Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 34 pasujących wyników.
Mięso drobiowe w UE najdroższe od półtora roku
Średnia cena mięsa kurcząt rzeźnych jest w Unii Europejskiej obecnie najwyższa od ponad półtora roku - wynika z monitoringu danych Komisji Europejskiej prowadzonego przez Krajową Izbę...
więcejBrojlery najbardziej drożeją w Polsce
W lutym za 100 kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na unijnym rynku płacono średnio 186,3 euro. Przez miesiąc stawki poszły w górę o 0,4 proc.,...
więcejCeny brojlerów prawie nie zmieniają się. U nas najtaniej
Według danych Komisji Europejskiej w grudniu ub.r. za 100 kilogramów mięsa trzeba było średnio zapłacić 183,9 euro. To tylko o 0,2 proc. więcej niż w listopadzie. Jak informuje FAMMU/FAPA...
więcejRekordowa produkcja piskląt brojlerów problemem dla polskiego drobiarstwa?
W maju tego roku na rynku pojawiło się 128 milionów sztuk jednodniowych brojlerów. To więcej niż kiedykolwiek wcześniej oraz aż 40% niż rok temu. Analitycy Krajowej Izby...
więcejBrak umów kontraktacyjnych w drobiarstwie destabilizuje rynek
Produkcja drobiu jest niestabilna, a jej opłacalność obecnie niska. Przyczyną tego jest brak umów kontraktacyjnych, co utrudnia planowanie - powiedział Piotr Kulikowski, prezes Krajowej Rady...
więcejProducenci drobiu nie są uczciwie traktowani?
Hodowcy i producenci drobiu ponieśli milionowe straty w czasie trwania pandemii Covid-19. Niestety dla wielu z nich obecne stawki za żywiec nie dają szansy na odrobienie strat. - Obecnie duża część...
więcejApelują do komisarza o pilne wsparcie sektora drobiu
Z inicjatywy Krzysztofa Jurgiela europosłowie PiS skierowali do komisarza UE ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego pismo dotyczące krytycznej sytuacji sektora drobiu w Polsce, w którym...
więcejRekordowa wielkość wylęgów piskląt brojlerów kurzych
Produkcja kurcząt rzeźnych pobiła kolejny rekord wszech czasów. W sierpniu tego roku wylęgi piskląt brojlerów kurzych wyniosły ponad 118 milionów sztuk. Krajowy sektor wylęgowy...
więcejGrypa ptaków w Polsce to tylko kwestia czasu? Niepokojące dane
Mamy kolejne potwierdzone przypadki zakażeń wirusem grypy ptaków na komercyjnych fermach drobiu w Unii Europejskiej w tegorocznym sezonie jesienno-zimowym. Problem nasila się...
więcejCeny drobiu wciąż na wysokim poziomie
Ceny drobiu nadal są na wysokim poziomie tj. wyższym niż przed rokiem oraz przed miesiącem. Jak informuje TVP 1 jest to efekt mniejszej podaży żywca, która występuje o tej porze roku. Podaż...
więcejPolskie pisklęta wracają na rynki eksportowe
Po dramatycznych kłopotach polskich zakładów wylęgowych na przełomie lat 2016/2017 będących pochodną panującej w Polsce grypy ptaków, krajowy eksport jednodniowych piskląt kurzych...
więcejCeny brojlerów rosną już drugi tydzień
Hodowcy i producenci drobiu mogą być zadowoleni. Już drugi tydzień rośnie cena kurcząt. Dzieje się tak wskutek niskiej podaży żywca drobiowego na rynku. Ceny zbytu tuszek drobiowych, jak informuje...
więcejProducenci drobiu i jaj mogą skorzystać z nowego ubezpieczenia
Concordia Ubezpieczenia z niemieckim Vereinigte Tierversicherung Gesellschaft a.G. wprowadza właśnie na polski rynek produkt Concordia Produkcja Zwierzęca. Ubezpieczenie produkcji zwierzęcej od...
więcejBrojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt
Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych...
więcejW gminie zawrzało. Nie chcą rozbudowy fermy i protestują
W Cielu w podbydgoskiej gminie Białe Błota dwóch inwestorów chce rozbudować kurzą fermę o 15 nowych budynków inwentarskich dla blisko 916 tysięcy brojlerów. - To dla nas...
więcejDrób jest w cenie. Producenci odrabiają straty
Ceny skupu brojlerów są coraz wyższe i przy tym stabilne. To dobra wiadomość dla producentów drobiu, którzy w ciągu pierwszego półrocza borykali się z niską...
więcejPolska liderem na rynku drobiu. Wygrywamy ceną i jakością mięsa
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2.650.000 ton mięsa drobiowego, z czego około 1.250.000 ton sprzedano do innych krajów. To daje nam pozycje lidera w Europie. Rodzimi drobiarze...
więcejAplikacja Hodowla+ pomoże lepiej zarządzać brojlerami
Hodowla+ umożliwia monitoring wzrostu brojlerów w wielu kurnikach jednocześnie. Funkcje aplikacji ułatwiają hodowcom obliczanie, analizę i archiwizację kluczowych parametrów stada....
więcejPadł rekord, hodowcy mają obawy
Do końca listopada wyprodukowano w Polsce ponad miliard piskląt kurzych brojler - wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, które przeanalizowała Krajowa Izba...
więcejRynek drobiu nadal bardzo szybko się rozwija
21 października firma Indykpol zorganizował w Zemborzycach Tereszyńskich (woj. lubelskie) kolejne szkolenie dla hodowców brojlera kurzego i stad reprodukcyjnych. Na spotkanie przyjechało...
więcejSzybko rosnące brojlery indyka
Nierównomierny wzrost drobiu w stadach, który skutkuje przedłużającym się odchowem i stratami ekonomicznymi, to częste zjawisko, na które uskarżają się producenci brojlera...
więcejPolska tygrysem Europy w produkcji drobiu
Polska w ostatnich latach stała się tygrysem Europy w produkcji drobiu, najwięcej produkujemy brojlerów i indyków - powiedział PAP przewodniczący Polskiego Oddziału Światowego...
więcejStabilne ceny kurcząt brojlerów. U nas najniższe w UE
187,9 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami) na unijnym rynku. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc. Tak wynika...
więcejPolski drób jest zdrowy!? Kontrahenci sprawdzają producentów
Czy polskie kurczaki szprycuje się antybiotykami, bądź karmi hormonami wzrostu? I czy ptakom obcina się łapy i dzioby, by nie kaleczyły się nawzajem? Odpowiedzi na te pytania szukał u jednego...
więcejNiedobrze. Potwierdzono drugie ognisko rzekomego pomoru drobiu!
Na fermie brojlerów w miejscowości Bojary w gminie Turośń Kościelna w powiecie białostockim (Podlaskie) potwierdzono ognisko rzekomego pomoru drobiu - poinformowała w czwartek inspekcja...
więcejPolacy wiedzą, że kurczaki cierpią. I chcą zmian
Zdecydowana większość Polaków chce lepszej ochrony kurczaków i wprowadzenia oznaczeń dotyczących rodzaju chowu, z jakiego pochodzi mięso. W tym roku odbyło się pierwsze w historii...
więcejFrankenkurczaki na celowniku stowarzyszenia Otwarte Klatki
Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Cierpią one na choroby związane z nienaturalnie szybkim przyrostem masy, żyją stłoczone...
więcejNiemieccy hodowcy drobiu chcą wzrostu cen skupu w następstwie suszy
Producenci brojlerów zza naszej zachodniej granicy oczekują podwyższenia cen skupu w sytuacji, gdy mieszanki paszowe coraz bardziej drożeją w efekcie wywołanego suszą wzrostu cen zbóż...
więcejWebinar pt. "Aktualna sytuacja dt. epidemiologii zakażeń IVB w Europie oraz problem protekcji...
Zoetis Polska zaprasza 16 czerwca 2021 roku na bezpłatny webinar pt.: "Aktualna sytuacja dt. epidemiologii zakażeń IVB w Europie oraz problem protekcji krzyżowej". REJESRTACJA oraz więcej...
więcejWebinar pt. "TRT bez tajemnic - nauka praktyczna cz.II” on-line 2021
Zoetis Polska zaprasza 27 maja 2021 roku na bezpłatny webinar pt.: "TRT bez tajemnic - nauka praktyczna cz.II”. REJESRTACJA oraz więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie...
więcejWebinar pt. "TRT bez tajemnic - nauka praktyczna cz.I” on-line 2021
Zoetis Polska zaprasza 27 kwietnia 2021 roku na bezpłatny webinar pt.: "TRT bez tajemnic - nauka praktyczna cz.I”. REJESRTACJA oraz więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie...
więcejWebinar pt. Czyszczenie chemiczne – kurczęta brojlery. Kokcydioza u indyków rzeźnych” on-line 2021
Zoetis Polska zaprasza 9 marca 2021 roku na Webinar pt. Czyszczenie chemiczne – kurczęta brojlery. Kokcydioza u indyków rzeźnych”. Webinar poprowadzi: dr inż. Agata Lecewicz oraz...
więcejKonferencja pt. „Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiu grzebiącego” w Przysieku 2019
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj zapraszają 5 kwietnia 2019 roku na konferencję pt....
więcejKonferencja PROHEALTHPROJECT 4 w Jachrance 2019
Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, Dr hab. Monika Michalczuk, prof. nadzw, Prof. Andrzej Rutkowski, Lek. wet. Krzysztof Adamczyk, Dr n. wet. Beata Dolka, Lek. wet. Joanna Nerc , Izabela Kowalska, Lek....
więcej