W 2014 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej wyprodukowali o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc.
W 2014 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej wyprodukowali o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc.
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Co jednak ciekawe produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty spadła o 0,4 proc. (w sztukach o 1,2 proc.). Mniejsza wytwórczość dotyczyła przede wszystkim bydła młodego (8,6 proc.).
W minionym roku więcej bydła w tonach niż 12 miesięcy wcześniej wyprodukowała Polska (21,7 proc.), Estonia (17,9 proc.), Irlandia (12,4 proc.), Łotwa (8,3 proc.), Luksemburg (6,5 proc.), Litwa (6,2 proc.), Szwecja (4,2 proc.), Wielka Brytania (3,5 proc.), Belgia (3,1 proc.), Finlandia (2,3 proc.), Niemcy i Węgry (2,0 proc.) oraz Czechy (1,1 proc.).
Z kolei najbardziej produkcja spadła we Włoszech (17,1 proc.), w Bułgarii (15,8 proc.), Grecji (8,2 proc.), na Słowacji (7,2 proc.), w Chorwacji (6,1 proc.), Portugalii (5,1 proc.), Austrii (2,5 proc.), Słowenii (1,7 proc.) oraz w Holandii (1,2 proc.).