego. Stanowisko wiceprezesa a.v.e.c powinna objąć osoba o ugruntowanej, wiarygodnej pozycji, doskonale znająca branżę i reprezentująca polski kapitał. Dlatego zaproponowałem kandydaturę Zbigniewa Idziaszka i rada a.v.e.c. ten wybór zaakceptowała - dodał.

Dr hab. Zbigniew Idziaszek z kieruje firmą IKO, biegle włada kilkoma językami, a wiedzę z zakresu drobiarstwa zdobywał  także na uczelniach zagranicznych.

- Wybór na to stanowisko to wielkie wyróżnienie i zaszczyt, ale też ogromna odpowiedzialność. Moim priorytetem będzie wypracowywanie rozwiązań pozwalających zapewnić Polsce i innym europejskim krajom, bezpieczeństwo produkcji oraz zrównoważony rozwój. Ważne jest również skoncentrowanie się na zagrożeniach, jakie stoją przed europejskim rynkiem drobiarskim - zapewnił Idziaszek.

Jednym z nich jest rosnący import tego gatunku mięsa z Ukrainy. Dlatego bardzo istotne jest, by kraje Unii Europejskiej cały czas dbały o podnoszenie klasy swoich produktów oraz nieustannie rozszerzały ofertę.

Stowarzyszenie a.v.e.c. powstało w 1966 r. Jego celem jest reprezentowanie i promowanie europejskiego sektora drobiowego. Organizacja zrzesza hodowców i przetwórców drobiu z 16 krajów Unii Europejskiej.

Poleć
Udostępnij