Padł rekord, hodowcy mają obawy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
04-01-2017,8:30 Aktualizacja: 04-01-2017,9:03
A A A

Do końca listopada wyprodukowano w Polsce ponad miliard piskląt kurzych brojler - wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, które przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Pierwszy raz miliard piskląt pojawiło się w naszym kraju w zeszłym roku. Przemysł drobiarski potrzebował na to jednak całych dwunastu miesięcy 2015 roku. Tym razem wystarczyło jedenaście miesięcy.

Wielu producentów obawia się, że tak duża produkcja może przełożyć się na spadek cen skupu żywca drobiowego.

ptasia grypa, H5N8, nowe przypadki ptasiej grypy, podtyp H5N8, drób, wirus

Ptasia grypa ogromnym zagrożeniem. Nie wolno bagatelizować H5N8

W zapobieganie rozprzestrzeniania się wirusa ptasiej grypy bardziej aktywnie powinny zaangażować się świętokrzyskie samorządy - wynika z wtorkowego posiedzenia Wojewódzkiego Sztabu Zarządzania Kryzysowego. Dotąd stwierdzono w regionie dwa...
Porównując okres od stycznia do listopada tego roku z takim samym okresem 2015 roku widać, że produkcja piskląt brojlerów zwiększyła się o prawie 74 mln sztuk czyli o około 7,9 proc.

Jeśli grudniowe dane o produkcji piskląt będą podobne wartościowo do zeszłorocznych okaże się, że w ostatnich dziesięciu latach zwiększyliśmy produkcję aż o około 85 procent!

Produkcja piskląt typu brojler w Polsce

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Produkcja piskląt brojler w mln sztuk

 

647,9

 

662,1

 

711,7

 

746,4

 

782,8

 

871,3

 

926,9

 

1028,7

 

1102,6

Zmiana proc. rok do roku

8,41

2,19

7,49

4,87

4,88

11,30

6,38

10,98

7,18

Tabela: dane na podstawie Eurostat. Dane za rok 2016 - prognoza KIPDiP. Opracowanie i wyliczenia KIPDiP

Mariusz Szymyślik, drób, eksport drobiu, cena żywca drobiowego, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Wiemy, dlaczego spadają ceny skupu żywca drobiowego

Mimo imponujących wzrostów eksportu polskiego mięsa drobiowego i podrobów  w ostatnich latach, to nienadążający za produkcją wywóz zagraniczny powoduje presję na spadki cen żywca drobiowego w kraju - wynika z analizy...
Dynamiczne zwiększanie produkcji drobiarskiej w Polsce budzi coraz większe obawy hodowców. Mimo rosnącego corocznie eksportu, ceny skupu żywca drobiowego są obecnie na najniższych poziomach od wielu lat.

Porównanie cen w poszczególnych miesiącach w ostatnich czterech latach pokazuje, że każdy miesiąc cenowo był gorszy od odpowiadających mu miesięcy w poprzednich latach.

Przykładowo: w grudniu 2013 roku brojlery skupowano po 3,51 zł za kilogram, w grudniu 2014 roku płacono 3,46 zł/kg, w zeszłym roku w grudniu cena wynosiła 3,17 zł, a w tym roku ukształtuje się na poziomie około 3,05 zł za kilogram.

Ceny skupu kurcząt typu brojler w zł/kg

 

styczeń

marzec

czerwiec

wrzesień

grudzień

2013

3,72

4,01

4,06

4,06

3,51

2014

3,52

3,71

3,85

3,73

3,46

2015

3,41

3,52

3,59

3,62

3,17

2016

3,19

3,37

3,43

3,38

3,05

Tabela: dane na podstawie ZSRiR, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dane za grudzień 2016 - prognoza KIPDiP

drób, eksport drobiu, mięso, branża drobiarska, eksport mięsa do UE

Polska umocniła pozycję największego eksportera drobiu

Branża drobiarska w 2016 r. rozwijała się dynamicznie. Polska umocniła pozycję największego eksportera mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Wzrost produkcji spowodował jednak spadek cen kurczaków - zauważa ekspertka rynków rolnych...
W danych GUS pojawiają się jednak pewne oznaki mogące świadczyć o wyhamowaniu presji na zwiększanie produkcji.

W listopadzie tego roku zakłady wylęgowe poddały inkubacji 106 mln jaj. To tylko o 2,5 mln jaj więcej niż w listopadzie 2015 roku.

W tym kontekście warto przypomnieć, że w poprzednich trzech miesiącach nakłady jaj wylęgowych były średnio o kilkanaście milionów wyższe niż w porównywalnych miesiącach roku 2015.

Listopadowy wynik może być jednak tylko wyjątkiem lub przypadkiem. Na ewentualne potwierdzenie stabilizacji produkcji przyjdzie poczekać do kolejnych publikacji danych przez GUS.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA