Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 28 pasujących wyników.
Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład...
więcejBranża mięsna może zdobyć nowe rynki
Polskie mięso może niebawem trafić na rynki, o których jeszcze kilka lat temu producenci w ogóle nie myśleli. Trzeba jednak aktywne zabiegać o nowych odbiorców. - Firmy stoją...
więcejBranża mięsna ma kłopoty finansowe. Maleje rentowność firm
W 2014 roku o blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się. Ponad połowa firm źle ocenia sytuację finansową, a deflacja powoduje, że szybko spada ich...
więcejPolacy tracą zaufanie do jakości mięsa. Duże wyzwanie dla producentów
Zgodnie z najnowszymi badaniami rynek spożywczy i gastronomiczny zmienia się w zaskakującym tempie. Spada m.in. konsumpcja mięsa bowiem aż 54 proc. pytanych osób ma wątpliwości związane z...
więcejEuropejska wołowina promuje się w Turcji. Kampania potrwa dwa lata
Zasmakuj w Europie - to nazwa nowej kampanii promocyjno-informacyjnej, dedykowanej popularyzacji europejskiego mięsa wołowego i produktów wytworzonych na jego bazie. Projekt realizowany jest...
więcejProdukcja świń jest nieopłacalna
Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-2020 była niedochodowa, jest to jeden z powodów rezygnacji z chowu świń - wynika z raportu na temat rynku wieprzowiny przygotowanego przez Związek...
więcejRynek wieprzowiny ogarnął wzrost cen
Cena tucznika krajowej produkcji wzrosła na Węgrzech o 40 proc. w ciągu ostatniego roku w związku z ASF, choć choroba na razie nie dotknęła bezpośrednio węgierskich hodowli. "Rynek mięsa...
więcejArmagedon na rynku wieprzowiny. Eksperci mówią wprost
Ceny żywca wieprzowego idą w górę. W połowie listopada za kilogram tucznika płacono przeciętnie 5,65 zł/kg - o ponad 35 proc. więcej niż rok wcześniej. Przetwórcy mają jednak problem...
więcejProducenci wieprzowiny walczą o przetrwanie. Kampania pomoże?
Sektor wieprzowiny nie może zaliczyć ostatniej dekady do udanych. Spadł eksport i pogłowie trzody chlewnej, a Polska więcej mięsa sprowadza niż sprzedaje. Sytuację ma zmienić kampania promująca...
więcejBędzie nowa strategia dla sektora wieprzowiny
W najbliższym czasie branża mięsna chce przygotować nową strategię dla sektora wieprzowiny, w której zostanie przeanalizowany cały cykl produkcji od rolnika do konsumenta - poinformował...
więcejASF coraz groźniejszy. Możemy stracić miliardy złotych
Na skuteczną pomoc rządu w walce z ASF liczą producenci trzody chlewnej. - Cieszymy się z deklaracji premiera, który zapowiedział, że przeznaczy na nią niezbędne środki - mówi Witold...
więcejProducenci mięsa i rolnicy apelują: Premier musi walczyć z ASF
W tym tygodniu na biurko Ewy Kopacz ma trafić list, w którym rolnicy i producenci z branży mięsnej apelują o skuteczną walkę z afrykańskim pomorem świń w Polsce. W korespodencji, do...
więcejPrzez embargo Polska traci codziennie 50 milionów
Przez zakaz eksportu wieprzowiny m.in. na Ukrainę, do Rosji i Chin nasz eksport kurczy się średnio o 50 milionów zł dziennie - mówi prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński....
więcejSpożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. -...
więcejResort będzie wdrażać strategię dla rozwoju rynku wołowiny
Branża mięsna wspólnie z ministerstwem rolnictwa opracowała "Strategię dla polskiego sektora wołowiny". We wdrażaniu programu będzie czynnie brał udział resort rolnictwa - zapewnił...
więcejJest nowy projekt promujący wołowinę. Jemy jej rekordowo mało
Związek "Polskie Mięso" przygotował kampanię "Wołowe triki i techniki" przełamującą stereotypy o wołowinie. Chodzi o zachęcenie konsumentów do częstszego sięgania po to...
więcejZakaz uboju rytualnego doprowadzi do wielu bankructw
Zapisy ustawy dotyczącej ograniczenia uboju rytualnego są sprzeczne z polskim prawem i prawnie bezskuteczne ze względu na obowiązujący wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Są też ekonomicznie szkodliwe...
więcejWieprzowina i drób są zdrowe. Oto, dlaczego warto jeść mięso
Związek Polskie Mięso rozpoczął kampanię informacyjną nt. walorów mięsa drobiowego i wieprzowego. Projekt ma popularyzować najnowsza wiedzę na ten temat, a także prezentować fakty i obalać...
więcejBranży mięsnej przybywa problemów
Sprzedaż zagraniczna branży mięsnej wciąż rośnie, ale osiągnięcie dobrych wyników w kolejnych latach jest jednak coraz trudniejsze. Problemem jest m.in. spadek cen wołowiny oraz afrykański...
więcejProdukcja wieprzowiny przestaje się opłacać. Drób i wołowina mają się dobrze
Rośnie produkcja wieprzowiny w Polsce, ale ceny są na granicy lub poniżej poziomu opłacalności. Coraz lepsze natomiast są perspektywy przed rodzimym drobiem i wołowiną. Rośnie krajowa konsumpcja i...
więcejRuszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Ruszyła ogólnopolska kampania informacyjna "Marka Polskie Mięso" dotycząca drobiu i wieprzowiny. Jej celem jest zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów na...
więcejBranża mięsna kontra NIK. Ilość dodatków w wyrobach jest w normie
Stosowanie dodatków w przetworach i niektórych wyrobach mięsnych jest konieczne, ale ich ilość nie przekracza norm. Raport NIK na temat dodatków do żywności, gdzie wskazano na...
więcejEmisję gazów cieplarnianych w rolnictwie można znacznie zmniejszyć
Dzięki produkcji biometanu m.in. z odpadów rolno-spożywczych można zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa nawet o 80 proc. Będzie to możliwie dzięki budowaniu...
więcejPolacy stawiają na wieprzowinę i drób
Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Konsumpcja wołowiny jest niska i wynosi...
więcejSawicki: przetwórcy zbyt często konkurują między sobą
Polska jest jednym z najważniejszych producentów żywności w UE, nie wykorzystujemy jednak tego potencjału w pełni, a przetwórcy zbyt często konkurują między sobą na rynkach...
więcejUbój rytualny będzie dozwolony na podstawie unijnego rozporządzenia
Wyrok TK oznacza, że w Polsce będą obowiązywały przepisy unijnego rozporządzenia dopuszczającego ubój zwierząt bez ogłuszenia na cele religijne - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki....
więcejASF zablokował Japonię, teraz walczymy o odzyskanie ważnego rynku
Związek Polskie Mięso bierze udział w odbywających się właśnie w Tokio targach Japan Meat Industry Fair w ramach kampanii "Rozsmakuj się w Europie". Celem działań realizowanych w ramach...
więcejWorldFood w Stambule. Europejska wołowina rusza na podbój Turcji
Już na początku września, podczas targów WorldFood w Stambule, tysiące odwiedzających będą mieli szansę poznania, zainicjowanej przez Związek Polskie Mięso i realizowanej na terenie Turcji,...
więcej