Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 41 pasujących wyników.
Analityk: spadek cen skupu produktów rolnych zmniejszył inflację żywności
Spadek cen skupu produktów rolnych średnio o 19 proc. r/r, zmniejszył inflację żywności na koniec 2023 r do 5,5 proc. r/r - powiedział PAP analityk ds. rynku rolno-spożywczego w PKO...
więcejHurtowe ceny jaj w Polsce bardzo blisko historycznych maksimów
Przed świętami Bożego Narodzenia hurtowe ceny jaj w Polsce były niższe o 12 procent niż rok wcześniej. Spadki cen jaj miały miejsce w całej Europie, ale obniżki w Polsce należały do największych -...
więcejBranża mięsna przedstawiła "Dekalog dla rządzących". Postulaty są jasne
Likwidacja przewag kontraktowych sieci handlowych oraz sprzeciw wobec inicjatyw ograniczających konsumpcję mięsa - to jedne z dziesięciu postulatów jakie w piątek przedstawiło Stowarzyszenie...
więcejNa początku roku podrożeją jaja
Na początku przyszłego roku konsumenci muszą się liczyć ze wzrostem cen jaj - ostrzega Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W październiku stawki jaj sprzedawanych...
więcejSmak i aromat wołowiny najważniejsze dla polskich konsumentów
Czym kierują się Polacy przy wyborze mięsa wołowego - najniższą ceną czy dobrą relacją jakości do ceny? Na jakie parametry produktu zwracają największą uwagę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań...
więcejCzy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?
Hodowcy z całej Polski spotkają się z ekspertami 14 października w Warszawie aby porozmawiać o perspektywach polskiej żywności na międzynarodowych rynkach. Debata "Made in Poland - jak...
więcejRolnicy mają ogromny problem z kredytami i leasingiem. Będzie zmiana ustawy o konsumenckiej...
Posłowie klubu PSL-TD poinformowali, że składają w Sejmie projekt noweli ustawy o konsumenckiej pożyczce lombardowej. Projekt ten uchyla przepisy, zgodnie z którymi do osób fizycznych...
więcejAkwizytorzy wykorzystują ufność mieszkańców wsi i oszukują
17 października będzie obchodzony dzień sprzedaży bezpośredniej, która w ostatnich latach wyjątkowo dynamicznie rozwija się w małych miastach i na terenach wiejskich. Niestety, coraz częściej...
więcejProdukty tzw. naturalne trzeba wziąć pod lupę
„Naturalny, bez konserwantów” – nadużywanie tych słów w stosunku do produktów, które zawierają różne dodatki, zauważyła Krajowa Rada Izb...
więcejNowa ustawa to więcej praw dla konsumentów
Wydłużenie terminu na odstąpienie od umowy w e-sklepie z 10 do 14 dni, więcej praw przy reklamacji wadliwego towaru, ograniczenia dla telemarketerów - to niektóre zmiany, które...
więcejKonsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?
Jak upodobania konsumentów wpływają bezpośrednio na hodowców i producentów świń? Czy mogą oni w jakikolwiek sposób poprawić jakość wieprzowiny? – Dla konsumenta...
więcejKonsumencie! Kupuj lokalne produkty mięsne
Ceny tuczników w Niemczech po 10 tygodniach stabilizacji na bardzo niskim poziomie, jeszcze bardziej spadła. Rynek trzody chlewnej w Polsce, ale także w całej Wspólnocie, stanął na...
więcejWieprzowina ekologiczna przyjęła się w Danii
Wieprzowina ekologiczna jest pożądana na duńskim rynku. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wieprzowe produkty ekologiczne spotkały się tam z...
więcejUnia stoi murem za Polską w sprawie wieprzowiny
Rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent powiedział, że prowadzone są rozmowy z Rosją w sprawie embarga na wieprzowinę. Negocjacje odbywają się podczas 82. Sesji Generalnej Międzynarodowego Biura...
więcejInwestycja w dobrostan bydła się zwraca
Poprawa dobrostanu krów mlecznych, choć w pierwszej fazie wiąże się z kosztami, to w dłuższej perspektywie czasowej prowadzi do samych korzyści. – Lepszy dobrostan sprawia, że krowy są...
więcejProducenci mleka dziękują konsumentom
Hodowcy bydła i producenci mleka, za pośrednictwem mediów społecznościowych, prowadzą kampanię skierowaną do konsumentów. Rolnicy w kampanii pt. "Dziękujemy, że pijecie...
więcejObrońcy zwierząt protestują podczas 6. Forum Sektora Wołowiny
"Krowy dla klimatu", "Tędy do rzeźni", czy "Zamknąć rzeźnie". Między innymi takie hasła towarzyszyły protestowi zorganizowanemu przez obrońców praw zwierząt....
więcejDobrostan zwierząt to korzyści także dla ludzi i środowiska
Dobrostan zwierząt to pojęcie złożone, które niesie ze sobą wiele korzyści zarówno dla samych zwierząt, jak i dla ludzi i środowiska. Zapewniając zwierzętom odpowiednie warunki życia,...
więcejBez laktozy, GMO i cukru. Nowe trendy wśród konsumentów
Pandemia koronawirusa wpłynęła na nowe potrzeby konsumentów produktów mleczarskich oraz trendy na tym rynku. - Patrząc na gorączkę zakupową, jaka miała miejsce rok temu i na z pozoru...
więcejKonsumenci są nieufni. GMO wciąż straszy
Polscy konsumenci nie są przekonani do transgenicznej żywności, mimo że mamy z nią do czynienia od ponad dwóch dekad. Polska Izba Mleka w swoim komunikacie informuje o tym, że coraz więcej...
więcejWiększy dobrostan to droższe produkty. Co na to konsumenci?
Etykietowanie produktów odzwierzęcych pod kątem dobrostanu było omawiane podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej "Zdrowie i dobrostan zwierząt" Copa-Cogeca. Zdaniem...
więcejPolagra Food rusza 30 września. Wiele atrakcji dla zwiedzających
Polagra Food, największe wydarzenie kierowane do branży spożywczej, od wielu lat jest miejscem spotkań i rozmów o przyszłości sektora spożywczego. Odbędzie się ono w dniach od 30 września do...
więcejKamery w rzeźniach. Będą monitorować zachowanie zasad dobrostanu
Wszystkie rzeźnie w Anglii będą musiały wprowadzić obowiązkowe nagrywanie CCTV. Jak informuje portal 3trzy3 za stroną www.gov.uk zostaną one wyposażone w kamery przemysłowe. CCTV z angielskiego...
więcejSpadek cen może zwolnić, bo wzrosły wynagrodzenia
W najbliższej przyszłości spodziewać się można nieco wolniejszego spadku cen, a w miesiącach, gdy na ogół ceny rosną z przyczyn sezonowych, wskaźnik inflacji może nieznacznie wzrosnąć -...
więcejMasło mocno drożeje. Średnia cena kostki może sięgać 10 zł
Średni wzrost cen masła w sklepach wyniósł w ostatnich miesiącach ok. 30 proc. r/r, a liczba promocji spada - wynika raportu UCE Research. Eksperci oceniają, że średnia cena...
więcejRaport ze sklepów - we wrześniu warzywa i owoce zdrożały o ponad 10 proc.
Codzienne zakupy podrożały we wrześniu średnio o 4,9 proc. wobec września ub.r. Najbardziej, o ponad 10 proc., zdrożały warzywa i owoce – wynika z opublikowanego w środę raportu UCE Research....
więcej"GW": zderzą się dwie grupy konsumentów żywności
Zderzą się dwie grupy konsumentów: ten masowy, który poszukuje produktu najtańszego i konsument świadomy, który będzie kupował tę droższą, ale zdrowszą żywność –...
więcejPrzeciw marnowaniu żywności – będzie nowelizacja ustawy
Jest zapowiedź zmiany przepisów, która ma spowodować, że żywność w Polsce nie będzie wyrzucana na tak dużą skalę, jak obecnie. - W każdej sekundzie w Polsce marnowana jest żywność,...
więcejDwa gramy sera więcej mogą rozwiązać problem nadwyżki mleka
Zwiększenie diety statystycznego Polaka o dwa gramy sera dziennie rozwiązałoby problem nadwyżki mleka na polskim rynku - powiedział PAP Martin Ziaja, przewodniczący Rady Ekonomicznej ds. Produkcji i...
więcejZwiązek Polskie Mięso podpowiada na co zwrócić uwagę, kupując mięso
Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić....
więcejBNP Paribas: ceny żywności w grudniu są wyższe o ok. 6-7 proc. niż przed rokiem
Podczas tegorocznych świąt konsumenci nie zrezygnują z wysokiej konsumpcji – ocenili eksperci BNP Paribas. Dodali, że wg. szacunków ceny żywności i napojów bezalkoholowych w...
więcejNastroje przed świętami lepsze niż rok temu. Polacy coraz mniej chcą oszczędzać na żywności
W porównaniu do zeszłego roku spadł odsetek Polaków poszukujących żywności na święta w promocjach - z 89 proc. do ponad 85 proc. Do tego wzrosło zainteresowanie wyłącznie regularnymi...
więcejWyniki badania: patriotyzm konsumencki ważny dla 75 proc. Polaków
Zdaniem niemal 60 proc. Polaków polskie produkty spożywcze są lepszej jakości niż zagraniczne, dla trzech na czterech ważne jest, by kupowany produkt był polski, a 37 proc. jest skłonnych...
więcej56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach
56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach - wynika z raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2023" przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności....
więcejSzef związku producentów owoców i warzyw: idea "Lokalnej półki" jest dobra, ale wdrożenie nie...
Pomysł zwiększenia sprzedaży polskich produktów w sklepach jest bardzo dobry dla konsumentów i producentów, ale jego wdrożenie nie będzie łatwe - powiedział PAP prezes Krajowego...
więcejGigantyczna kara dla Biedronki. Sieć zapowiada obronę przed sądem
Tarcza Biedronki Antyinflacyjna to akcja, która pomogła chronić miliony polskich rodzin przed skutkami rosnącej inflacji - przekazało biuro prasowe sieci Biedronka, odnosząc się do...
więcejNie ma nic za darmo. Uwaga na oszustów grasujących w internecie
Odbierz prezent. Testuj za darmo. Wyślij sms – takie oferty występują na wielu stronach internetowych. Korzystając z nich nieostrożnie, narażamy się na niespodziewane koszty. Jak postępować,...
więcejEkspertka: UE nie ma przepisów gwarantujących, że produkty z państw Mercosuru będą spełniać unijne...
Lea Auffret z unijnej organizacji konsumentów BEUC ostrzegła w rozmowie z PAP, że UE nie ma przepisów, które zagwarantują, że produkty importowane z państw Mercosuru, tj....
więcejRaport ETO: etykiety żywności często wprowadzają w błąd kupujących
Konsumenci mogą łatwo zagubić się w gąszczu etykiet żywności. A przecież powinny one pomagać w podejmowaniu świadomych decyzji przy zakupie produktów – wskazują kontrolerzy...
więcejNazwy z branży mięsnej na produktach roślinnych – jest wyrok TSUE
Zgodnie z piątkowym orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE (TSUE), państwo członkowskie nie może zakazać stosowania nazw tradycyjnie związanych z produktami zwierzęcymi do oznaczania...
więcejMaliszewski: rośnie zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością i świadomym wyborem owoców
Wśród konsumentów indywidualnych rośnie zainteresowanie zdrową żywnością i świadomym wyborem owoców – powiedział w środę prezes Związku Sadowników RP,...
więcej