Produkcja mięsa na świecie idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
27-06-2016,10:50 Aktualizacja: 27-06-2016,11:45
A A A

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln ton.

Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie zaś w Chinach, Australii i Republice Południowej Afryki - informuje FAMMU/FAPA.

kiełbasy, grill, karkówka, żeberka

Mięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane

Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się na dobre. Widać to po wzroście wielkości zakupów mięsa i kiełbas. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie. Największym powodzeniem cieszą się kiełbasa i kaszanka oraz karkówka i żeberka -...

Siłą napędową niewielkiego wzrostu produkcji będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost o 1,1 proc. do 116,2 mln ton), a także wołowego (+0,8 proc. do 68,4 mln ton) i owczego (+0,7 proc. do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,7 proc. do 116,4 mln ton.

Eksperci FAO prognozują, że do globalnego handlu trafi 30,6 mln ton mięsa (9,6 proc. produkcji), czyli o 2,8 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamika wzrostu będzie nieco większa niż przed rokiem (+2,7 proc.).

W br. do wymiany trafi więcej wieprzowiny (+4,4 proc.), drobiu (+3,5 proc.) oraz mięsa wołowego (+1,3 proc.), a mniej mięsa owczego (-3,2 proc.). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu z 41,5 proc. udziałem w handlu, wyprzedzając wołowinę (30,4 proc.), wieprzowinę (24,5 proc.) i mięso owcze (2,9 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA