Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 58 pasujących wyników.
Polska Izba Miodu: zmiany dotyczące etykiet miodów obejmą ok. 70 proc. produktów
Zmiany dotyczące etykiet miodów, które wejdą w życie w kwietniu br., obejmą około 70 proc. produktów dostępnych w sklepach - wynika z wyliczeń Polskiej Izby Miodu....
więcejRzeka miodu zza wschodniej granicy płynie do Polski
50 tysięcy ton ukraińskiego miodu trafiło w zeszłym roku na eksport do Unii Europejskiej - głównie do Niemiec, Francji i Polski. Według danych resortu do spraw integracji europejskiej w...
więcejMiód cały czas drożeje, ale jemy go coraz więcej
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 19 tys. ton miodu, rośnie też jego spożycie - informuje Główny Urząd Statystyczny. W górę idę ceny i obecnie za 400 gramowy słoik trzeba...
więcejWiceminister rolnictwa: jest prośba o wydłużenie vacatio legis przepisów dotyczących znakowania...
W kwietniu ma wejść w życie rozporządzenie dotyczące znakowania miodów, jednak środowisko pszczelarskie prosi o przedłużenie vacatio legis ze względu na kwestie techniczne - poinformował we...
więcejSektor pszczelarski dostanie większe wsparcie
Komisja Europejska ogłosiła, że przeznaczy 120 mln euro na pomoc dla sektora pszczelarskiego w UE w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to wzrost o 12 mln euro w porównaniu ze wsparciem...
więcejPIM: badania jakości miodu pozwolą na wykrycie fałszerstw
Stowarzyszenie Polska Izba Miodu i Kujawsko-Pomorskie Centrum Naukowo-Technologiczne podpisały list intencyjny o współpracy m.in. w zakresie badania jakości miodu - podała izba. Takie badania...
więcejPIM: w Polsce jest zbyt duża liczba pszczół na hektar. Produkcja miodu spada
Liczba pszczół w Polsce od lat rośnie, ale produkcja krajowego miodu spada, dlatego rynek potrzebuje importowanego miodu, by zaspokoić popyt i rozwijać branżę miodową - twierdzi Polska Izba...
więcejSpadek spożycia miodu w Polsce sięgnął 20 proc. Tegoroczne zbiory będą niższe
W 2023 r. Polacy zjedli nieco ponad 30 tys. ton miodu, o 8 tys. ton mniej niż rok wcześniej, czyli 0,8 kg na osobę. To znacznie mniej w porównaniu do średniej Europy Zachodniej, która...
więcejPszczelarze: Polacy najchętniej kupują miód wielokwiatowy
Mieszkańcy Polski preferują miód wielokwiatowy - wybiera go 40 proc. klientów, ale popularnością cieszą się również miody lipowe, akacjowe czy wrzosowe - informuje...
więcejPolska Izba Miodu: najczęściej w Polsce kupowany jest miód wielokwiatowy
Najczęściej kupowanym miodem w Polsce jest miód wielokwiatowy, który stanowi aż 80 proc. miodów sprzedawanych w naszym kraju. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują:...
więcejPszczelarstwo w Polsce ma się dobrze, ale potrzeby krajowego rynku są większe
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie pszczelarstwem, zajmuje się nim ponad 91 tys. osób. Produkcja miodu wahała się od 13 do 24 tys. ton i nie wystarczała na pokrycie...
więcejPszczelarze chcą wprowadzenia obowiązkowego etykietowania miodu
Trwające prace nad dyrektywą miodową były tematem dyskusji posiedzenia grupy roboczej "Miód" unijnej organizacji rolników Copa-Cogeca. Pszczelarze chcą wprowadzenia...
więcejCoraz więcej pszczół w Polsce. Ich wartość dla ekosystemu to miliardy
W Polsce od lat realizowany jest Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa. Dzięki pomocy dla sektora od 2012 r. liczba rodzin pszczelich wzrosła o ok. 54 proc., do 2 mln - wskazał Marcin Wroński,...
więcejPszczołom sprzyja pogoda. Zapowiadają się dobre zbiory miodów wiosennych
Na Podkarpaciu tegoroczne zbiory miodów wiosennych mogą być lepsze niż przed rokiem - ocenia Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. - Pszczołom sprzyja...
więcejMiodu będzie znacznie mniej niż w poprzednich latach
Zbiory miodu na Podkarpaciu są znacznie niższe niż w poprzednich latach, praktycznie nie ma miodu spadziowego. Przyczyną jest niesprzyjająca pogoda - mówi Tadeusz Dylon, prezes...
więcejPszczelarze kontra deweloper. Przez kogo zginęło ponad milion pszczół?
Pszczelarze z niewielkiej wsi Bojano na Kaszubach twierdzą, że stracili milion pszczół z powodu zalewania ich pasieki przez przedsiębiorcę budowlanego. Ten z kolei obwinia za to......
więcejPszczelarze kręcą pierwsze wiosenne miody. Ceny wzrosły
W woj. warmińsko-mazurskim pszczelarze wykręcają pierwsze w tym roku miody - wielokwiatowe i rzepakowe. Józef Zysk, szef wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie powiedział, że...
więcejMają pieniądze na program ochrony pszczół
450 tys. zł przeznaczył zarząd województwa małopolskiego na działania związane z ochroną pszczół miododajnych i dzikich owadów zapylających w ramach kolejnej edycji programu...
więcejViva o miodzie i weganizmie. Pszczelarze odpowiedzieli
Ożywioną dyskusję wywołał zamieszczony na Facebooku post Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva! Chodzi o miód i jego produkcję. Jak podkreśliła miód budzi liczne...
więcejMiodu będzie wyjątkowo mało. Pogoda zrobiła swoje
Na Podkarpaciu zbiory miodu są znacznie niższe niż w poprzednich latach. Praktycznie nie ma miodu spadziowego. - To efekt niesprzyjającej pogody - uważa Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego...
więcejMiodu spadziowego praktycznie w tym roku nie zebrano
Na Podkarpaciu, gdzie blisko połowa pasiek wytwarza miód ze spadzi, w tym roku nie było zbioru tego miodu. - W nielicznych pasiekach zebrano śladowe ilości - mówi Tadeusz Dylon, prezes...
więcejPszczoła produkuje w ciągu życia płaską łyżeczkę miodu
Resort rolnictwa apeluje, aby wspólnie dbać o pszczoły. Jak podaje, do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów, a jedna pszczoła produkuje w...
więcejObchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Ich praca jest warta miliardy
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na...
więcejWarroza atakuje pszczoły. Owady są w słabej kondycji
Na Podkarpaciu większość pszczół opuszcza ule, ale owady są w słabej kondycji. Podczas zimy wyginęło średnio 30 proc. rodzin - powiedział mówi Tadeusz Dylon, prezes...
więcejMiód - towar coraz bardziej deficytowy. Na rynku przybywa podróbek
Europejscy konsumenci odczuwają niedobór miodu, a pszczelarze nie są w stanie dostarczyć wystarczającej ilości produktu. Podobnie jest w Polsce, gdzie jest mało pasiek profesjonalnych, a...
więcejMiód będą rozdawać gościom i mieszkańcom
Pięć uli, w tym cztery zabytkowe ze stuletnią kłodą bartną, tworzą pierwszą miejską pasiekę w Białymstoku na skwerze przy jednej z galerii handlowych. Pierwsze zbiory miodu mają się odbyć wiosną, a...
więcejW kolejnej miejskiej pasiece produkują miód
W tym roku w Poznaniu uruchomiona została miejska pasieka. Chociaż zakładane ilości produkowanego miodu są raczej niewielkie, pasieka ma być dowodem na to, że miasto jest przyjazne pszczołom. Pomysł...
więcejW miastach przybywa pszczół. Produkują wyjątkowo czysty miód
Eksperci wskazują, że pszczoły w miastach są zdrowsze, produkują więcej miodu i co więcej jest on mniej zanieczyszczony niż na terenach rolniczych. Poza tym tylko w aglomeracjach możliwa jest...
więcejUle w miastach mogą uratować populację pszczół
O populację pszczół coraz częściej dbają deweloperzy, a pasieki powstają na dachach nowoczesnych biurowców. W parkach logistycznych Segro Logistics Park Warsaw Pruszków oraz...
więcejPszczoły w centrum wielkiego miasta wytworzyły więcej miodu niż na wsi
Pszczoły żyjące w ścisłym centrum Katowic - na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego – wytworzyły więcej miodu niż ich siostry w tradycyjnej pasiece na wsi. Nie było...
więcejPszczoły w dobrej kondycji przetrwały zimę
Na Podkarpaciu pszczoły zimę przetrwały w dobrej kondycji. - Zakończyły się ich wiosenne obloty. Zebrały też pierwsze pyłki z kwiatów - mówi Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego...
więcejMiody miejskie są równie zdrowie, jak te z wiejskich pasiek
Miód z pasiek miejskich jest tak samo zdrowy, jak z wiejskich. Pszczoły doskonale radzą sobie w polskich metropoliach i znajdują masę pokarmu przez cały sezon, a jednym z ich ulubionych...
więcejPszczelarze mogą być zadowoleni. Miodu pod dostatkiem
Nawet 25 kg miodu spadziowego z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu. W ocenie Tadeusza Dylona, prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie zbiory są dobre, a gdyby nie...
więcejWoda z cukrem, melasa albo syrop zamiast miodu. Oszuści nie próżnują
Co siódmy miód z przebadanych próbek z całego świata jest sfałszowany. Popyt na ten produkt rośnie, gdy pszczoły w wyniku zatrucia środowiska naturalnego produkują go coraz...
więcejMiodu będzie trzy razy więcej niż przed rokiem
Pasieka Kraków, czyli miejski system minipasiek głównie na dachach, da w tym roku prawdopodobnie trzy razy więcej miodu niż w roku poprzednim. Z jednego ula pszczelarze spodziewają się...
więcejUle stanęły w centrum miasta. Eksperci są spokojni o jakość miodu
Miejska pasieka stanęła przy Muzeum Śląskim w Katowicach. Pszczoły mieszkać będą do końca lipca w czterech ulach zlokalizowanych w północnej części terenu muzeum. W tym czasie odbywać się...
więcejBędzie więcej pszczół i miodu. Posadzą drzewa przy drogach
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego rozpoczyna akcję sadzenia drzew miododajnych. To odpowiedź na oczekiwania pszczelarzy, którzy postulowali, by samorządy włączyły się w...
więcejPszczoły są w dobrej kondycji. Zima oszczędziła pasieki
Pszczoły na Podkarpaciu tegoroczną zimę przetrwały w dobrej kondycji. - Szacujemy, że ubytków było nie więcej niż 15 proc. - powiedział w piątek Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego...
więcejTysiące pszczół zamieszkają na dachu uniwersytetu
Kilkanaście tysięcy pszczół "zamieszkało" w sześciu ulach zlokalizowanych na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Budynek leży niedaleko...
więcejPowstaną enklawy dla pszczół. Miód będzie promował miasto
Na dachu ratusza w Ciechanowie (Mazowieckie) stanie w przyszłym roku pszczela pasieka. Dodatkowo w kilku miejscach miasta utworzone zostaną enklawy dla pszczół. Już teraz w miejskim parku...
więcejProdukują miód i dbają o ekosystem. Kolejna pasieka powstała w mieście
Pszczelarstwo miejskie na Zachodzie jest już popularne, ale w Polsce wciąż raczkuje. Znajduje jednak coraz większe grono entuzjastów - miejską pasiekę od niedawna ma Piotrków...
więcejUzdrawiająca moc ula. Apiterapia coraz popularniejsza
Apiterapia, popularna w Austrii metoda leczenia mikroklimatem ula, jest dostępna także w Polsce. W gospodarstwie pasiecznym rodziny Jabłońskich w Łąkorzu koło Nowego Miasta Lubawskiego można wdychać...
więcejW pasiekach coraz więcej pszczelich rodzin. Rośnie produkcja miodu
W ostatnich latach na Warmii i Mazurach znacznie wzrosła liczba rodzin pszczelich, powstaje też coraz więcej dużych pasiek. Aktualny stan gospodarki pasiecznej w tym województwie...
więcejSłaby sezon pszczelarzy na Podkarpaciu
13 kg miodu z ula zebrali średnio w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu. To o 10 kg mniej niż przed rokiem. - Kończący się sezon był trudny. Zdecydowanie gorszy od poprzedniego - powiedział Tadeusz...
więcejDopisał miód spadziowy, ale mało jest miodu nektarowego
Dużo miodu spadziowego, ale mało nektarowego zebrali w tym roku małopolscy pszczelarze. W ich ocenie tegoroczne miodobranie w regionie było przeciętne, można jednak mówić o nieurodzaju miodu...
więcejPszczoły z miasta dają dużo miodu wysokiej jakości
Na dachach sześciokondygnacyjnego hotelu oraz 11-piętrowych budynków banku i biurowca w centrum Warszawy od kilku lat w 10 ulach hodowane są pszczoły. - Dają dużo miodu wysokiej jakości -...
więcejPodkarpackie pszczoły w dobrej kondycji przetrwały zimę
Na Podkarpaciu pszczoły tegoroczną zimę przetrwały w dobrej kondycji. Zakończyły się już ich wiosenne obloty, zebrały także pierwszy nektar z kwiatów m.in. wierzby iwy – powiedział...
więcejProgram Wsparcia Pszczelarstwa gotowy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęło Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2016/2017,2017/2018, 2018/2019. Dokument został uzgodnionymi z pszczelarzami. Resort informuje...
więcejUle świecą pustakami. Przez modyfikowane nasiona?
W ulach pomorskich pszczelarzy nie ma miodu. A rzekomo wszystko przez stosowanie przez okolicznych rolników nasion, które mają być zmodyfikowane genetycznie i pochodzić ze...
więcejPszczoły w Polsce mają się dobrze
W 2014 roku było w naszym kraju 1 mln 390 tys. rodzin pszczelich. Owady w Polsce mają się więc dobrze - zapewnił Marek Sawicki, minister rolnictwa. Jeszcze w 2006 r. było zarejestrowanych tylko...
więcejRegres w europejskim pszczelarstwie? Problemy m.in. z fałszowaniem miodu
Powszechny proceder fałszowania miodu na europejskim rynku ciągle martwi pszczelarzy. Ostatnie badania na rynku niemieckim przyniosły szokujące wyniki. W październiku odbyło się posiedzenie grupy...
więcej10 milionów uli może zniknąć. Pszczelarze chcą etykietowania miodu
Polscy i europejscy pszczelarze chcą, by KE wprowadziła obowiązek etykietowania miodu tak, by konsument wiedział, w jakim kraju został wyprodukowany. Tani, importowany miód, zwłaszcza z Chin,...
więcejPszczoły muszą być bardziej chronione. Parlament przyjął ważną rezolucję
Europosłowie wezwali UE i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walkę z podrabianym miodem i wsparcie dla pszczelarzy. Rezolucja została przyjęta przy 560 głosach...
więcejGiną pszczele kolonie. Pszczelarze muszą mieć większe wsparcie
UE musi zwiększyć wsparcie dla pszczelarzy, zakazać szkodliwych pestycydów, więcej inwestować w opracowywanie bezpiecznych leków pszczelich i ograniczać import fałszowanych...
więcejKwoty na eksport miodu poszły jak ciepłe bułeczki
W ciągu pierwszych 11 dni 2018 roku Ukraina wykorzystała 100 procent rocznych kwot eksportowych miodu do Unii Europejskiej - poinformował Maksym Martyniuk, wiceminister ds. polityki rolnej i...
więcejCzarny rok dla rolnictwa. Anomalia pogodowe zdziesiątkowały uprawy
To był czarny rok we Włoszech dla wina, oliwy i miodu - taki bilans przedstawili rolnicy podkreślając, że znaczny spadek produkcji to przede wszystkim rezultat letnich anomalii pogodowych - przede...
więcejWiadomo, dlaczego pszczoły produkują mniej miodu
Analiza danych z ostatnich pięciu dekad wyjaśnia, dlaczego pszczoły produkują coraz mniej miodu. Artykuł na ten temat opublikowano w czasopiśmie„Environmental Research Letters”. Zbory...
więcejPraca pszczół jest warta miliardy złotych. 20 maja mają swój dzień
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na...
więcej