Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 43 pasujących wyników.
Sprzeciw wobec unijnych planów ograniczenia produkcji mięsa. "Niekorzystne dla polskich rolników"
Polska branża mięsna jest przeciwna stworzeniu przez KE rozwiązań zachęcających do rezygnacji z hodowli zwierząt czy promowaniu wśród najmłodszych diety roślinnej - wynika z listu wysłanego...
więcejMRiRW: ważnym zadaniem dla branży mięsnej jest zwiększenie eksportu
Ważnym zadaniem dla branży mięsnej jest zwiększenie eksportu polskich produktów mięsnych i ich promocja za granicą. Potrzebna jest też intensyfikacja promocji w kraju –...
więcejBranża mięsna przedstawiła "Dekalog dla rządzących". Postulaty są jasne
Likwidacja przewag kontraktowych sieci handlowych oraz sprzeciw wobec inicjatyw ograniczających konsumpcję mięsa - to jedne z dziesięciu postulatów jakie w piątek przedstawiło Stowarzyszenie...
więcejPolska samowystarczalna w produkcji zbóż, mięsa i nabiału
Polski Instytut Ekonomiczny informuje, że Polska jest samowystarczalna w kluczowych segmentach produkcji roślinnej i zwierzęcej: zbóż, wołowiny, drobiu i jaj oraz cukru i mleka. Dostatecznie...
więcejProdukcja mięsa pójdzie w górę
W 2015 roku na świecie wyprodukowanych zostanie 318,7 mln ton mięsa. To o 4 mln ton (1,3 proc.) więcej niż przed rokiem. Tak wynika z opublikowanego właśnie raportu Organizacji Narodów...
więcejPolacy tracą zaufanie do jakości mięsa. Duże wyzwanie dla producentów
Zgodnie z najnowszymi badaniami rynek spożywczy i gastronomiczny zmienia się w zaskakującym tempie. Spada m.in. konsumpcja mięsa bowiem aż 54 proc. pytanych osób ma wątpliwości związane z...
więcejSmithfield Foods przejmie Pini Polonia? Zdecyduje UOKiK
Komisja Europejska przekazała do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów proponowane zasady przejęcia przez amerykańską firmę Smithfield Foods spółki Pini Polonia. UOKiK zdecyduje czy...
więcejProdukcja bydła idzie w górę. Polska unijnym liderem
W 2014 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej wyprodukowali o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc. Tak wynika z danych...
więcejWzrośnie produkcja wołowiny. Mięso ma być coraz tańsze
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, po dwóch latach spadku, w najbliższej dekadzie w krajach Wspólnoty ponownie się zwiększy produkcja mięsa wołowego. To efekt...
więcejProdukcja mięsa pod presją. Bruksela żyje w swojej bańce
Hodowcy i producenci bydła mięsnego, ale również innych zwierząt gospodarskich, mierzą się z presją ze strony jej przeciwników. – Myślę, że powinniśmy przejmować się obecnością...
więcejRzeźnicy i wędliniarze: ceny spadną, konkurencyjność zmaleje
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP apeluje o wycofanie się z rozwiązań, które będą miały negatywne skutki ekonomiczne dla polskiej branży mięsnej. Organizacja przyłączyła się w...
więcejWojciechowski: dobrostan zwierząt to dobrostan rolników i konsumentów
Zwiększona przestrzeń, chów bez uwięzi, wolny wybieg, ściółka ze słomy, letni wypas, młode z matkami, zwierzęta własnego chowu, pasza z gospodarstwa, krótki transport,...
więcejMięso na cenzurowanym? UE nie planuje zakazu produkcji
Unia Europejska nie planuje zakazania produkcji mięsa – zapewniają przedstawiciele Komisji Europejskiej podczas rozmów o przyszłości rynku żywnościowego. Dyskusja o produkcji zwierzęcej...
więcejRolnictwo w Chinach mimo pandemii ma się dobrze
Pandemia koronawirusa negatywnie wpłynęła na światową gospodarkę. Jednak w Chinach całkowita produkcja mięsa w 2020 r. spadła zaledwie o 0,1%, a zbóż wzrosła o 0,9%. Produkcja...
więcejSzykuje się drastyczna podwyżka cen leków weterynaryjnych
Aż o 15 proc. ma wzrosnąć stawka VAT na leki weterynaryjne. Wynika to z rządowego projektu nowelizacji przepisów podatkowych. To może uderzyć w producentów żywności na czele z...
więcejTo będzie przełomowy rok dla hodowców? Dane są optymistyczne
Najnowsze dane z rynków bydła, trzody i drobiu w Polsce są optymistyczne. W dobrej kondycji pozostaje sektor drobiowy, a także mleczny. Rośnie ponadto pogłowie świń. Czy dobra passa utrzyma...
więcejProdukcja wołowiny zwiększy się szybciej niż mięsa ogółem
Produkcja wołowiny na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 1,9 proc. do 69,6 mln ton (w masie tuszy). Oznacza to, że wytwórczość tego gatunku będzie rozwijała się szybciej niż mięs...
więcejNajnowsze prognozy dla rynku mięsa
Według najnowszego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) światowa produkcja mięsa w bieżącym roku zwiększy się o ponad 600 tys. ton (0,2 proc.) i...
więcejProdukcja mięsa na świecie idzie w górę
Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln...
więcejKuhn GrassMaster wspiera producentów pasz
Francuski specjalista od produkcji maszyn zielonkowych wdrożył do oferty narzędzie internetowe, która ma za zadanie pomóc rolnikom efektywnie wykorzystywać sprzęt i uzyskiwać wysokie...
więcejSiekierski deklaruje: ministerstwo będzie wspierało produkcję zwierzęcą w Polsce
Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce – zapewnił minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas odbywającego się we wtorek w Warszawie Kongresu Światowego Dnia Mięsa....
więcejBranża się jednoczy – będzie ustanowiony Światowy Dzień Mięsa
Podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i zagranicy będzie najważniejszym wydarzeniem zbliżającego się kongresu branży mięsnej -...
więcejPożar wędzarni w zakładzie mięsnym. Właściciel z obrażeniami ciała
Trwa wyjaśnianie okoliczności, w jakich powstał pożar w zakładzie przetwórstwa mięsnego na terenie Lubelszczyzny. W zdarzeniu ucierpiał właściciel firmy. Do zdarzenia doszło w minioną środę...
więcejŚmiertelny wypadek w zakładach mięsnych. Ofiarą 40-latek
Policja pod nadzorem prokuratury wyjaśnia przyczyny i okoliczności wypadku w zakładach mięsnych we wsi Antonowo pod Giżyckiem, gdzie we wtorek po południu zginął 40-letni mężczyzna -...
więcejUlgi dla małych rzeźni rolniczych? Resort zajął stanowisko
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) odniosło się do wniosku Zespołu ds. Stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego Porozumienia Rolniczego, dotyczącego wyłączenia rzeźni rolniczych z...
więcejPIP: w ubojniach i przetwórniach mięsa wypadku związane są m.in. z nieprawidłową eksploatacją parku...
Przeprowadzone kontrole w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsa wskazują, że wypadki związane są z nieprawidłową eksploatacją parku maszynowego oraz organizacją stanowisk pracy -...
więcejCoraz mniej firm w przemyśle spożywczym
W latach 2010-2021 liczba firm w polskim przemyśle spożywczym zmniejszyła się o ponad 20 proc. Spadki liczebności dotknęły niemal wyłącznie małe i średnie podmioty - wynika z raportu Banku Pekao....
więcejPuda: trwają prace nad "piątką". Nowy projekt uwzględnia interesy rolników
Trwają prace nad nowym projektem ustawy o ochronie zwierząt. Będzie częściowo uwzględniał poprawki Senatu i ujednolici przepisy w związku z tworzeniem Inspekcji Ochrony Zwierząt - poinformował...
więcejProducenci mięsa, piwa i lodów zacierają ręce
Już od 4-5 tygodni zapowiada się świetny sezon piwa, lodów i mięsa. Chwilo trwaj - mówią producenci. Zamiast boomu jest jednak stabilnie rosnąca sprzedaż "Przegrali z pogodą - tak...
więcejUOKiK bada przejęcie firmy na rynku przetwórstwa mięsa
UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad PiniPolonia. Obaj przedsiębiorcy działają na rynku produkcji i przetwórstwa mięsa. UOKiK...
więcejNadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego
Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półroczu 2016 roku, drugie półrocze nie będzie już tak dobre - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki...
więcejOrganizatorka demonstracji rolników w Holandii: stek i schabowy staną się tabu, tak jak hodowla...
Nie jesteśmy ekstremistami, tylko ludźmi, dostarczającymi jedzenie na wasze stoły. Można żyć bez polityków, ale nie można przeżyć bez rolników - mówi w rozmowie z PAP w...
więcejJaja i mięso z "bezstresowych hodowli" coraz popularniejsze
Podczas świątecznych przyjęć na Półwyspie Iberyjskim coraz częściej serwowane są jaja i mięsa dostarczone z ekologicznych hodowli. Właściciele niektórych z nich wychodzą z założenia,...
więcejMięso z zebr w supermarketach. Konsumenci są oburzeni
Francuscy obrońcy praw zwierząt i konsumenci protestują przeciwko sprzedaży mięs ze zwierząt egzotycznych. Największe oburzenie wywołał handel mięsem zebr, gatunku, który jest zagrożony...
więcejBydło ma swoje... spa. Słucha muzyki i otrzymuje masaże
W Portugalii przybywa gospodarstw hodowlanych, w których krowy i kozy słuchają muzyki, a ich karma dobierana jest u najlepszych dostawców. Eksperci przyznają, że produkty pochodzące z...
więcejProdukcja wołowiny i drobiu rośnie, a wieprzowiny spada
W drugim kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach wzrosła o 7,4 proc. do blisko 18 tys. ton, drobiu poszła w górę o 0,5 proc. do 39,1 tys. ton, zaś wieprzowiny spadła o 0,7 proc. do...
więcejProducenci mięsa na Ukrainie mają sporo problemów
W pierwszych pięciu miesiącach 2016 roku produkcja mięsa na Ukrainie zwiększyła się o 1,4 proc., ale sytuacja w sektorach mięsnym i mleczarskim nie jest najlepsza. To efekt wzrostu o jedną czwartą...
więcejRząd wspiera sektor bydła. Farmer może nie zapłacić składki
Z powodu trudnej sytuacji francuscy producenci bydła będą mogli z opóźnieniem opłacić ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. W niektórych przypadkach składki mogą być nawet anulowane....
więcejW sklepach brakuje wieprzowiny
Na Kubie nasilają się problemy z zaopatrzeniem w mięso. Szczególnie deficytowym towarem stała się wieprzowina w związku z drastycznym spadkiem produkcji w zakładach należących do...
więcejPyszne mięso z probówki. Produkcja przeniesie się do laboratoriów?
Produkcja mięsa bez zabijania zwierząt oraz bez marnowania wody i miejsca potrzebnego do hodowli? To całkiem możliwe bowiem coraz więcej startupów chce produkować w warunkach laboratoryjnych....
więcejNa zakazie też można... zyskać. Chiny czekają na dostawców mięsa
- Przyszłość polskich wyrobów mięsnych nie jest w Rosji, a w Chinach - twierdzi wiceszef Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Piotr Ziemann. O tym, że rosyjskie embargo nie...
więcejSzkolenie pt. „Zasady przeprowadzania uboju zwierząt wykorzystywanych do produkcji mięsa na użytek...
„Rolnictwo Lubuskie” Sp. z o.o. wspólnie z Lubuską Izbą Rolniczą z siedzibą w Zielonej Górze, w porozumieniu z Lubuskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii zapraszają 8...
więcejSzkolenie pt. „Zasady przeprowadzania uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny” w...
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zaprasza 18 października 2021 roku na szkolenie pt. „Zasady przeprowadzania uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny”,...
więcej