Hodowcy bydła są oburzeni. Nie chcą taniej wołowiny z krajów Mercosur

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-02-2018,13:10 Aktualizacja: 02-02-2018,13:19
A A A

Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z krajami Mercosur z 70 tys. ton do 99 tys. ton.

- UE nie może marnotrawić wysiłku rolników, idąc na ustępstwa w negocjacja handlowych z krajami Mercosur - podkreślił Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, reprezentujący Radę Sektora Wołowiny (RSW).

bydło mięsne, profilaktyka, lekarz weterynarii, hodowcy bydła

Profilaktyka drogą do sukcesu w hodowli bydła mięsnego

Hodowla bydła mięsnego w Polsce przeżywa obecnie dobry czas. Powstaje coraz więcej stad, a ceny skupu opasów ustabilizowały się na dobrym poziomie. Nadal jednak musimy pracować nad efektywnością, ponieważ ta pozostawia wiele do życzenia. -...

Mercosur to międzynarodowa organizacja gospodarcza utworzona przez Argentynę, Brazylię Paragwaj i Urugwaj na mocy Traktatu z Asunción z 1991 roku.

Na informację o podniesieniu kontyngentu na przywóz wołowiny natychmiast zareagowały unijne organizacje rolnicze Copa-Cogeca, które uznały nową ofertę za niedopuszczalną, ponieważ już trzy czwarte całego importu wołowiny (246 tys. ton) pochodzi z krajów Mercosuru.

- Fakt, iż UE podwyższyła ofertę na wołowinę w zamian za ustępstwa w innych sektorach, jest nie do zaakceptowania. Potrzebujemy sprawiedliwych i zrównoważonych umów handlowych, dzięki którym na naszym rynku nie będzie dochodzić do nadpodaży. To nie najlepszy czas na tego rodzaju propozycje, wciąż nie wiemy bowiem, jakie konsekwencje pociągnie za sobą wyjście Zjednoczonego Królestwa z UE - uważa Jean-Piere Fleury, szef grupy roboczej Copa-Cogeca "Wołowina".  

opasy, bydło mięsne, jałówki, krowy

Opasy są opłacalne. Bydło mięsne nadal w cenie

Hodowcy bydła mogą uznać miniony rok za bardzo udany. Wysokie ceny skupu utrzymywały się niemal bez przerwy. Jak zauważa TVP 1, obyło się nawet bez sezonowych obniżek latem i wczesną jesienią, kiedy to podaż bydła rośnie. Hodowcy bydła mięsnego...

- Rada Sektora Wołowiny w pełni popiera stanowisko Copa-Cogeca. Otwieranie unijnego dla taniej, bo produkowanej bez unijnych standardów wołowiny budzi nasze oburzenie i sprzeciw - podkreślił Wierzbicki.

- Stoimy jako RSW na stanowisku, że europejski rynek wołowiny nie może być zakładnikiem czy też kartą przetargową w negocjacjach z Mercosur. Kolejne ustępstwa KE powodują zagrożenie nie tylko dla sektora wołowiny, ale narażają zdrowie konsumentów, a na to nie możemy się zgodzić - skomentował Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

W Polsce chowem bydła zajmuje się ponad 350 tys. gospodarstw, dla których niekorzystnie wynegocjowana umowa z Mercosur może negatywnie odbić się na ich kondycji.

W pierwszym półroczu 2017 r. wywóz mięsa wołowego, schłodzonego, które jest dominującym produktem w eksporcie wołowiny, wyniósł ponad 188 tys. ton i był o 5,7 proc. wyższy niż rok wcześniej. Głównym rynkiem zbytu była UE, gdzie trafiło prawie 90 proc. eksportu.

Blattin, hodowcy bydła, odchów, wozy paszowe

Prawidłowo odchowane cielęta to wyższy zysk

Odchów cieląt i jałówek, porównanie kosztów eksploatacji poziomego i pionowego wozu paszowego oraz wpływ wapnowania na odczyn gleby i plonowanie roślin. To główne tematy spotkania zorganizowanego dla...

Radę Sektora Wołowiny tworzy sześciu prezesów organizacji branżowych, sygnatariuszy porozumienia, reprezentujących hodowców, producentów i przetwórców: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Związek Polskie Mięso.

Porozumienie organizacji branżowych zostało zawarte na 5 lat, by wspólnie opracować i wdrażać strategię rozwoju polskiego sektora wołowiny pod tytułem Polska Wołowina 2022.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA