Rekordowa produkcja piskląt brojlerów problemem dla polskiego drobiarstwa?
W maju tego roku na rynku pojawiło się 128 milionów sztuk jednodniowych brojlerów. To więcej niż kiedykolwiek wcześniej oraz aż 40% niż rok temu.
Analitycy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) określają bieżącą sytuację rynkową jako bezprecedensową.
Znaczne zmiany cen w skupie drobiu
Notowane obecnie rekordy produkcji piskląt są dość sporym zaskoczeniem dla branży. Jeszcze rok temu polskie wylęgarnie, w następstwie katastrofalnego przebiegu grypy ptaków na Mazowszu, polskim zagłębiu produkcji kurcząt, dostarczyły na rynek tylko 91 milionów piskląt. Był to najgorszy wynik od wielu lat.
Branża drobiarska uważała wówczas, że zapaść produkcyjna będzie trwać latami.
- Polska baza reprodukcyjna odbudowała się w zaskakująco szybkim tempie. Można się obawiać czy nie doprowadzi to do przegrzania rynku i pogorszenia opłacalności produkcji - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Gawrońska zwraca uwagę, że wyśrubowane poziomy produkcyjne zaczęły być notowane już od lutego tego roku, a poprzedni rekord odnotowano w kwietniu.
Imponujący wzrost wartości eksportu polskiego drobiu
- Ta sytuacja ma dwie przyczyny. Pierwsza to ogromny popyt na polski drób z Europy, druga to chęć nadrabiania straconego w czasie grypy ptaków dystansu - wyjaśnia dyrektor KIPDiP.
Wzrost produkcji widoczny w statystykach ma już przełożenie na rynek. Ceny skupu żywca brojlerów kurzych spadły poniżej bariery 6 złotych za kilogram, która od wielu tygodni była dla rynku rodzajem psychologicznego wsparcia.
- Mogę jednoznacznie powiedzieć, że w naszym kraju zaczynamy mieć do czynienia z nadprodukcją mięsa kurcząt. Spodziewam się, że do połowy sierpnia ta sytuacja będzie dla hodowców odczuwalna w umiarkowany sposób. Jednak po tym czasie na początku września oraz dalej do końca roku, konsekwencje rynkowej przewagi podaży nad popytem mogą być dla producentów drobiu opłakane - prognozuje Katarzyna Gawrońska.
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. W 2021 roku w ramach ubojów przemysłowych wyprodukowano u nas ponad 2,5 mln ton mięsa drobiowego, w tym niespełna 2,1 mln ton mięsa kurcząt rzeźnych.
Ze względu na rozmiary polskiej produkcji około połowy krajowego mięsa drobiowego musi znaleźć nabywców poza granicami kraju.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków