Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 34 pasujących wyników.
Producenci wołowiny walczą o większą sprzedaż
Pandemia koronawirusa i związane z nią ograniczenia działania gastronomii negatywnie wpłynęły na sytuację producentów wołowiny. Konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa, ale prognozy...
więcejCeny bydła poleciały w dół. Hodowcy oczekują pomocy od państwa
Ceny bydła rok do roku spadły w Polsce o ok. 15 proc. - To wynik zastoju na rynku europejskim, gdzie eksportowane jest ponad 80 proc. wołowiny - poinformował Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku...
więcejProducenci bydła: to porozumienie uderzy w hodowców i konsumentów
Porozumienie Unii Europejskiej z Mercosur uderzy w rodzinne gospodarstwa hodowli bydła i europejskich konsumentów - oceniła w stanowisku Rada Sektora Wołowiny. Chodzi o zwarte kilka dni temu...
więcejPolska wołowina podbije Chiny? Zdobycie tego rynku jest piekielnie trudne
Licząca blisko 1,4 mld ludności Chińska Republika Ludowa to jeden z kluczowych rynków dla producentów żywności na świecie. W Chinach chce sprzedawać każdy, bo tamtejsze ceny gwarantują...
więcejNielegalny ubój bydła - raport z audytu KE
Komisja Europejska opublikowała raport z audytu, jaki przeprowadziła w naszym kraju po doniesieniach o nielegalnych praktykach podczas uboju krów tzw. leżaków. O komentarz w tej...
więcejPolska eksportuje ponad 80 procent wyprodukowanej wołowiny
Polska sprzedaje zagranicę ponad 80 proc. wyprodukowanej wołowiny, jej eksport jest kluczowy dla opłacalności tej produkcji - powiedział PAP prezes Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła...
więcejBranża mięsna mówi jednym głosem. Rzeźnie nie mogą łamać prawa
Branża mięsna jest oburzona procederem zabijania chorych krów, co zostało wykryte w rzeźni koło Ostrowi Mazowieckiej. Zdaniem producentów bydła to marginalny przypadek, a właściciel...
więcejChore krowy przerabiane na kebaby. Branża mięsna zapowiada reakcję
Konające, poranione krowy trafiające w środku nocy do jednej z rzeźni w województwie mazowieckim są zabijane w okrutny sposób bez nadzoru lekarza weterynarii - ujawnili dziennikarze...
więcejPolska wołowina obiera kierunek na zrównoważony rozwój
Rada Sektora Wołowiny w ramach realizacji strategii Polska Wołowina 2022 zainicjowała prace platformy do spraw zrównoważonej wołowiny, której celem będzie szybkie opracowanie...
więcejResort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny
Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił...
więcejBranża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny
Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost...
więcejHodowcy bydła są oburzeni. Nie chcą taniej wołowiny z krajów Mercosur
Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z...
więcejProducenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo
Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością w Chinach, a jest to drugi po USA rynek...
więcejPolskim producentom wołowiny sprzyja wysoki kurs euro
Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Na naszym rynku wciąż trudno dostępna jest dobra jakościowo wołowina, której...
więcejKonsumpcja wołowiny w Polsce najniższa w Europie
Statystyczny Polak zjada rocznie zaledwie 1,7 kg mięsa wołowego. Spożycie w Polsce jest o ponad dziesięć razy niższe od średniej dla Unii Europejskiej. Dlatego krajowi producenci stawiają na...
więcejMiliony euro na promocję wołowiny
W 2016 roku państwa UE dysponować będą budżetem w wysokości ponad 111 mln euro na działania związane z promocją produktów rolnych i rolno-spożywczych. Docelowo w 2019 roku kwota wsparcia ma...
więcejZłote czasy przed wołowiną
Popyt na mięso wysokiej jakości rośnie szybciej niż produkcja. Ceny idą w górę, ale nie jest to przeszkoda dla konsumentów. - Cieszą nas plany eksportowe dużych zakładów,...
więcejTrzeba rozwiązać kwestię nazw dla "mięsa z próbówki"
Marketingowi produktów "mięsnych" z laboratoriów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów...
więcejWegański lobbing uderzy w rolnictwo? Promocja mięsa musi pozostać
Europejscy rolnicy w kontekście reformy polityki promocji unijnej żywności spodziewają się, niestety, szeroko zakrojonej akcji lobbingowej organizacji promujących wegański i wegetariański styl...
więcejBranża mięsna chce zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych
Organizacje producentów mięsa chcą opracować kalkulator efektywności klimatycznej, który pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej -...
więcejNie ma zgody na odcięcie sektora mięsa z finansowania
Nie ma zgody na radykalne zmiany w unijnej polityce promocji - zgodnie twierdzą polskie organizacje rolnicze działające na forum Copa-Cogeca. Ich zdaniem ograniczenie lub likwidacja finansowania...
więcejProducenci rolni chcą wykreślenia zakazu stosowania pasz GMO
Organizacje hodowców zwierząt apelują do ministra rolnictwa o wykreślenie zakazu stosowania pasz GMO z polskiego prawa - poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów...
więcejAktywiści prozwierzęcy nie wejdą do gospodarstw?
Ministerstwo rolnictwa zapowiada wprowadzenie zakazu wstępu tzw. aktywistów prozwierzęcych na teren gospodarstw rolnych - poinformowała Federacja Branżowych Związków...
więcejPonad miliard złotych trafi do rolników w ciągu kilku tygodni
Na najbliższym posiedzeniu (11-13.08) Senat ma przyjąć projekt ustawy o nadzwyczajnym wsparciu dla rolników, którzy ucierpieli w wyniku pandemii koronawirusa. Jeśli tak się stanie w...
więcejPrawdziwy, aktywny rolnik to jaki? Komisarz proponuje kryteria
Konkretnie pytanie - ktoś mieszka na Marszałkowskiej, pracuje w korporacji, ale odziedziczył po rodzicach 10 ha pod Garwolinem. Jeździ tam trzy razy w roku, raz żeby zaorać, drugi żeby zasiać i...
więcejRada Dialogu Społecznego w Rolnictwie ma nową przewodniczącą
Potrzeba stabilizacji i opłacalności produkcji rolnej oraz trwające negocjacje dot. wspólnej polityki rolnej w kolejnym unijnym budżecie - to niektóre tematy poruszone w piątek, 11...
więcejJerzy Wierzbicki przewodniczącym Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie
24 maja w gmachu resortu rolnictwa odbyło się inauguracyjne posiedzenie Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie, która ma doradzać ministrowi rolnictwa. Rada została powołana w celu stworzenia...
więcejSawicki: przetwórcy zbyt często konkurują między sobą
Polska jest jednym z najważniejszych producentów żywności w UE, nie wykorzystujemy jednak tego potencjału w pełni, a przetwórcy zbyt często konkurują między sobą na rynkach...
więcejRolnicy chcą przywrócenia uboju rytualnego. Sporo tracą na zakazie
Organizacje rolnicze domagają się przywrócenia uboju rytualnego, gdyż jego brak ogranicza możliwość handlu wołowiną i drobiem z krajami muzułmańskimi i Izraelem. Wskazują, że od 2012 r. ceny...
więcejBruksela pracuje nad zmianą polityki promocji. Co z mięsem?
Komisja Europejska pracuje nad przeglądem unijnej polityki promocji. Organizacje rolnicze są za utrzymaniem dotychczasowej formuły. Jak informuje Federacja Branżowych Związków...
więcejCopa-Cogeca nie chce wyłączenia mięsa i wina z polityki promocji
Organizacje rolnicze i spółdzielcze z Europy zrzeszone w Copa-Cogeca nie chcą wyłączenia produktów mięsnych i wina z unijnej polityki promocji - poinformowała Federacja Branżowych...
więcejStrategia KE zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu
Copa-Cogeca domaga się natychmiastowego opracowania efektów wprowadzenia strategii "Od pola do stołu". Zdaniem organizacji skupiającej farmerów z całej UE, pomysły Brukseli...
więcejRolnicy pozbywają się bydła. Nie ma czym karmić zwierząt
O suszy i związanych z nią problemach rolników w Polsce słychać głównie w kontekście mniejszych zbiorów zbóż i wyceny strat. W Niemczech głośno jest natomiast o...
więcejUnia podnosi kwalifikacje rolników. Rusza specjalny program
Bezpośrednia sprzedaż żywności przez rolników jest coraz popularniejsza w Polsce, ale też w innych krajach europejskich, dlatego UE finansuje specjalny program, który ma m.in....
więcej