Najnowsze prognozy dla rynku mięsa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
28-10-2016,12:05 Aktualizacja: 28-10-2016,12:46
A A A

Według najnowszego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) światowa produkcja mięsa w bieżącym roku zwiększy się o ponad 600 tys. ton (0,2 proc.) i wyniesie 319,8 mln ton.

Według ekspertów wytwórczość pójdzie w górę przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, krajach Unii Europejskiej, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Spadnie zaś w Chinach, Australii i Nowej Zelandii - informuje FAMMU/FAPA.

drób, wołowina, wieprzowina, ceny mięsa, mięso, rynek mięsa

Porównujemy ceny mięsa. Drób taniał najbardziej

W sierpniu z najważniejszych gatunków mięsa ponownie najbardziej taniał drób. Przez rok ceny spadły o 7,8 proc. - informują eksperci Komisji Europejskiej.   Porównując stawki miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego...

Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji będzie sektor mięsa drobiowego (+0,9 proc. do 115,8 mln ton), a także wołowego (+0,3 proc. do 67,8 mln ton) i owczego (+0,6 proc. do 14,1 mln ton). Wytwórczość wieprzowiny obniży się zaś o 0,6 proc. do 116,5 mln ton.

Jak prognozują analitycy FAO, w 2016 r. do światowego handlu przeznaczonych zostanie 31,1 mln ton mięsa (9,7 proc. światowej produkcji), czyli o 4,4 proc. więcej niż przed rokiem. Na rynek trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (+10,8 proc.), drobiu (+4,4 proc.) oraz mięsa wołowego (+0,3 proc.), mniej zaś mięsa owczego (-2,8 proc.).

Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (40,8 proc. udziału), wyprzedzając wołowinę (29,3 proc.), wieprzowinę (25,7 proc.) oraz mięso owcze (2,9 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA