Konsumenci są nieufni. GMO wciąż straszy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-01-2021,15:15 Aktualizacja: 13-01-2021,13:14
A A A

Polscy konsumenci nie są przekonani do transgenicznej żywności, mimo że mamy z nią do czynienia od ponad dwóch dekad.

Polska Izba Mleka w swoim komunikacie informuje o tym, że coraz więcej osób poszukuje produktów wolnych od GMO.

Konsumenci są nieufni wobec GMO, ponieważ wciąż brakuje rzetelnych i prowadzonych przez długi okres czasu badań pokazujących, jak genetycznie modyfikowane organizmy oddziałują na zdrowie człowieka.

"Obawy konsumentów dotyczą m.in. wystąpienia alergii. Zmiana w strukturze genetycznej roślin może prowadzić do powstania nowych białek nieznanych dotąd dla organizmu człowieka. Ich spożycie wywołuje alergię, czyli reakcję obronną układu odpornościowego" czytamy w komunikacie PIM.

Leki weterynaryjne, Inspekcja Weterynaryjna, antybiotyki, bakterie, oporność bakterii, zwierzęta, konsumenci, choroby

Hodowco, od leków jest lekarz weterynarii

Hodowcy, którzy kupują leki dla zwierząt przez Internet mogą mieć kłopoty. Lekarze weterynarii przestrzegają przed tym procederem. Preparaty lecznicze oraz antybiotyki są zazwyczaj kupowane na podstawie wypisanej przez lekarza weterynarii...

Konsumenci wolą żywność bez GMO?

Izba zwraca również uwagę na stosowanie markerów antybiotykowych odpowiadających za odporność roślin na antybiotyki. Cecha ta może zostać przeniesiona na ludzi, co grozi mniejszą skutecznością antybiotykoterapii.

Widoczny wśród konsumentów i coraz bardziej popularny trend "bez GMO" powoduje, że coraz więcej firm decyduje się na certyfikację swoich wyrobów tj. żywności i pasz jako wolnych od genetycznie modyfikowanych organizmów.

"Konsumenci sięgając po certyfikowane produkty, mogą mieć pewność, że zostały one wyprodukowane ze szczególną starannością, a GMO zostało wykluczone na każdym etapie produkcji. Na przykład w przypadku artykułów mleczarskich dotyczy to również producentów mleka i pasz" czytamy w komunikacie PIM.

- Certyfikacja wpływa na jeszcze większą kontrolę w całym procesie produkcyjnym, co skutkuje wysoką jakością i powtarzalnością produkowanych środków żywienia zwierząt – podkreśla Artur Olesiejuk, prezes zarządu Soymax Sp. z o.o. posiadającej certyfikat według standardu PIM "bez GMO".

Kampania "Wolne od GMO" jest realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Brakuje wiarygodnych badań

pasze gmo, pasze dla drobiu i trzody chlewnej, śruta sojowa, rośliny strączkowe

Pasze GMO można stosować jeszcze przez dwa lata

Zgodnie z przepisami, które weszły w życie 1 stycznia pasze zawierające GMO będzie można stosować 2 lata dłużej, czyli do 1 stycznia 2023 roku. Termin zakazu stosowania takich pasz wielokrotnie przesuwano. 1 stycznia weszła w życie...

Badacze wskazują również, że spożywanie żywności transgenicznej może wiązać się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworu.

Praca pt. "Żywność genetycznie modyfikowana na świecie: zagrożenia czy korzyści" autorstwa Teresy Korbutowicz zwraca uwagę m.in. na brak badań epidemiologicznych potwierdzających bezpieczeństwo spożywania produktów wytworzonych z roślin GMO, czy zwierząt karmionych taką paszą.

"Korporacje, korzystając z ochrony patentowej, utrudniają dostęp niezależnym badaczom do nowego produktu transgenicznego, co może uniemożliwić przeprowadzenie badań laboratoryjnych" czytamy w komunikacie PIM.

GMO króluje w Ameryce

Rośliny GMO na największą skalę są uprawiane w Ameryce Północnej i Południowej. Występują one także w Azji, Afryce, Australii oraz Europie

W pierwszej dziesiątce krajów o największej powierzchni upraw GMO znajdują się USA, Brazylia, Argentyna, Kanada, Indie, Paragwaj, Pakistan, Chiny, RPA oraz Boliwia.

"We wszystkich tych państwach powierzchnia upraw GMO przekracza 50 tys. ha. Tylko w USA uprawy roślin genetycznie modyfikowanych zajmują ponad 75 mln ha. Jednak szybszy wzrost powierzchni upraw GMO ma miejsce w krajach rozwijających się niż w uprzemysłowionych" czytamy w komunikacie PIM.

W Polsce uprawa takich roślin jest zakazana. Wciąż możemy jednak importować genetycznie modyfikowaną żywność oraz pasze.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA