Konsumencie! Kupuj lokalne produkty mięsne
Ceny tuczników w Niemczech po 10 tygodniach stabilizacji na bardzo niskim poziomie, jeszcze bardziej spadła.
Rynek trzody chlewnej w Polsce, ale także w całej Wspólnocie, stanął na krawędzi poważnego kryzysu.
Opłacalność produkcji jest mocno zaburzona również przez pandemię koronawirusa oraz afrykański pomór świń.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG apeluje o pilne działania, które mogą przeciwdziałać trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się hodowcy i producenci świń w Polsce.
- Cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej referencyjnej
- KE powinna uruchomić program prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny
- Kryzys na rynku wieprzowiny nie zostanie zażegnany w ciągu 3 miesięcy
- KZP-PTCH zachęca do kupowania lokalnych produktów
- Konsumenci kupując produkty wytworzone lokalnie mogą także wspierać lokalne firmy
Hodowcy muszą otrzymać pomoc. Rynek jest bliski załamania
Kupujmy lokalne produkty
KZP-PTCH POLPIG zachęca konsumentów do zakupu produktów, w tym mięsnych, wyprodukowanych lokalnie.
Eksperci przypominają, że 30 września wszedł w życie obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką kraju pochodzenia produktu.
Sprzedaż takich produktów przynosi zauważalne wyniki. Jednak nie wszystkie firmy przestawiły się na ich znakowanie zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Tymczasem sprzedaż żywności w okresie pandemii Covid-19, kiedy wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, nabiera szczególnego znaczenia. Zdaniem ekspertów, to właśnie sektor żywnościowy często pozostaje stabilizatorem gospodarki.
"Wezwanie do doceniania produktów lokalnych pojawia się w wielu krajach Unii Europejskiej, co ma sprzyjać pobudzaniu gospodarki krajowej. Zakup produktów lokalnych producentów sprawi, że przychody i zyski trafiają do firm działających w kraju, hodowców, kooperantów i pracowników" czytamy w komunikacie KZP-PTCH POLPIG.
Dramatyczna sytuacja producentów trzody chlewnej i drobiu
Konsumenci dzięki temu będą wspierać produkty wytworzone lokalnie oraz ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego. To zdaniem ekspertów, znacznie poprawi płynność finansową we wszystkich łańcuchach dostaw oraz wpłynie na utrzymanie miejsc pracy.
Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny
Cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej ceny referencyjnej. KZP-PTCH POLPIG zwraca uwagę na fakt, że w związku z tym możliwe jest wystąpienie do Komisji Europejskiej o uruchomienie programu prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny.
"Interwencja na rynku może okazać się skuteczna jeżeli dodatkowe zdolności zamrażania i przechowywania wieprzowiny będą wystarczające, a okres programu będzie dłuższy niż 3 miesiące" podkreślają eksperci z POLPIG w swoim komunikacie.
Obecny kryzys na rynku wieprzowiny, zdaniem hodowców świń, nie zostanie zażegnany w ciągu najbliższych tygodni. W związku z tym uruchomienie programu jest jak najbardziej wskazane.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ