Nadchodzące wydarzenia
Konferencja PROHEALTHPROJECT 4 w Jachrance 2019
Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, Dr hab. Monika Michalczuk, prof. nadzw, Prof. Andrzej Rutkowski, Lek. wet. Krzysztof Adamczyk, Dr n. wet. Beata Dolka, Lek. wet. Joanna Nerc , Izabela Kowalska, Lek. wet. Monika Rogala, Dr n. wet., lek. wet. Artur Żbikowski, Lek. wet. Adrian Żurek, Dr n. wet. Borys Błaszczak zapraszają 14-16 lutego 2019 roku na Konferencję PROHEALTHPROJECT 4 , która odbędzie się w Hotelu Windsor w Jachrance 75, 05-140 Serock.
W programie:
PIĄTEK 15.02.2019
8.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.30 Uroczyste otwarcie konferencji
10.30 – 10.45 5 lat realizacji Projektu PROHEALTH – „Zrównoważona produkcja drobiu i trzody chlewnej” - Piotr Szeleszczuk
10.45 – 11.00 Dlaczego konieczna jest transparentność stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej – punkt widzenia producentów! - Piotr Kulikowski
11.00 – 11.30 Regulacje prawne dotyczące rozważnego stosowania przeciwdrobnoustrojowych weterynaryjnych produktów leczniczych w produkcji zwierzęcej - Dorota Żaboklicka-Bodzioch
11.30 – 11.50 Przerwa kawowa
Antybiotykooporność, antybiotykoterapia – założenia ogólne
11.50 – 12.35 Antybiotykoterapia a antybiotykooporność w produkcji drobiarskiej – problemy i rozwiązania - Jeroen Dewulf (Belgia)
12.35 – 13.05 Ograniczanie stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej – rozwiązania praktyczne w Belgii - Tommy Van Limbergen (Belgia)
13.05 – 13.35 Higiena weterynaryjna kluczowym elementem zrównoważonej produkcji drobiarskiej - Bo Vanbeselaere (Belgia)
13.35 – 13.50 Epidemiologia oporności drobiowych bakterii komensalnych na antybiotyki - Ilias Chantziaras (Belgia)
13.50 – 14.05 Stosowanie antybiotyków w polskich stadach brojlerów w świetle własnych obserwacji - Michał Majewski
14.05 – 14.25 Przerwa kawowa
Żywe kultury mikroorganizmów jako alternatywy dla antybiotykoterapii – część I
14.25 – 14.55 Doskonalenie jakości dodatków żywieniowych poprzez ocenę ich wpływu na mikroflorę jelitową - Tim Goossens (Belgia
14.55 – 15.25 Żywe mikroorganizmy jako alternatywa dla antybiotyków - Ivan Rychlik (Czechy)
15.25 – 15.55 Wpływ probiotyków na kształtowanie mikroflory jelitowej ptaków - Katarzyna Śliżewska
15.55 – 16.55 Obiad
Żywe kultury mikroorganizmów jako alternatywy dla antybiotykoterapii – część II
16.55 – 17.25 Kryteria wyboru optymalnego probiotyku - Mark Karimi (Wielka Brytania)
17.25 – 17.40 Czy stosowanie preparatów zasiedlających wpływa na oporność przeciwbakteryjną u komensalnych szczepów E. coli izolowanych od brojlerów? - Ilias Chantziaras (Belgia)
17.40 – 18.25 Dyskusja Okrągłego Stołu: Unia – STOP antybiotykom w produkcji drobiarskiej – przyjęcie ustaleń „Jachranka II” - Wszyscy uczestnicy
20.00 Uroczysta kolacja
SOBOTA 16.02.2019
Immunoprofilaktyka i fagoterapia – ważna alternatywa dla antybiotykoterapii
9.00 – 9.30 Praktyczne wytyczne ograniczenia zużycia antybiotyków na fermach brojlerów. Nowe technologie w wylęgarniach – doświadczenia z Western Brand - Diarmaid Kirby (Wielka Brytania)
9.30 – 10.00 Nowoczesne technologie w immunoprofilaktyce chorób drobiu ograniczają potrzebę stosowania antybiotyków! - Rik Koopman (Holandia)
10.00 – 10.30 Fagoterapia jako istotny element programów ograniczania antybiotykoterapii w stadach drobiu - Jarosław Dastych
10.30 – 10.50 Przerwa kawowa
Fitobiotyki – niedoceniany potencjał w polskich programach ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji drobiu
10.50 – 11.20 Jak ocenić skuteczność fitobiotyków w praktyce? – obserwacje własne - Monika Michalczuk
11.20 – 11.50 Alternatywne dodatki nutraceutyczne w stadach kur niosek - Sylwester Świątkiewicz
11.50 – 12.05 Stymulujący wpływ wyciągów z traganka na wybrane parametry odpowiedzi immunologicznej kurcząt brojlerów - Adrian Żurek
12.05 – 12.25 PRZERWA KAWOWA
Kulawizny w praktyce drobiarskiej – etiologia, diagnostyka, patologia i profilaktyka
12.25 – 13.10 Kliniczne znaczenie kulawizn w praktyce drobiarskiej - Robert Wideman (Stany Zjednoczone)
13.10 – 13.40 Znaczenie pierwszego tygodnia odchowu dla efektywnej profilaktyki kulawizn w stadach drobiu - Susanne Kirwan (Belgia)
13.40 – 13.55 Czy suplementacja witaminą D przyczynia się do ograniczenia problemów lokomotorycznych u kurcząt rzeźnych? - Monika Rogala
13.55 – 14.00 PODSUMOWANIE OBRAD
14.00 OBIAD
14 lutego 2019 roku odbędą się warsztaty na terenie Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ul. ul. Nowoursynowska 159 w budynku nr 24 (Stara Weterynaria).
Warsztaty odbędą się w następujących blokach tematycznych:
Moduł A: „Kulawizny” (PROGRAM)
(Wyłącznie dla praktykujących lekarzy specjalistów lub będących w trakcie specjalizacji z zakresu chorób drobiu)
Moduł B: „Zasiedlanie” (PROGRAM)
(Wyłącznie dla praktykujących lekarzy specjalistów lub będących w trakcie specjalizacji z zakresu chorób drobiu z udokumentowaną aktywnością w ZWD)
Moduł C: „Mykotoksyny” (PROGRAM)
Kontakt:
- Adres: KPiDW, WMW SGGW, ul. Ciszewskiego 8, 02-787 Warszawa, telefon: +48 22 5936172, E-mail:
Opłaty, rejestracja, program oraz więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie prohealthproject.eu