Siekierski deklaruje: ministerstwo będzie wspierało produkcję zwierzęcą w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
30-10-2024,7:10 Aktualizacja: 29-10-2024,21:48
A A A

Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce – zapewnił minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas odbywającego się we wtorek w Warszawie Kongresu Światowego Dnia Mięsa. Dodał, że najtrudniejsza sytuacja jest na rynku wieprzowiny.

Kongres branży mięsnej był okazją do wymiany poglądów na temat aktualnej sytuacji na rynku mięsa. O ile dość dobra jest sytuacja na rynku wołowiny i drobiu, to Polska jest nadal importerem netto mięsa wieprzowego.

"Będziemy wspierać rozwój sektora mięsnego w Polsce – zapewnił minister rolnictwa Siekierski. Przyznał, że trudna jest sytuacja jest w sektorze trzody chlewnej, w którym pogłowie świń spadło do ok. 8,5 mln sztuk. "Podejmujemy wszelkie działania, aby to zmienić" - zapewnił szef resortu rolnictwa.

polskie mięso, kongres, branża mięsna, światowy dzień mięsa

Branża się jednoczy – będzie ustanowiony Światowy Dzień Mięsa

Podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i zagranicy będzie najważniejszym wydarzeniem zbliżającego się kongresu branży mięsnej - zapowiedział w środę na konferencji prasowej prezes...

Chodzi m.in. o wypracowanie wraz z branżą mięsną strategii dla rynku wieprzowego, która pozwoliłaby na odbudowę produkcji w oparciu o polską hodowlę macior i prosiąt.

Szef resortu rolnictwa przypomniał, że zmiany w sektorze mięsnym rozpoczęły się 35 lat temu, gdy Polska rozpoczęła transformację ustrojową, ale jego rozwój przyspieszyło przed 20 laty wejście Polski do UE.

Obecnie Polska jest jednym z liderów w Unii Europejskiej w produkcji mięsa drobiowego, którego ponad 50 proc. jest eksportowane - zaznaczył minister.

Siekierski zwrócił też uwagę na wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego, w tym także pod względem ilościowym. Jak mówił, badania pokazują, że w 2050 roku na Ziemi będzie 10 mld ludzi, a to powoduje konieczność wzrostu produkcji żywności o 70 proc. "To oznacza także wzrost zapotrzebowania na mięso" - zauważył.

Minister w swoim wystąpieniu nawiązał do prezydencji Polski w UE.

siekierski, mrirw, rynek zbóż, ceny zbóż

Minister: zboże nie jest przetwarzane na mięso, powstają zapasy, które trzeba wyeksportować

Minister rolnictwa Czesław Siekierski poruszył podczas rozmów z rolnikami temat sytuacji na rynku zbóż, wiążąc go z pogłowiem trzody chlewnej, które się poważnie skurczyło. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski...

"Od 1 stycznia 2025 roku Polska obejmie przewodnictwo w Unii Europejskiej. W czasie naszej prezydencji będziemy chcieli dokonać przeglądu Zielonego Ładu, w tym, zwłaszcza wprowadzonych pod wpływem Polski zmian" – poinformował Siekierski.

Zdaniem ministra, konieczne jest również rozpoczęcie dyskusji na temat przyszłej akcesji Ukrainy do Unii Europejskiej.

Podczas Kongresu uczestnicy mieli okazję podyskutować o wyzwaniach i możliwościach rozwoju branży, zwłaszcza w kontekście współczesnych zmian rynkowych i technologicznych. Poświęcone były temu panele tematyczne poświęcone m.in. potencjałowi produkcyjnemu i eksportowemu Ukrainy, współpracy z Chinami, wykorzystaniu sztucznej inteligencji w przemyśle mięsnym, Zielonemu Ładowi.

Kulminacyjnym punktem Kongresu było podpisanie deklaracji przez przedstawicieli polskich i europejskich organizacji z branży mięsnej. Ustanowiony został Światowy Dzień Mięsa, który ma być obchodzony 6 czerwca.

Jacek Zarzecki, Jacek Klimza, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, PZHiPBM, bydło mięsne, wołowina

Jacek Klimza dla Agropolska.pl: trzeba ustabilizować finanse związku

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego od niemal miesiąca ma nowego prezesa. Dlaczego doszło do zmiany na tym stanowisku? – W tym roku stanęliśmy przed obowiązkiem zwrócenia do Krajowego Ośrodka Wsparcia...

"Doszliśmy do wniosku, że czas najwyższy, żeby branża zaczęła odchodzić Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day), bo ma ku temu powody. Jest to jedna z najważniejszych gałęzi gospodarski, która daje bezpieczeństwo" - tłumaczył prezes związku "Polskie Mięso" Jacek Strzelecki.

Na pytanie dlaczego jest potrzeba ustanowienia takiego dnia - Strzelecki wyjaśnił, że po pierwsze takiego dnia do tej pory nie ma, a drugi powód - to okazja do świętowania, zamiast do tłumaczenia się że mięso "niby" jest szkodliwe.

"Branża i nauka wie, jak mięso jest potrzebne człowiekowi do życia i zdrowego odżywiania się" - stwierdził.

Główny organizator wydarzenia, Związek "Polskie Mięso", w tym roku obchodzi 30-lecie działalności. Jest on największą organizacją branżową w Polsce, która reprezentuje interesy gospodarcze firm z branży mięsnej – hodowców, producentów oraz usługodawców w kraju, jak i na całym świecie. 

Poleć
Udostępnij