Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 58 pasujących wyników.
Inauguracja roku akademickiego 2022/2023 na najstarszym wydziale rolniczym w kraju
7 października 2022 r. obyła się inauguracja nowego roku akademickiego na Wydziale Rolnictwa i Ekologii (WRiE) SGGW w Warszawie. W uroczystości oprócz władz uczelni i wydziału oraz...
więcejZrównoważone rolnictwo to przyszłość
1 października podczas konferencji online firma Bayer zaprezentowała koncepcję rolnictwa zrównoważonego, a także sposób jej popularyzacji na świecie poprzez gospodarstwa...
więcejHodowla roślin odpowiedzią na wyzwania związane ze zmianami klimatu
Corteva Agriscience uważa, że zaawansowane techniki hodowli roślin pozwolą zwiększyć ich odporność na zmiany klimatu oraz zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe. Geoff Graham, szef globalnego działu...
więcejSyngenta ma odpowiedź na wyzwania stojące przed branżą rolniczą
15 stycznia w Warszawie, firma Syngenta Polska zorganizowała doroczną konferencję prasową, by zaprezentować nowe produkty i działania. Jednak tym razem miała ona nieco inną formułę, ponieważ jej...
więcejSyngenta z myślą o rolnikach i przyrodzie
W odpowiedzi na narastające problemy rolników oraz na zmieniającą się opinię społeczeństwa na temat rolnictwa, firma Syngenta zapowiedziała, że przyspieszy wprowadzanie innowacji. ...
więcejPrzyszłość rolnictwa pełna wyzwań
Zmiany klimatyczne i związane z nimi anomalie pogodowe, a także kurczący się areał gruntów ornych oraz innych zasobów przy jednocześnie rosnącej populacji ludzi na świecie, to jedne z...
więcejZmiany klimatu postępują szybciej, niż przewidywano
Ruszył nowy serwis internetowy dotyczący zmian klimatu i ich wpływu na wybrane sektory gospodarki w Polsce. Projekt powstał w ramach polsko-norweskiego projektu naukowego CHASE-PL i został...
więcejZmiany klimatu sprzyjają rozwojowi ciepłolubnych grzybów jesienią
W ostatnich sezonach wegetacyjnych bez szczególnych analiz meteorologicznych można zauważyć, że jesień jest coraz cieplejsza i dłuższa, a dodatnie temperatury notuje się jeszcze w czasie...
więcejŻarłoczne szkodniki mogą zniszczyć nawet 25 proc. plonów zbóż
Coraz liczniejsze populacje owadów-szkodników o zwiększonym apetycie mogą w przyszłości niszczyć nawet 25 proc. plonów najważniejszych zbóż. Będzie to jeden ze...
więcejNaukowcy szukają sposobów na suszę i modyfikują nasiona
Według prognoz ONZ do połowy stulecia rolnictwo będzie musiało wykarmić już około 10 miliardów ludzi. Dlatego biotechnologia poszukuje takich nasion i odmian, które byłyby bardziej...
więcejNawozy od 15 lutego? Rolnicy czekają na zielone światło
Ministerstwo rolnictwa chce, by gospodarze mieli w tym roku możliwość stosowania nawozów już od połowy lutego. Poinformowano o tym zamiarze unijnego komisarza do spraw rolnictwa....
więcejSą pieniądze dla gmin na zbieranie deszczówki
Do końca marca małopolskie gminy mogą składać wnioski na zadania polegające na racjonalnym gospodarowaniu wodami opadowymi. Samorząd województwa przeznaczył na "Małopolską...
więcejEkspert: żaden las nie byłby w stanie zatrzymać wrześniowej powodzi
W walce ze skutkami zmian klimatu konieczna jest odnowa i przebudowa lasów, bo te będące w dobrej kondycji zatrzymują więcej wody - powiedział PAP prof. Jarosław Socha z...
więcejKaczyński w Brukseli: Zielony Ład oznacza anihilację rolników
Europejski Zielony Ład oznacza anihilację rolników, to uderzenie w portfele Europejczyków i europejską gospodarkę – ocenił przebywający we wtorek w Brukseli prezes PiS...
więcejEksperci z PAN wzywają do ochrony bioróżnorodności lasów i ograniczenia wycinki drzew
Ochrona bioróżnorodności lasów powinna być ważniejsza niż maksymalizacja ich wydajności produkcyjnej - apelują eksperci z Polskiej Akademii Nauk. Wzywają też do opracowania nowej...
więcejSusza jest z nami od lat. I powiększa swój obszar
Grzegorz Walijewski, zastępca Dyrektora Centrum Hydrologicznej Osłony Kraju IMGW-PIB alarmuje, że od 7 lat mamy w kraju permanentną suszę, która zajmuję coraz większy obszar. - Mówimy...
więcejRolnik pozwał państwo. Boi się o przyszłość rodziny i gospodarstwa
Wśród pięciu osób, które złożyły ostatnio pozwy przeciwko państwu polskiemu za bezczynność w sprawie kryzysu klimatycznego, jest m.in. rolnik prowadzący gospodarstwo...
więcejMinister ostro o europosłance. Zasłynęła z idiotycznych pomysłów
- Wprowadzenie w Polsce podatku od mięsa byłoby poważnym ciosem dla polskiego rolnictwa - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Szef resortu został poproszony przez portal...
więcejZ polskich lasów nie zniknie aż tyle drzew
Ostatnio sporo mówi się i pisze o prognozach dotyczących lasów. Media informują, powołując się na Polską Akademię Nauk, że w perspektywie kilkudziesięciu lat w Polsce zniknie aż 75...
więcejOd katastrofy klimatycznej dzieli nas zaledwie pół stopnia
Działalność człowieka spowodowała około 1°C wzrost globalnego ocieplenia powyżej poziomu sprzed rewolucji przemysłowej. Jeśli nie podejmiemy szybko działań wzrośnie on do 2°C, co będzie...
więcejW Polsce jest już permanentna susza. To wielki problem dla rolników
Według najnowszego raportu IUNiG obejmującego okres od 21 maja do 20 lipca, susza rolnicza występuje we wszystkich województwach poza Małopolską i dotyka wszystkich 14 monitorowanych upraw....
więcejUlewy, tornada i susza stają się zmorą rolników. A lepiej nie będzie
W ostatnich 30 latach 64 proc. strat w Europie było bezpośrednio związanych z pogodą i czynnikami klimatycznymi. Zacierają się różnice między porami roku, co ma ogromne znaczenie dla...
więcejW walce ze zmianami klimatu potrzebne są zdrowe i produktywne lasy
Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz walka ze zmianami klimatu wymagają zdrowych i produktywnych lasów - mówią przedstawiciele ONZ. Polska promuje pomysł...
więcejPowstanie baza wiedzy o zmianach klimatu i adaptacji do ich skutków
Instytut Ochrony Środowiska opracuje oraz upowszechni bazę wiedzy o zmianach klimatu i adaptacji do ich skutków - poinformował w piątek NFOŚiGW. Wartość projektu to 20 mln zł, z czego 17 mln...
więcejPorozumienie w sprawie reformy sektora rolnego UE. Jakie wytyczne dostała von der Leyen?
Organizacje rolne, handlowe, konsumenckie i proklimatyczne zgodziły się, że europejskie rolnictwo musi zmniejszyć emisje, ale zgłoszono szereg zastrzeżeń wobec przygotowywanego mechanizmu...
więcejAktywiści pozwali KE za zbyt mało ambitne cele klimatyczne m.in. w rolnictwie
Organizacje klimatyczne poinformowały we wtorek, że pozwały Komisję Europejską do Sądu UE za zbyt mało ambitne - ich zdaniem - cele klimatyczne, w tym zbyt niskie ograniczenie emisji gazów...
więcejZmiany klimatyczne uderzają w sektor winiarski
Zmiany klimatu i ocieplenie odbijają się na sektorze winiarskim na Węgrzech. Jeden z najbardziej narażonych rodzajów wina to słynne tokaji aszu - mówi dr Attola Buzasi z Katedry...
więcejTruskawki już dojrzały. Rewolucja w uprawach i ogrodzie
We Włoszech dojrzały już truskawki, które są w masowej sprzedaży, a mimozy, wręczane w Dniu Kobiet mogą nie doczekać 8 marca. To efekty rekordowo ciepłej zimy, która - według...
więcejW styczniu jeszcze nigdy nie było tak ciepło
Unijni naukowcy ogłosili, że styczeń 2020 r. okazał się najcieplejszym jak dotąd pierwszym miesiącem roku w dziejach Europy. Temperatury były średnio o 3,1 st. C wyższe niż w poprzednich latach o...
więcejJęczmień może być bardziej odporny na zmiany klimatu
Susza, podwyższony poziom dwutlenku węgla i występowanie patogenów - to część czynników stresowych wpływających na jęczmień. Międzynarodowy zespół naukowców pracuje nad...
więcejZnany uniwersytet zakazuje serwowania dań z wołowiny
Władze uniwersytetu w Coimbrze, jednego z najstarszych na świecie, zakazały serwowania dań z wołowiny w kilkunastu placówkach gastronomicznych na terenie uczelni. Ogłoszona we wtorek decyzja...
więcejZmiany klimatu zagrażają rolnictwu. Plony mogą być niższe o połowę
Spadek, a nawet zaprzestanie uprawy roślin i hodowli zwierząt w niektórych częściach południa Europy może być konsekwencją globalnego ocieplenia dla unijnego rolnictwa - wynika z...
więcejSystem ograniczania ryzyka w rolnictwie jest potrzebny od zaraz
Przedstawiciele resortów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej uzgodnili w Bratysławie, że potrzebny jest system ograniczania ryzyka w rolnictwie. Wskazywali, że ryzyko w przypadku produkcji...
więcejZmiany klimatu pogorszą jakość piwa, ale polepszą – wina
Globalne ocieplenie ujemnie wpływa na jakość i smak piwa, natomiast ciepłe lata i mokre zimy dają lepsze roczniki win - o ile nie brakuje wody. Informują o tym naukowcy na łamach „Nature...
więcejPopulacje pszczół zagrożone falami upałów nie mniej niż ludzie
Ekstremalne upały wpływają niekorzystnie nie tylko na ludzi, ale także na zapylacze i bytujące w nich patogeny. Może to mieć poważne konsekwencje gospodarcze i negatywnie wpływać na zdrowie...
więcejZmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu
Naukowcy ostrzegają, że zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa...
więcejProdukcja żywności musi się znacznie zwiększyć. Jak tego dokonać?
W ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o ponad połowę, a przeszkodą będą m.in. zmiany klimatu - wynika z badania Biura Analiz Parlamentu Europejskiego. W dokumencie wskazano,...
więcejDostaną miliardy, by rolnictwo było bardziej ekologiczne
45 krajów zobowiązało się na konferencji klimatycznej COP26 do przekazania 4 mld dolarów na pomoc krajom rozwijającym się, by ich rolnictwo stało się bardziej ekologiczne i odporne na...
więcejZmiany klimatu zagrażają rolnictwu na świecie
Do końca stulecia ucierpieć może nawet jedna trzecia rolniczej produkcji – piszą fińscy naukowcy na łamach periodyku naukowego "One Earth". Eksperci prognozują, w jakim...
więcejRolnicze regiony będą miały największy problem z klimatem
Z rządowego raportu wynika, że rolnicze prowincje Kanady będą najbardziej dotknięte zmianami klimatu. To jednocześnie regiony, w których przekonanie o wpływie człowieka na globalne ocieplenie...
więcejKatastrofa ekologiczna postępuje. Naukowcy z całego świata alarmują
Ponad 11 tys. naukowców z całego świata poparło raport o katastrofalnych skutkach zmian klimatu. Wskazują na sześć obszarów, które należy wziąć pod uwagę w skali całego globu,...
więcejZmiany klimatu wpływają na wydajność rybołówstwa na świecie
Ryby są ważnym źródłem białka dla ponad połowy światowej populacji, a w rybołówstwie pracuje 56 mln ludzi. Zmiany klimatu mogą zaburzyć działanie tego złożonego systemu, stojącego za...
więcejZiemia wykarmi 10 miliardów ludzi. Ale tylko z naszą dużą pomocą
Wykarmienie 10 miliardów ludzi przed 2050 rokiem jest możliwe, ale będzie wymagało przestawienia się ludzkości na roślinną dietę, ograniczeniu o połowę marnowania żywności oraz wprowadzenia...
więcejJakie będzie rolnictwo za ponad 30 lat? Niektórych czeka katastrofa
Eksperci FAO w najnowszym raporcie "Stan rynków rolnych 2018 - handel produktami rolnymi, zmiany klimatyczne i bezpieczeństwo żywnościowe" przedstawiają prognozę sytuacji na rynku...
więcejPapież ma receptę na walkę z głodem
Papież Franciszek apelował w poniedziałek w Rzymie w wystąpieniu na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) o rozwiązanie konfliktów na świecie i...
więcejRolnictwo w Kanadzie wpływa na zmiany klimatu
Władze Kanady chcą zmian w gospodarce, ale poszukiwania nowych kierunków muszą wyjść poza surowce i rolnictwo. Badania dowodzą, że eksploatacja bogactw naturalnych oraz rolnictwo mają duży...
więcejOgólnopolska Konferencja Doktorantów i Młodych Naukowców "Adaptacja do zmian klimatu w rolnictwie"...
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych, BioEcon zaprasza 14-15 września 2017 roku na...
więcejXXXVIII Ogólnopolski Zjazd Agrometeorologów i Klimatologów z udziałem gości zagranicznych w...
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach , Polska Akademia Nauk Oddział w Lublinie, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w...
więcejWarsztaty Naukowe pt. Rozwój produkcji rolniczej w kontekście zmian klimatu w Werbkowicach 2016
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach zaprasza 23 czerwca 2016 roku na Warsztaty Naukowe pt. Rozwój produkcji rolniczej w kontekście zmian klimatu,...
więcejAgroklimatolog: w przyszłości żniwa będą się zaczynały na początku lipca
Z powodu zmian klimatycznych żniwa w przyszłości będą się zwykle zaczynały na początku lipca – powiedział PAP prof. dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa. W tym...
więcejPoznańska Hodowla Roślin z dofinansowaniem – prawie 19 mln zł na nowe technologie i odmiany
Należąca do Krajowej Grupy Spożywczej spółka Poznańska Hodowla Roślin uzyskała prawie 19 mln zł dofinasowania w prestiżowym konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Projekt Poznańskiej...
więcejBiotechnolog: rośliny NGT nie mają potencjału, by wymknąć się z upraw
Z powodu braku szczegółowych regulacji na terenie UE nie można korzystać z potencjału Nowych Technik Genomowych (NGT) do uzyskania ulepszonych odmian roślin uprawnych - uważa biotechnolog dr...
więcejCynk może pomóc chronić uprawy przed zmianami klimatu
Cynk może się przyczynić do zabezpieczenia plonów przed zmianami klimatu, ponieważ odgrywa on kluczową rolę w regulacji procesu wiązania azotu przez rośliny strączkowe - informuje...
więcejRolnictwo zrównoważone chroni klimat
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” wspólnie z ekspertami z Koalicji Klimatycznej oraz European Carbon Farmers opublikowało listę praktyk...
więcejPrzez ponad 60 lat badali wpływ płodozmianu na plony. Wyniki są jednoznaczne
Systemy upraw są coraz bardziej uproszczone, z coraz mniejszą liczbą roślin w płodozmianie. Jednak zróżnicowany płodozmian zapewnia wyższe plony w porównaniu z ciągłą monokulturą....
więcejNa świecie coraz cieplej. Padły kolejne rekordy
Naukowcy z ECMWF Copernicus Climate Change Service informują, że listopad tego roku był na świecie najcieplejszym listopadem od początku rejestrowania danych. Natomiast w Europie, miesiąc ten...
więcejZmiany klimatu a uprawa pszenicy
Niewątpliwie zmiany klimatu postępują, o czym świadczy chociażby rosnąca średnia temperatura powietrza wynikająca z coraz większego stężenia dwutlenku węgla w atmosferze (CO2). Coraz częściej...
więcejRolnicy muszą przystosować się do zmiany klimatu
Z jednej strony wydłużenie okresu wegetacyjnego, z drugiej dłuższy okres bezopadowy i wzrost częstotliwości gwałtownych zjawisk atmosferycznych. Tak zmienia się klimat. Podkreśla to w swojej...
więcej