Produkty tzw. naturalne trzeba wziąć pod lupę
„Naturalny, bez konserwantów” – nadużywanie tych słów w stosunku do produktów, które zawierają różne dodatki, zauważyła Krajowa Rada Izb Rolniczych. I zwróciła się w tej sprawie do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Konsumenci są wprowadzani w błąd a rolnicy, którzy wytwarzają naprawdę naturalną i zdrową żywność mają w ten sposób problem. Interwencje kontrolerów z IJHAR-S wydają się więc potrzebne.
KRIR wyraził jednocześnie uznanie dla dotychczasowych działań inspekcji, w kwestii stosowania przez różne podmioty określeń ze słowem „wiejski”, choć mają one w sobie różne dodatkowe substancje. IJHAR-S w ostatnich miesiącach toczył nawet batalie sądowe w tej sprawie.
„Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, pozyskując środki z Funduszy Promocji Artykułów Rolno-Spożywczych, od kilku lat promuje polską żywność (pochodzącą i wytworzoną przez rolników) poprzez rożne projekty. Dlatego tak ważne dla nas jest, by jak podkreślił w uzasadnieniu wyroku WSA, określenia „wiejski” używać w przypadku produktów wyprodukowanych przy użyciu tradycyjnych składników stosowanych do tego typu wyrobów, czyli wyprodukowanych bezpośrednio przez rolników na terenach wiejskich” – stwierdza w komunikacie rolniczy samorząd.