Mięso drobiowe w UE najdroższe od półtora roku
Średnia cena mięsa kurcząt rzeźnych jest w Unii Europejskiej obecnie najwyższa od ponad półtora roku - wynika z monitoringu danych Komisji Europejskiej prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.
Sezonowy trend wzrostowy wyniósł przeciętną wartość tuszek brojlerowskich do poziomu prawie 188 euro za 100 kilogramów.
Z analizy KIPDiP opartej na danych historycznych wynika jednak, że wkrótce ceny drobiu na wspólnotowym rynku mogą ustalić swoje maksima. W ciągu ostatnich pięciu lat prawidłowością było, że wartości tuszek kurczęcych od początku roku notowały wzrosty, a od sierpnia trend się odwracał.
Gdzie możemy eksportować drób i jego produkty?
Według obliczeń KIPDiP różnica w średniej cenie mięsa europejskiego w stosunku do mięsa brazylijskiego wynosi ponad 55 procent. Mariusz Szymyślik twierdzi także, że Brazylijczyków wspomaga kurs reala do euro. Brazylijska waluta po wcześniejszych wielomiesięcznych wzrostach od początku tego roku systematycznie traci.
Na polskim rynku mięsa hodowcy i producenci również cieszą się letnimi wzrostami cen. Jednak według prognoz KIPDiP po wrześniu koniunktura powinna się znacząco ochłodzić.
Przyczyną będzie obserwowana nierównowaga podażowo-popytowa oraz gorsze perspektywy eksportowe.
Zdaniem Izby czynnikiem równie kłopotliwym dla eksporterów jak restrykcje związane z grypą ptaków może okazać się umocnienie złotego. Średnimiesięczne kursy do euro od początku tego roku w każdym miesiącu są mniej korzystne niż rok wcześniej, a w maju i czerwcu umocnienie polskiego pieniądza istotnie przekroczyło 4 procent.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś