Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 43 pasujących wyników.
Eksport żywności idzie na kolejny rekord
Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 rok prawdopodobnie znacznie przekroczy 29 miliardów euro, co będzie najlepszym wynikiem w historii. - Polska żywność, jak wiadomo, z sukcesem...
więcejNowy dyrektor generalny KRD-IG. Goszczyński zastąpił Dominiaka
Dariusz Goszczyński objął funkcję dyrektora generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG), największej polskiej organizacji zrzeszającej producentów i...
więcejPierwszy Polak na tak prestiżowym stanowisku
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej został wybrany na szefa Grupy Dialogu Społecznego do spraw Drobiu i Jaj. To ciało doradcze Komisji Europejskiej w...
więcejPisklęta w przedszkolu. Maluchy poznały etap rozwoju kurcząt
W warszawskich przedszkolach ruszył pilotażowy projekt edukacyjny, który realizuje Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC. ...
więcejGoście z Chin przekonali się o walorach polskiego drobiu
Zakończyła się tygodniowa wizyta chińskiej delegacji w Polsce, która przede wszystkim poświęcona była współpracy między naszymi producentami drobiu, a ich potencjalnymi partnerami...
więcejPolska branża drobiarska liczy na Afrykę i Azję
27 października w Toruniu zakończyła się konferencja "Polski sektor drobiarski w odpowiedzi na wyzwania współczesnego rynku". Wydarzenie było trzecią odsłoną cyklu obchodów...
więcejCo Francuzi tak naprawdę sądzą o polskim drobiu?
W Paryżu zakończyła się 27. edycja międzynarodowych targów spożywczych SIAL. Polscy producenci mięsa drobiowego zaprezentowali się w ramach stoiska "POLISH POULTRY", zorganizowanego...
więcejPromowali polski drób w Chinach
W ubiegłym tygodniu w Szanghaju odbyło się jedno z największych wydarzeń sektora rolno-spożywczego w Azji - targi SIAL China. 17. edycję tej imprezy odwiedziło 50 tysięcy osób, które...
więcejBranża drobiarska czuje się zagrożona
Ukraina, Brazylia, brexit to czarny sen branży drobiarskiej, która boi się, że Unia Europejska nie poradzi sobie z nadmiarem mięsa, które do niej spłynie. O tym, że unijny rynek...
więcejZła wiadomość dla drobiarzy. Bruksela porozumiała się z Ukrainą
Komisja Europejska zawarła z Ukrainą wstępne porozumienie w sprawie importu kurczaków, które może uderzyć w polskich producentów drobiu. Chodzi o zgodę na bezcłowy import 50...
więcejBranża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i czwartym na świecie eksporterem. Branży nie brakuje jednak problemów i walczy z nieprawdziwymi stereotypami dotyczącymi rzekomego...
więcejBrexit największą niewiadomą, a Chiny szansą na eksport drobiu
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to największa niewiadoma dla naszej branży drobiarskiej, gdyż kraj ten jest największym odbiorcą polskich przetworów drobiowych - mówił...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże...
więcejDrobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek
W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz...
więcejJaka przyszłość czeka polskie drobiarstwo?
Chociaż Polska jest dziś drobiową potęgą, to wcale nie oznacza, że nasi producenci i przetwórcy mogą spocząć na laurach. Wręcz przeciwnie - od lidera wymaga się znacznie więcej. Cała...
więcejPolski drób coraz bliżej Chin. Pekin zatwierdził ważny dokument
Władze weterynaryjne w Pekinie przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, który dotyczy mięsa drobiowego - informuje Krajowa Rada...
więcejChiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie...
więcejDrobiarze otwierają chiński rynek dla naszego mięsa
Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową jest kolejnym krokiem,...
więcejDrób jest bezpieczny, czyli zamieszanie po raporcie o antybiotykach
Polska jest największym producentem drobiu w UE. Drób spełnia najwyższe normy jakości europejskie i światowe oraz gwarantuje bezpieczeństwo - zapewnił dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa...
więcejPolski drób może ponownie trafić do RPA. Trwa inspekcja
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych Republiki Południowej Afryki w Polsce, która odbywa się w dniach 22-26 lutego. Celem misji jest...
więcejDrobiarze mogą mieć spory problem. Ma wzrosnąć eksport z krajów Mercosur
KE rozmawia o zwiększeniu kontyngentu przywozowego dla krajów Mercosur. Taka decyzja byłaby sporym zagrożeniem dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego, a także dla unijnych...
więcejChiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu. To wielka szansa dla branży
Chiński rynek otworzył się na import mięsa drobiowego z Polski. To znakomita wiadomość dla naszego rolnictwa i wielka szansa dla producentów drobiu. O decyzji władz w Pekinie poinformowała...
więcejPhil Hogan wspiera branżę drobiarską
Branża drobiarska wspierana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą oraz Komisję Europejską celuje w rynki Bliskiego Wschodu. W Rijadzie właśnie ruszyła misja gospodarcza z udziałem...
więcejNa pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" nie mogło zabraknąć drobiu
Podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność" organizowanego przez ministerstwo rolnictwa przedstawiciele branży drobiarskiej przekonywali, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe oraz w sam raz...
więcejDrobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin
Polscy producenci drobiu spotkali się w Hongkongu z chińskimi importerami na seminarium zorganizowanym przez Krajową Radę Drobiarstwa (KRD). Rozmawiano m.in. na temat perspektyw ponownego otwarcia...
więcejDrobiarze promują kurczaki w Wietnamie. To dla nas ważny rynek
Krajowa Rada Drobiarstwa promuje drób na targach Food and Hotel Vietnam w Ho Chi Minh. Wietnam był ważnym odbiorcą polskich kurczaków, ale w związku z wystąpieniem grypy ptaków,...
więcejDrobiarze chcą szybko uporać się z ptasią grypą. Straty rosną
Branża drobiarska musi szybko uporać się z ptasią grypą, by wznowić eksport do krajów pozaunijnych - uważa Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa. Szczególnie ważne jest...
więcejDuże fermy są dobrze zabezpieczone przed grypą ptaków
Duże fermy drobiu są dobrze zabezpieczone przed przedostaniem się wirusa grypy ptaków. Przestrzegane są zasady bioasekuracji - zapewnił Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarskiej....
więcejBranża drobiarska chce podbić chiński rynek. Pierwszy krok zrobiony
W Szanghaju otwarto przedstawicielstwo branży drobiarskiej, co ma pomóc w zwiększeniu eksportu na ten wielki rynek nawet do 2 mld zł rocznie. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa,...
więcejDrobiowa ofensywa na Chiny. Sprzedaż może być warta miliardy złotych
Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 miliardy złotych rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju. Przedstawicielstwo w Szanghaju ma...
więcejPolski drób podbija kolejny azjatycki rynek
Polscy producenci drobiu wzięli udział w targach Vietfood&Beverage 2016 w Ho Chi Minh. Przedstawiciele branży odbyli szereg spotkań z potencjalnymi odbiorcami naszego drobiu na wietnamskim rynku...
więcejEksport drobiu do Chin może zwiększyć się... dziesięciokrotnie
Eksport drobiu z Polski do Chin może zwiększyć się dziesięciokrotnie, a wartość może wzrosnąć ze 100 mln zł do 1 mld zł - tak Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD) szacuje skutki porozumień podpisanych ze...
więcejOgraniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu to priorytet
17 czerwca w Jachrance koło Warszawy odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH "Teoria i praktyka koncepcji jedno zdrowie w zrównoważonej produkcji...
więcejDo Chin trafi więcej polskiego drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Umowa została podpisane między KRD a Chińskim...
więcejCo drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek
Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj...
więcejSąd: reklamy Farmio mogą wprowadzać konsumentów w błąd
Sąd Okręgowy w Warszawie udzielił tymczasowej ochrony roszczeniom Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej przeciwko Farmio SA. Uznano, że spółka Farmio może wprowadzać...
więcejDrób to nasza wizytówka za granicą. Sprzedajemy coraz więcej
Polska branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Ostatnie 10 lat to zdecydowany wzrost produkcji i sprzedaży mięsa nie tylko w Polsce, ale przede wszystkim na wymagających rynkach zagranicznych....
więcejPolski drób nie zawiera antybiotyków i jest bezpieczny
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa zapewnia, że polski drób jest bezpieczny. Dodał, że Polska jest dużym eksporterem tego mięsa, a jego spożycie rośnie. Szef KRD...
więcejDrobiarze oburzeni listem Brigitte Bardot
"Polscy producenci z własnej inicjatywy zrezygnowali z przyżyciowych podskubów gęsi towarowych" - pisze Łukasz Dominiak szef Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej w Warszawie....
więcejWypadek w zakładzie mięsnym. Poważnie ranna kobieta z Inspekcji Weterynaryjnej
Prokuratura bada przyczyny i okoliczności poważnego wypadku w zakładzie mięsnym. W wyniku potrącenia przez wózek widłowy ranna została przedstawicielka Inspekcji Weterynaryjnej. Dramatycznie...
więcejStawiamy na krajową żywność. Nasze wyroby podbijają europejski rynek
Polscy konsumenci coraz bardziej doceniają krajową żywność. Nasze produkty cieszą się też uznaniem na europejskim rynku. W ubiegłym roku do UE wyeksportowaliśmy wyroby warte ponad 24 mld zł. -...
więcejW Wielkopolsce rozdano pisklęta gęsi
Rolnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich otrzymały w Ostrzeszowie (Wielkopolskie) ponad pół tysiąca piskląt gęsi. - Zależy nam, aby gęsina wróciła do...
więcejDrobiarze oburzeni listem Brigitte Bardot
"Polscy producenci z własnej inicjatywy zrezygnowali z przyżyciowych podskubów gęsi towarowych" - pisze Łukasz Dominiak szef Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej w Warszawie....
więcej