Produkcja bydła idzie w górę. Polska unijnym liderem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-04-2015,10:50 Aktualizacja: 08-04-2015,12:47
A A A
W 2014 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej wyprodukowali o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc.
 
Tak wynika z danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się FAMMU/FAPA. Co jednak ciekawe produkcja bydła w "starych" krajach Wspólnoty spadła o 0,4 proc. (w sztukach o 1,2 proc.). Mniejsza wytwórczość dotyczyła przede wszystkim bydła młodego (8,6 proc.). 
 
W minionym roku więcej bydła w tonach niż 12 miesięcy wcześniej wyprodukowała Polska (21,7 proc.), Estonia (17,9 proc.), Irlandia (12,4 proc.), Łotwa (8,3 proc.), Luksemburg (6,5 proc.), Litwa (6,2 proc.), Szwecja (4,2 proc.), Wielka Brytania (3,5 proc.), Belgia (3,1 proc.), Finlandia (2,3 proc.), Niemcy i Węgry (2,0 proc.) oraz Czechy (1,1 proc.). 
 
Z kolei najbardziej produkcja spadła we Włoszech (17,1 proc.), w Bułgarii (15,8 proc.), Grecji (8,2 proc.), na Słowacji (7,2 proc.), w Chorwacji (6,1 proc.), Portugalii (5,1 proc.), Austrii (2,5 proc.), Słowenii (1,7 proc.) oraz w Holandii (1,2 proc.).
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA