Mięso na cenzurowanym? UE nie planuje zakazu produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
14-04-2021,13:00 Aktualizacja: 14-04-2021,13:03
A A A

Unia Europejska nie planuje zakazania produkcji mięsa – zapewniają przedstawiciele Komisji Europejskiej podczas rozmów o przyszłości rynku żywnościowego.

Dyskusja o produkcji zwierzęcej jest nakręcana przede wszystkim przez przedstawicieli środowisk wegańskich i organizacje deklarujące się jako ekologiczne i proklimatyczne.


promocja żywności, mięso czerwone, krir, komisja europejska

Mięso czerwone wyłączone z polityki promocji żywności?

Komisja Europejska prowadzi ocenę skutków polityki promocyjnej żywności, tak by mogła lepiej przyczynić się do realizacji strategii zrównoważonego rozwoju "od pola do stołu". Z promocji może być wyłączone mięso czerwone -...

Dieta mięsna ich zdaniem przyczynia się do kłopotów zdrowotnych ze śmiertelnymi chorobami na czele, a intensywna produkcja zwierzęca ma pochłaniać mnóstwo wody i przyczyniać się do negatywnych zmian klimatu.

Pisaliśmy niedawno o tym, że trwają konsultacje i ustalenia w sprawie unijnej polityki promocyjnej produktów żywnościowych i że czerwone mięso może zostać z niej wykluczone. Nie brakuje jednak też głosów, by w niedalekiej przyszłości doprowadzić nawet do zakazu produkcji mięsa w UE.

W ramach jednej z twitterowych dyskusji o "mięsnej" kwestii pojawił się głos Janusza Wojciechowskiego, unijnego komisarza ds. rolnictwa. "Unia Europejska nie ma w swoich planach zakazania produkcji mięsa. Ponadto w strategii ‘Od pola do stołu’ nie ma żadnej informacji dotyczącej wyżej wymienionego zakazu" - brzmi wpis polityka.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA