Chińscy rolnicy w minionym roku mimo pandemii koronawirusa dobrze poradzili sobie na rynku. Produkcja mięsa spadła tam zaledwie o 0,1%, a zbóż wzrosła o 0,9%.
Pandemia koronawirusa negatywnie wpłynęła na światową gospodarkę. Jednak w Chinach całkowita produkcja mięsa w 2020 r. spadła zaledwie o 0,1%, a zbóż wzrosła o 0,9%.
Produkcja mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego i baraniny w minionym roku w Chinach osiągnęła poziom 76,39 mln ton. Oznacza to, że w porównaniu z 2019 r. spadła ona zaledwie o 0,1%.
Mięsa wołowego wyprodukowano w 2020 r. 6,72 mln ton, co oznacza wzrost o 0,8%, baraniny 4,92 mln ton, to o 1% więcej, drobiu 23,61 mln ton, wzrost o 5,5%, a wieprzowiny 41,13 mln ton, czyli o 3,3% mniej.
Wirus afrykańskiego pomoru świń wciąż jest aktywny w Chinach. Niepokojące jest jednak to, że w styczniu tamtejsze służby weterynaryjne wykryły jego nową mutację. Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich (MARA) w styczniu zgłosiło pierwsze...
Jednocześnie w Chinach wyprodukowano 34,68 mln ton jaj, czyli o 4,8% więcej niż w 2019 r. oraz 34,40 mln ton mleka, wzrost o 7,5%.
Pod koniec 2020 r., jak podaje portal 3trzy3.pl, pogłowie trzody chlewnej i loch hodowlanych było odpowiednio o 31% i 35,1% wyższe niż na koniec 2019 r. Jednocześnie ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły o 49,7%.
Całkowita produkcja zboża wyniosła 669,49 mln ton i była o 0,9% wyższa niż przed rokiem. Zboża letnie stanowiły 142,86 mln ton, co oznacza wzrost o 0,9%, a produkcja wczesnego ryżu osiągnęła poziom 27,29 mln ton i była o 3,9% wyższa niż w 2019 r.
Produkcja zbóż jesiennych wyniosła 499,34 mln ton i odnotowała wzrost o 0,7%. W ujęciu towarowym wyprodukowano 211,86 mln ton ryżu, czyli o 1,1% więcej niż przed rokiem, pszenicy 134,25 mln ton, co oznacza wzrost o 0,5%, kukurydzy podobnie jak w zeszłym roku 260,67 mln ton, a soi, 19,60 mln ton, czyli o 8,3% więcej.