Drób jest w cenie. Producenci odrabiają straty
Ceny skupu brojlerów są coraz wyższe i przy tym stabilne. To dobra wiadomość dla producentów drobiu, którzy w ciągu pierwszego półrocza borykali się z niską opłacalnością.
Ceny skupu brojlerów na wolnym rynku, jak informuje TVP 1, wynoszą od 3,6-3,7 złotych za kilogram. Z kolei w umowach kontraktacyjnych kształtują się na poziomie 3,3 do 3.5 zł/kg. Tuszki kosztują około 5,5 zł/kg.
Brojlery są więc lepiej wyceniane na wolnym rynku niż w dużych zakładach skupujących.
Produkcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty
Zdaniem analityków oznacza to, że kurczaki są nadal towarem poszukiwanym i popyt na nie jest duży. Wysoka cena brojlerów to z jednej strony zasługa wysokiej sprzedaży, z drugiej mniejszych niż przed rokiem wstawień.
Sprzedaż na wysokim poziomie, jak informuje TVP 1 wynika z faktu, że kontrahenci nie chcą handlować z Brazylią, która sprzedawała zepsutą wołowinę i drób. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj.
Kontrahenci poszukują więc mięsa drobiowego w Europie, a co za tym idzie także w Polsce. To oczywiście oznacza wyższe ceny skupu. Te według danych ministerstwa rolnictwa nieustannie rosną od maja, kiedy to brojlery kosztowały 3,21 zł/kg. W kolejnych miesiącach było to już odpowiednio 3,30, 3,43 oraz 3,44 zł/kg.
Zdaniem ekspertów, jak informuje TVP 1, obecna sytuacja cenowa ma szansę utrzymać się dłużej niż miało to miejsce w ubiegłym roku. Wówczas ceny skupu w listopadzie zmalały do poziomu około 3,1 zł/kg. Co prawda analitycy prognozują spadki, które jednak nie mają być aż tak duże jak rok temu.
- Książki warte polecenia: Hodowla i chów gęsi |Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych