Większy dobrostan to droższe produkty. Co na to konsumenci?
Etykietowanie produktów odzwierzęcych pod kątem dobrostanu było omawiane podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej "Zdrowie i dobrostan zwierząt" Copa-Cogeca.
Zdaniem przedstawicieli Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej, konsumenci nie są bezwarunkowo zainteresowani kupowaniem produktów pochodzących z hodowli o podwyższonym dobrostanie zwierząt.
- Konsumenci popierają hodowle o podwyższonym dobrostanie zwierząt
- Pochodzących z nich produkty są droższe
- Konsumenci nie chcą wydawać więcej pieniędzy na żywność
- Zaprzestanie chowu klatkowego może spowodować duży wzrost kosztów hodowli zwierząt
- Unijne produkty odzwierzęce nie będą konkurencyjne na rynkach trzecich
Wojciechowski: dobrostan zwierząt będzie się opłacać
Popierają ale nie chcą płacić więcej
Mleko lub mięso pochodzące od zwierząt utrzymywanych w podwyższonych zasadach dobrostanu są droższe.
Badania rynku i zachowań konsumentów pokazały, że większość ankietowanych popiera podwyższony dobrostan zwierząt, ale nie chce więcej płacić za pochodzące od nich produkty.
- Kluczową kwestią okazała się cena. Istotna część społeczeństwa nie jest w stanie pozwolić sobie na kupowanie droższej żywności - komentuje Adam Drosio, wiceprzewodniczący grupy roboczej "Zdrowie i dobrostan zwierząt" Copa-Cogeca, a także przedstawiciel Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Koniec epoki klatkowej?
Inicjatywa obywatelska "Koniec Epoki Klatkowej" również była omawiana podczas posiedzenia grupy. Jej celem jest wprowadzenie całkowitego zakazu chowu i hodowli zwierząt w systemie klatkowym.
Konsumenci będą wiedzieli, że produkt pochodzi od "szczęśliwych zwierząt"
Pod petycją podpisało się ponad 1,4 mln obywateli Unii Europejskiej. To wymusiło na unijnych instytucjach zajęcie się tą sprawą.
Zdaniem członków grupy roboczej zaprzestanie chowu klatkowego może spowodować nawet pięciokrotny wzrost kosztów hodowli zwierząt. Ponadto zwiększy ono zagrożenie mikrobiologiczne hodowli oraz wymusi duże nakłady inwestycyjne.
- Wzrost kosztów produkcji spowoduje, że unijne produkty odzwierzęce nie będą konkurencyjne na rynkach trzecich. Wpłynie również na spadek eksportu do tych krajów - zauważa Adam Drosio.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)