Znany uniwersytet zakazuje serwowania dań z wołowiny
Władze uniwersytetu w Coimbrze, jednego z najstarszych na świecie, zakazały serwowania dań z wołowiny w kilkunastu placówkach gastronomicznych na terenie uczelni. Ogłoszona we wtorek decyzja według rektora jest formą walki ze zmianami klimatycznymi.
Jak poinformował podczas zainaugurowanego we wtorek w Coimbrze nowego roku akademickiego rektor uczelni Amilcar Falcao, zakaz dań z wołowiny wejdzie w życie od stycznia.
Ceny wołowiny przestały spadać. Hodowcy mogą odetchnąć z ulgą?
Podczas spotkania ze studentami oraz kadrą akademicką Falcao podkreślił, że wołowina prowadzi do największej emisji gazów cieplarnianych wśród wszystkich wytwarzanych przez człowieka mięs.
Rektor zastrzegł, że choć 20 ton wołowiny spożywanych rocznie w placówkach gastronomicznych uniwersytetu w Coimbrze to niewiele w skali świata, inicjatywa władz uczelni ma służyć "jako dobry przykład dla polityków".
- Oni nie rozumieją wagi tego zagadnienia, ważnego dla naszej młodzieży, naszych dzieci i wnuków. Dlatego właśnie my musimy przestrzegać przed zagrożeniem, nawet malutkimi gestami - dodał Falcao.
Rektor uniwersytetu w Coimbrze zaznaczył, że kolejnymi produktami usuwanymi z działających na terenie uczelni kantyn i barów będą plastikowe sztućce i kubki. Mają one zostać zastąpione wyrobami z drewna oraz metalu.
Szef uczelni, w której uczy się łącznie ponad 25 tys. studentów, zapowiedział też w nowym roku akademickim akcje służące przeciwdziałaniu marnowania żywności w lokalach gastronomicznych działających na terenie uniwersytetu.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś