Najlepszy producent bydła mięsnego. Lista kandydatów otwarta

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-10-2022,15:05 Aktualizacja: 03-11-2022,8:15
A A A

Trwa rejestracja kandydatów do Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2022. Zgłoszenia można nadsyłać do 14 listopada w oparciu o formularz rejestracyjny udostępniony na stronie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Kolejna edycja Ogólnopolskiego Konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku została przygotowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Celem konkursu jest integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego, a także promowanie dobrych praktyk rolniczych.

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Ceny skupu żywca wołowego wzrosły

Po ubiegłotygodniowej stabilizacji w skupie bydła rzeźnego odnotowano wzrost cen. Dotyczył on niemal wszystkich monitorowanych kategorii tych zwierząt, za wyjątkiem jałówek powyżej 12 miesięcy.    Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego...

Organizatorzy konkursu chcą także upowszechniać wiedzę na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności i gospodarki narodowej.

Konkurs ponadto ma promować rolnictwo precyzyjne w odniesieniu do bydła oraz upowszechniać zasady zrównoważonego rozwoju rolnictwa, a także utrwalać ideę innowacyjności w produkcji wołowiny kulinarnej.

Kapituła konkursu wyłoni najlepszego producenta bydła mięsnego za 2022 r. w trzech kategoriach tj. hodowca, producent opasów i producent odsadków.

Dokonania laureatów będą prezentowane na łamach czasopisma "Hoduj z Głową Bydło".

Ogłoszenie wyników odbędzie się 26 stycznia 2023 r. w Warszawie podczas IX Forum Sektora Wołowiny.

Kandydatów można zgłaszać do 14 listopada w oparciu o formularze rejestracyjne:

PSPO, PZHiPBM, bydło mięsne, krowy mamki, opasy, cielęta, pasze rzepakowe, sruta rzepakowa, krajowe źródła białka

Zasady stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego w pigułce

Hodowcy i producenci bydła mięsnego mogą się zapoznać z nową publikacją Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju zatytułowanego "Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego". Przerób nasion rzepaku w tłoczniach zrzeszonych w...

Najlepsi hodowcy w 2021 roku

W poprzedniej edycji konkursu zwycięzcą w kategorii hodowca został Zbigniew Kołoszyc. Laureatem w kategorii producent odsadków został Krzysztof Pulkowski, a zwycięzcą w kategorii producent opasów Wojciech Styburski.

Wyróżnienie w kategorii hodowca zdobyła Krystyna Szczodrowska oraz Jan Pabierowski.

Wyróżnienie w kategorii producent odsadków zdobył Wojciech Marczycki oraz Emil Wawrzonkiewicz. Z kolei w kategorii producent opasów laureatami zostali Przemysław Wala oraz Andrzej Kubacki.

Patronem medialnym wydarzenia jest Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu APRA SP. z o.o., wydawca dwumiesięcznika "Hoduj z Głową Bydło" i multiportalu rolnego "Agropolska.pl". Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA