Miodu będzie trzy razy więcej niż przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Beata Kołodziej PAP,((em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2018,11:00 Aktualizacja: 26-08-2018,11:05
A A A

Pasieka Kraków, czyli miejski system minipasiek głównie na dachach, da w tym roku prawdopodobnie trzy razy więcej miodu niż w roku poprzednim. Z jednego ula pszczelarze spodziewają się zebrać ok. 30 kg miodu.

Kompleks liczy obecnie dziewięć pasiek, przy czym siedem z nich działa na dachach budynków miejskich, biurowców. W każdej pasiece jest pięć uli. Gdyby 45 rodzin pszczelich wyprodukowało po 30 kg miodu, to dałoby 1 tonę i 350 kg.

produkcja miodu, miód, eksport miodu z ukrainy, pszczelarstwo

Rzeka miodu zza wschodniej granicy płynie do Polski

50 tysięcy ton ukraińskiego miodu trafiło w zeszłym roku na eksport do Unii Europejskiej - głównie do Niemiec, Francji i Polski. Według danych resortu do spraw integracji europejskiej w Kijowie tamtejsze pasieki wytworzyły w ubiegłym roku...

- Roku jeszcze nie zamknęliśmy, ale spodziewamy się, że będziemy mieć trzy razy więcej miodu niż w roku ubiegłym - powiedział Przemysław Szeliga, prezes Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które opiekuje się Pasieką Kraków.

Jak wyjaśnił, rok temu z jednego ula zbierano ok. 8 kg, w tym może to być ok. 30 kg.

- Tak dobry wynik jest spowodowany pogodą. Mieliśmy fantastyczny kwiecień, maj i czerwiec. Pszczoły są owadami słońca, ciepła. Jeśli jest ciepło, to rośliny krótko, ale intensywnie nektarują - wyjaśnił.

Jak dotąd w Pasiece Kraków udało się zebrać miód wielokwiatowy, lipowy, trochę akacjowego i ze spadzi liściastej. - Cieszymy się z tego, co mamy, ale z pokorą patrzymy na przyszłość - powiedział Szeliga.

Miody z Pasieki Kraków są wykorzystywane podczas miejskich imprez oraz jako prezenty dla gości w Urzędzie Miasta Krakowa.

pszczelarstwo, ochrona pszczół, Waldemar Kudła, Polski Związek Pszczelarski, stosowanie neonikotynoidów

Pszczelarze apelują o ochronę pszczół. Ich wyginięcie oznacza katastrofę

Konieczne są wspólne, niezależne od geopolitycznych i ekonomicznych układów działania, których zadaniem będzie ochrona pszczół miodnych i dzikich zapylaczy - zaapelowali pszczelarze z całego świata, którzy...

Ekspert ocenił, że miody produkowane w mieście są równie dobre jak te na wsi. Co więcej - zaznaczył - są pozbawione pestycydów, których na wsi mogą używać rolnicy. Zwrócił uwagę, że badania nie wykazały negatywnego wpływu szkodliwych substancji w powietrzu miejskim na miody.

- Podejrzewamy, że to dlatego, że nektar jest na bieżąco wytwarzany przez rośliny i zużywany przez pszczoły. Pszczoła jest też filtrem - spożycie szkodliwej substancji powoduje śmierć pszczoły - powiedział.

Dodał, że pszczoły w Pasiece Kraków mają zapewniony dostęp do poidła, a dachy budynków są wyłożone kamieniem. Ule są tak zbudowane, aby chroniły przed bardzo wysoką temperaturą. Wysokość budynków, na których są pasieki nie może przekraczać 20-kilku metrów.
 

Poleć
Udostępnij