Konsumencie! Kupuj lokalne produkty mięsne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-11-2020,14:55 Aktualizacja: 23-11-2020,16:35
A A A

Ceny tuczników w Niemczech po 10 tygodniach stabilizacji na bardzo niskim poziomie, jeszcze bardziej spadła.

Rynek trzody chlewnej w Polsce, ale także w całej Wspólnocie, stanął na krawędzi poważnego kryzysu.

Opłacalność produkcji jest mocno zaburzona również przez pandemię koronawirusa oraz afrykański pomór świń.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG apeluje o pilne działania, które mogą przeciwdziałać trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się hodowcy i producenci świń w Polsce.

  • Cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej referencyjnej
  • KE powinna uruchomić program prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny
  • Kryzys na rynku wieprzowiny nie zostanie zażegnany w ciągu 3 miesięcy
  • KZP-PTCH zachęca do kupowania lokalnych produktów
  • Konsumenci kupując produkty wytworzone lokalnie mogą także wspierać lokalne firmy

produkcja tuczników, cena tuczników, covid-19, ASF, koronawirus, zakłady mięsne, ubój tuczników, Chiny, pandemia

Hodowcy muszą otrzymać pomoc. Rynek jest bliski załamania

Ceny tuczników w Polsce w wielu miejscach spadły już poniżej 4 złotych za kilogram żywca. To o 30% mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Zakłady mięsne przekładają odbiór żywca wieprzowego na kolejne tygodnie, gdy w tym samym...

Kupujmy lokalne produkty

KZP-PTCH POLPIG zachęca konsumentów do zakupu produktów, w tym mięsnych, wyprodukowanych lokalnie.

Eksperci przypominają, że 30 września wszedł w życie obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką kraju pochodzenia produktu.

Sprzedaż takich produktów przynosi zauważalne wyniki. Jednak nie wszystkie firmy przestawiły się na ich znakowanie zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Tymczasem sprzedaż żywności w okresie pandemii Covid-19, kiedy wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, nabiera szczególnego znaczenia. Zdaniem ekspertów, to właśnie sektor żywnościowy często pozostaje stabilizatorem gospodarki.

"Wezwanie do doceniania produktów lokalnych pojawia się w wielu krajach Unii Europejskiej, co ma sprzyjać pobudzaniu gospodarki krajowej. Zakup produktów lokalnych producentów sprawi, że przychody i zyski trafiają do firm działających w kraju, hodowców, kooperantów i pracowników" czytamy w komunikacie KZP-PTCH POLPIG.

spadek cen skupu żywca, sejmowa komisja rolnictwa, wieprzowina, drób

Dramatyczna sytuacja producentów trzody chlewnej i drobiu

Sytuacja w producentów trzody i drobiu jest bardzo trudna - uważają posłowie z sejmowej komisji rolnictwa. Komisja uchwaliła dezyderat w sprawie pomocy rolnikom poszkodowanych przez drugą falę pandemii koronowirusa adresowany do premiera...

Konsumenci dzięki temu będą wspierać produkty wytworzone lokalnie oraz ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego. To zdaniem ekspertów, znacznie poprawi płynność finansową we wszystkich łańcuchach dostaw oraz wpłynie na utrzymanie miejsc pracy.

Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny

Cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej ceny referencyjnej. KZP-PTCH POLPIG zwraca uwagę na fakt, że w związku z tym możliwe jest wystąpienie do Komisji Europejskiej o uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny.

"Interwencja na rynku może okazać się skuteczna jeżeli dodatkowe zdolności zamrażania i przechowywania wieprzowiny będą wystarczające, a okres programu będzie dłuższy niż 3 miesiące" podkreślają eksperci z POLPIG w swoim komunikacie.

Obecny kryzys na rynku wieprzowiny, zdaniem hodowców świń, nie zostanie zażegnany w ciągu najbliższych tygodni. W związku z tym uruchomienie programu jest jak najbardziej wskazane.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA