Produkcja mięsa na świecie idzie w górę
Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja mięsa zwiększy się w bieżącym roku o nieco ponad 1 mln ton do 320,7 mln ton.
Wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie zaś w Chinach, Australii i Republice Południowej Afryki - informuje FAMMU/FAPA.
Mięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane
Siłą napędową niewielkiego wzrostu produkcji będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost o 1,1 proc. do 116,2 mln ton), a także wołowego (+0,8 proc. do 68,4 mln ton) i owczego (+0,7 proc. do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,7 proc. do 116,4 mln ton.
Eksperci FAO prognozują, że do globalnego handlu trafi 30,6 mln ton mięsa (9,6 proc. produkcji), czyli o 2,8 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamika wzrostu będzie nieco większa niż przed rokiem (+2,7 proc.).
W br. do wymiany trafi więcej wieprzowiny (+4,4 proc.), drobiu (+3,5 proc.) oraz mięsa wołowego (+1,3 proc.), a mniej mięsa owczego (-3,2 proc.). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu z 41,5 proc. udziałem w handlu, wyprzedzając wołowinę (30,4 proc.), wieprzowinę (24,5 proc.) i mięso owcze (2,9 proc.).