Rekordowa wielkość wylęgów piskląt brojlerów kurzych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-10-2019,10:50 Aktualizacja: 18-10-2019,11:13
A A A

Produkcja kurcząt rzeźnych pobiła kolejny rekord wszech czasów. W sierpniu tego roku wylęgi piskląt brojlerów kurzych wyniosły ponad 118 milionów sztuk.

Krajowy sektor wylęgowy w tym roku już po raz drugi pobił najwyższą wartość w historii. Poprzedni rekord wynosił 116 milionów i został ustanowiony w kwietniu.

- Mamy do czynienia z rynkowym paradoksem. Z jednej strony rosnąca produkcja piskląt prowadzi do istotnego spadku cen żywca i pogorszenia opłacalności produkcji. Z drugiej strony, jak szacujemy, potencjał krajowych ubojni jest wykorzystywany w najlepszym razie tylko w 80 procentach i stale rośnie - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Trzy zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin

Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie uzyskały zgodę na eksport do Chin - podał w czwartek resort rolnictwa powołując się na informacje w tej sprawie z polskiej ambasady w Pekinie. "Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie, skontrolowane...

Polskie drobiarstwo, zdaniem Katarzyny Gawrońskiej, wpadło w swego rodzaju pułapkę, która może skutkować dużymi zmianami zarówno w sferze produkcji żywca, jak i w sferze produkcji mięsa.

Miesięczna produkcja piskląt po raz pierwszy pokonała granicę stu milionów sztuk w sierpniu 2016 roku.

W kolejnym, 2017 roku granicę stu milionów piskląt udało się pobić tylko dwa razy, w sierpniu oraz w październiku.

Od 2018 roku sto milionów miesięcznych wylęgów przestało być czymś wyjątkowym i zdarza się co miesiąc.

ptasia grypa, ferma kaczek, francja, departament Loir-et-Cher, wirus podtypu H5

Grypa ptaków na fermie kaczek

W centralnej Francji (departament Loir-et-Cher) na fermie kaczek wykryto wirus grypy ptaków o niskiej zjadliwości, podtypu H5. Zakażone stado liczyło 2,6 tys. sztuk. W reakcji na tę informację importu wszelkich produktów drobiarskich,...

- Wylęgi piskląt przekładają się wprost na produkcję mięsa, która w ostatnich trzech latach, porównując siedem pierwszych miesięcy każdego roku, wzrosła aż o 15 procent. Dzięki temu umocniliśmy się na pozycji lidera w Unii Europejskiej oraz zrównaliśmy się z liderem w regionie czyli Turcją - zauważa Katarzyna Gawrońska z KIPDIP.

Analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wskazują, że rosnąca produkcja piskląt brojlerów kurzych zaczyna trafiać na barierę popytową w Polsce, co ma prawdopodobnie związek z coraz mniej satysfakcjonującymi cenami żywca.

Krajowy sektor wylęgowy radzi sobie jednak z tym problemem eksportując nadwyżki piskląt.

- Zgodnie z naszymi wyliczeniami w tym roku około 4,5 proc. krajowej produkcji młodych kurcząt rzeźnych trafia na eksport. W 2018 było to 3,8 proc., a w 2017 wielkość ta stanowiła 2,7 proc. - wylicza dyrektor Katarzyna Gawrońska.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA