W ubiegłym roku wartość eksportu rodzimych produktów drobiowych na rynek chiński przekroczyła 105 mln zł., a dzięki dalszej współpracy może wzrosnąć nawet do 2 mld zł.
W Szanghaju otwarto przedstawicielstwo branży drobiarskiej, co ma pomóc w zwiększeniu eksportu na ten wielki rynek nawet do 2 mld zł rocznie. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa, która prowadzi działania promocyjne w Azji.
Głównymi zadaniami placówki będą m.in. dalsza budowa i zacieśnianie relacji między polskimi producentami a przedsiębiorcami oraz instytucjami rządowymi w Chinach, a także gromadzenie i analiza danych rynkowych. "Zwiększenie eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin jest istotne dla rozwoju polskiego sektora drobiarskiego" - podkreśla KRD.
Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 miliardy złotych rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju. Przedstawicielstwo w Szanghaju ma pomóc drobiarzom w zdobyciu rynku...
Działania w tym zakresie Krajowa Rada Drobiarstwa aktywnie prowadzi m.in. w ramach trzyletniej kampanii współfinansowanej przez UE - "Europejski Drób w Jakości Siła". Ich rezultatem jest podpisanie memorandum z Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA), które usprawni rozwój polskiego eksportu na tamtejszy rynek.
W ocenie branży "kamieniem milowym" w polsko-chińskim handlu żywnością jest porozumienie w sprawie kontroli substancji niepożądanych w produktach drobiowych trafiających na tamtejszy rynek podpisane w czasie czerwcowej wizyty prezydenta Chin w Polsce.
Według KRD, polskie mięso drobiowe cieszy się w Chinach coraz większą popularnością i jesteśmy obecnie jedynym dostawcą drobiu z Europy na ten rynek. W ubiegłym roku wartość eksportu rodzimych produktów drobiowych na rynek chiński przekroczyła 105 mln zł, a dzięki dalszej współpracy może wzrosnąć nawet do 2 mld zł.
- Wierzymy, że otwarcie oficjalnego przedstawicielstwa polskiego sektora drobiarskiego w Szanghaju przyczyni się do wzrostu liczby zakładów eksportujących do Chin, zwiększy wiedzę na temat wysokiej jakości polskiego drobiu, a także wspomoże rozwój kontaktów biznesowych z chińskimi partnerami - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor KRD.
Krajowa Rada Drobiarstwa w ostatnim czasie odbyła szereg rozmów z przedstawicielami administracji ChRL. Ich rezultatem było nawiązanie współpracy z miejscowymi służbami weterynaryjnymi odpowiadającymi za akredytację zakładów drobiarskich do eksportu na rynek Chińskiej Republiki Ludowej.