Grypa ptaków w Polsce to tylko kwestia czasu? Niepokojące dane
Mamy kolejne potwierdzone przypadki zakażeń wirusem grypy ptaków na komercyjnych fermach drobiu w Unii Europejskiej w tegorocznym sezonie jesienno-zimowym. Problem nasila się szczególnie na Bałkanach.
- Sprawa dotyczy Bułgarii, która zgłosiła już kolejne ogniska HPAI w tym sezonie. 18 października służby administracyjne poinformowały, że na dwóch fermach drobiu w południowo-wschodniej Bułgarii, w wiosce Voyvodovo, niedaleko miasta Hascovo, wykryto wysoce patogennego wirusa. Zakażenie potwierdzono w stadzie kaczek (16 tys. sztuk) i brojlerów kurzych (130 tys. sztuk) - mówi Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Ptasia grypa jest już w Chinach, ale także w Europie
Podkreśla, że wcześniej Bułgarzy zgłosili wybuch grypy ptaków podtypu H5N8 w obwodzie Płowdiw; w gospodarstwie przyzagrodowym na początku tego miesiąca oraz na fermie drobiu pod koniec września.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje, aby polscy producenci drobiu zachowali szczególną ostrożność, ponieważ "nastał okres w roku o najwyższym ryzyku przedostania się wirusa na fermy, szczególnie te utrzymujące drób wodny i stada kur niosek mające dostęp do otwartej przestrzeni na wybiegu".
Wszyscy hodowcy, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych powinni stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa - informuje organizacja.

Kolejny drobiarski rekord pobity
KIPDiP przypomina, że państwa członkowskie, w których wystąpi grypa ptaków wprowadzają odpowiednie środki kontrolne zgodnie z dyrektywą 2005/94/WE, między innymi, ustanawiają są obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich.
Pozwala to uniknąć niepotrzebnych zakłóceń w handlu wewnątrz Unii Europesjkiej, a także wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu.
Zakres granic tych obszarów publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej. Zasięg tych obszarów jest następujący: obszary zapowietrzone - o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa; obszar zagrożony - o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym).
Na obszarach tych stosuje się środki określone w Dyrektywie 2005/94/WE, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych