Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 21 pasujących wyników.
Uwaga hodowcy korzystający z płatności dobrostanowych! Jest zmiana terminu odnośnie zgłaszania...
17 stycznia została podpisana nowelizacja rozporządzenia dobrostanowego, w ramach której został wydłużony do 5 lutego 2024 r. termin na określenie w systemie IRZplus przeznaczenia bydła do...
więcejOpasa buhaje ras mlecznych
Skupuje buhajki głównie ras mlecznych i opasa je do masy nawet 900 kg. Jak zauważył rolnik mają one mniejszy potencjał opasowy niż rasy mięsne, ale cena, którą za nie płaci jest...
więcejOd dwóch lat opasają bydło na sucho
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości...
więcejNajlepszy producent bydła mięsnego. Lista kandydatów otwarta
Trwa rejestracja kandydatów do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2022. Zgłoszenia można nadsyłać do 14 listopada w oparciu o formularz rejestracyjny udostępniony...
więcejOpas bydła zaczyna od mleka pełnego
Producent skupuje byczki i jałówki głównie rasy hf. Opasa je do masy około 700 kg, a w początkowym okresie odchowu stosuje mleko pełne. Andrzej Kubacki z Ciełuchowa w woj....
więcejWybrano liderów w produkcji bydła mięsnego
Do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2021 zakwalifikowano do finału łącznie 16 uczestników. Spośród nich kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców w...
więcejHoduje limousine, jeździ na wystawy i wygrywa
Produkuje materiał hodowlany oraz opasy na bazie mamek rasy limousine. Jest stałym bywalcem wystaw krajowych i regionalnych, gdzie jego zwierzęta zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia. ...
więcejWyspecjalizował się w opasie bydła
Rolnik kupuje cielęta oraz odsadki i opasa je do wagi ciężkiej. Zwierzęta są sprzedawane średnio co 3 miesiące w partiach po 17 sztuk. Marek Kozłowski z Chwałkowa Kościelnego w woj....
więcejKoronawirus niszczy rynek wołowiny. Potrzebna interwencja
Epidemia koronawirusa wywołała utrudnienia w handlu, w tym w eksporcie mięsa wołowego. Zwiększona podaż wołowiny przełożyła się na duże spadki jej ceny. Polscy producenci mięsa wołowego...
więcejCena żywca wołowego spada
Koronawirus wywołał wyraźne problemy z eksportem żywności, w tym mięsa wołowego. Trudna sytuacja spowodowała, że ceny żywca w ciągu tygodnia spadły niemal o 3%. Ceny zakupu żywca wołowego w...
więcejOpasa rasę simental. To jego specjalność
Bydło simental pochodzi ze Szwajcarii i zalicza się do najstarszych ras europejskich. Charakteryzuje się dobrym wykorzystaniem paszy oraz wysoką zdolnością opasową i wydajnością rzeźną dlatego...
więcejKrzyżują rasy mięsne, a ich potomstwo opasają
Spółka Proagra posiada 1100 sztuk bydła różnych ras mięsnych, w tym między innymi 100 sztuk limousin, 50 angus, 30 welsh black, 30 charolaise, a także mieszańce międzyrasowe. Zwierzęta...
więcejSkupuje młodzież i ją opasa
Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg. Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice...
więcejWołowina powinna być powtarzalna i mieć wysoką jakość
Polska Wołowina 2022, to hasło przewodnie IV Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się 30 listopada i 1 grudnia w Nadarzynie koło Warszawy. Zebrani goście dyskutowali miedzy innymi o...
więcejOpasa bydło perfekcyjnie
Wołowina produkowana w Polsce w dużej części charakteryzuje się niską jakością. Kolejne jej partie różnią się od siebie, co sprawia problem z przetwarzaniem tego mięsa. Sytuację tę postanowił...
więcejProdukcja opasów i jałówek hodowlanych to jego specjalność
Hodował bydło mleczne, które krzyżował z czystorasowym buhajem rasy limousine. Gdy opłacalność produkcji mleka spadła postanowił przebranżowić się i zaczął produkować materiał rzeźny i...
więcejOpasy w zamknięciu - nowe możliwości
Taka strategia, oparta na żywieniu paszami zamiast zielonkami, to niejako poświęcenie ekonomicznych korzyści płynących z wypasu krów i cieląt. Przy odpowiednim zarządzaniu taki system...
więcejPFHBiPM przeciwna zakazom uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych
Zakaz uboju rytualnego i hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje utratę najbardziej korzystnych kontraktów oraz zmniejszenie i tak już niskiej opłacalności produkcji. Przyczyni się...
więcejProducenci wołowiny zaprotestują przeciwko umowie handlowej UE - Mercosur
Przedstawicieli organizacji producentów sektora wołowiny dzisiaj (12.10.2017 r.) o godzinie 11:00 rozpoczną protest przed Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Polsce przy ulicy Jasnej...
więcejSzkolenie pt. ”Podstawowe czynniki wpływające na wzrost efektywności opasu” w Karbowie 2019
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 21 lutego 2019 roku na Szkolenie pt. "Podstawowe czynniki...
więcejKonferencja pt. „Rozród bydła oraz praktyczne rozwiązania w budynkach inwentarskich dla bydła...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 15 lutego 2018 roku na konferencję pt. „Rozród bydła oraz praktyczne rozwiązania w budynkach inwentarskich dla bydła mięsnego”,...
więcej