Wieprzowina ekologiczna przyjęła się w Danii
Wieprzowina ekologiczna jest pożądana na duńskim rynku. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wieprzowe produkty ekologiczne spotkały się tam z zainteresowaniem konsumentów.
Produkty wieprzowe ekologiczne są w Danii odpowiednio znakowane w zależności od zastosowanego w danej chlewni standardu dobrostanu zwierząt. Na etykiecie zamieszczona zostaje odpowiednia liczba serc.
ASF to tykająca bomba
Jedno serce, jak informuje KZP-PTCH oznacza, że produkt został wyprodukowany zgodnie ze standardowymi warunkami dobrostanu zwierząt. Takie świnie nie zostały pozbawione ogonków, a lochy są utrzymywane w systemie grupowym na słomie przy zachowaniu odpowiedniej powierzchni przypadającej na jedno zwierzę.
Dwa serca oznaczają występowanie standardowych warunków dobrostanu. Zwierzęta te przebywają jednak w kojcach o większej powierzchni.
Trzy serca oznaczają, że zwierzęta mają zagwarantowany dostęp do wybiegów na zewnątrz budynków inwentarskich.
System znakowania ekologicznych produktów wieprzowych wprowadzono trzy miesiące temu. Według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności sprawdził się na rynku.
Produkcja wieprzowiny ekologicznej w Danii jest w zdecydowanej mniejszości w stosunku do intensywnej. Pochodzące z niej wyroby, jak informuje KZP-PTCH, cieszą się zainteresowaniem tych konsumentów, którzy charakteryzują się dużą wrażliwością na los zwierząt. Są oni w stanie zapłacić wyższą ceną za te produkty.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń