Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 30 pasujących wyników.
Bakterie na chwościk buraka
Firma Osadkowski wprowadza na rynek preparat biologiczny ProBeet WG, który ma wspomagać rośliny buraka cukrowego w ograniczeniu porażenia przez chwościk buraka. ProBeet WG to preparat...
więcejSzybsza oraz tańsza diagnostyka wirusów i bakterii
Genomtec Fresh to pierwsze mobilne urządzenie diagnostyczne do detekcji grzybów, nicieni i bakterii przy uprawach owoców i warzyw. Nowatorski pomysł to odpowiedź wrocławskiego startupu...
więcejDrożdże browarnicze poprawiają zdrowotność zwierząt
Żywienie bydła mlecznego i trzody chlewnej drożdżami browarniczymi było tematem spotkania zorganizowanego przez firmę Leiber. Odbyło się ono 17 lutego w Łodzi. Przedstawiciele firmy opowiedzieli o...
więcejBeztlenowce wywołują biegunki u prosiąt
Beztlenowce a zwłaszcza Clostridium perfringens typu A są obecnie głównym czynnikiem wywołującym biegunki u prosiąt ssących. Firma IDT Biologika zorganizowała konferencję na ten temat, na...
więcejJak nie kruszynek to bakterie
Obok kruszynka, do zwalczania omacnicy prosowianki w kukurydzy cukrowej zarejestrowany jest biopreparat Lepinox Plus zawierający bakterie Bacillus thuringiensis spp. kurstaki. Preparat ten zwalcza...
więcejGroźna bakteria. Ziemniaki pod lupą inspektorów
Jesienią 2014 r. w ziemniakach odmiany Lady Claire po raz pierwszy w Polsce wykryto bakterię Ralstonia solanacearum. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa podjęła działania, by bakteria...
więcejKomiks o bakterii
Z okazji Międzynarodowego Dnia Zdrowia Roślin, który był obchodzony 12 maja, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował na swojej stronie internetowej komiks...
więcejHodowcy trzody chlewnej nadal stosują antybiotyki
Antybiotyki powinny być ograniczane w produkcji wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych. Tym bardziej, że już od ponad roku obowiązuje tam zakaz stosowania tych środków jako stymulatorów...
więcejProbiotyki wpływają na lepsze zdrowie świń
Probiotyki to preparaty, które zawierają żywe i wyselekcjonowane szczepy bakterii. Stosowanie tych dodatków jest ważne zwłaszcza u odsadzonych prosiąt. W tym czasie zmienia się...
więcejZdrowie świń na pierwszym miejscu. Lekarze weterynarii w Pawłowicach
Jak co roku w październiku, w Instytucie Zootechniki w Pawłowicach w woj. wielkopolskim odbyła się konferencja, podczas której prof. dr hab. Zygmunt Pejskak zaprezentował najważniejsze...
więcejGroźna bakteria atakuje świnie w Wielkiej Brytanii
Pierwszy przypadek choroby zanotowano niedawno u prosięcia w Irlandii Północnej. Odkrycie spowodowało wzmożenie nacisków na brytyjski rząd, w celu podjęcia działań mających zwalczyć...
więcejMleko odpadowe nie jest dla cieląt
Żywienie cieląt mlekiem odpadowym niesie za sobą poważne konsekwencje dla zdrowia tych zwierząt. Dlatego surowiec pozyskany od krów z wysoką liczbą komórek somatycznych oraz leczonych...
więcejCielęta są narażone na wiele niebezpieczeństw
Upadki cieląt w pierwszych tygodniach ich życia są jednym z największych zmartwień hodowców bydła. Od narodzin do odsadzenia od pasz płynnych wynoszą one aż 15-17 proc. Cielęta, które...
więcejJak zarządzać liczbą komórek somatycznych w mleku?
Problem mastitis wymaga zastosowania programów kontroli tej jednostki na poziomie stada. Są one powszechnie znane i liczne badania udowodniły, że potrafią obniżyć liczbę zapaleń wymienia oraz...
więcejRonienia u bydła. Problem wciąż aktualny
Każdy przypadek poronienia bądź porodu martwego lub zmumifikowanego płodu oznacza straty, z których nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Wpływają na nie utrata oczekiwanego dochodu ze sprzedaży...
więcejSiara musi być czysta
Hodowcy bydła mlecznego, podając cielętom siarę coraz częściej badają jej jakość, a konkretnie ilość przeciwciał siaromierzem zapominając o tym, że powinna być ona również wolna od bakterii....
więcejProfilaktyka mastitis - to konieczność
Główną przyczyną powstawania mastitis jest przedostanie się do wnętrza wymienia patogenów bakteryjnych. Aby skutecznie z nimi walczyć musimy wiedzieć, które z nich wywołały stan...
więcejOpalanie wymion poprawia jakość mleka
Włosy porastające wymię szybko oblepiają się brudem i mogą być przyczyną podwyższonej liczby komórek somatycznych i bakterii w mleku. Nadmiernie owłosione wymię trudno utrzymać w należytej...
więcejOstrzeżenie przed groźnymi bakteriami w jajach spożywczych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach spożywczych o kodzie identyfikacyjnym: 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie...
więcejMięso drobiowe źródłem bakterii wywołującej kampylobakteriozę
Kampylobakterioza to choroba wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, które powodują zakażenie żołądka i jelit. U zainfekowanego człowieka jest ona najczęstszą przyczyną ostrego...
więcejOlejki eteryczne, curry, saponiny dla lepszego zdrowia drobiu
Naturalne substancje roślinne stosowane w żywieniu drobiu mogą wpłynąć na większe pobranie paszy, większe dobowe przyrosty i lepsze zdrowie zwierząt. W najbliższej przyszłości mają także być...
więcejAntybiotyki są nadużywane w hodowli zwierząt
Światowy tydzień wiedzy o antybiotykach rozpoczął się 13 listopada i potrwa do niedzieli 19 listopada. Organizacja CIWF Polska przypomina z tej okazji jak wygląda sytuacja w Polsce i jak...
więcejStop faszerowania zwierząt antybiotykami
Za zakazem prewencyjnego leczenia zwierząt antybiotykami opowiedział się w czwartek Parlament Europejski. Poparł też wspieranie badań nad nowymi metodami leczenia w weterynarii. Nowe przepisy mają...
więcejProkuratura bada przyczyny epidemii w gajach oliwnych
Prokuratura i parlament we Włoszech zajmują się sprawą bakterii, dziesiątkującej drzewka oliwne w Apulii na południu kraju. Bakteria zaatakowała około miliona drzewek a zagadką pozostaje to, jak w...
więcej420 tysięcy ludzi umiera co roku po spożyciu zakażonej żywności
Około 420 tys. ludzi, w tym 125 tys. dzieci poniżej piątego roku życia, umiera co roku z powodu chorób będących wynikiem spożywania zakażonej żywności - ostrzegła Światowa Organizacja Zdrowia...
więcejZaszczepić soję
Już niedługo nadejdzie optymalny termin siewu soi. Nasiona tuż przed wysiewem powinny zostać zaszczepione szczepionką bakteryjną, o ile soja wcześniej nie była uprawiana na danym polu lub przerwa w...
więcejZaszczep soję przed siewem. To bardzo ważne
Nasiona soi wymagają zaszczepienia przed siewem szczepionką bakteryjną, bo w naszych glebach najczęściej nie występują bakterie żyjące w symbiozie z tym gatunkiem strączkowych. Ważne jest, aby...
więcejBakterie wsparciem dla roślin w czasie suszy
Odpowiednio dobrane bakterie mogą wspomóc rośliny w dostosowaniu się do suszy - wynika ze wspólnych badań prowadzonych przez polskich biotechnologów i agrotechników....
więcejWpływ uprawy roli na drobnoustroje glebowe
Drobnoustroje glebowe współtworzą środowisko wzrostu i rozwoju roślin. Często uważane są za najważniejszy czynnik w kształtowaniu jakości gleby oraz wielkości plonów. Odpowiedzialne są...
więcejMikroorganizmy glebowe - niewielkie, a jakże ważne
Przyjmuje się, że każdy gram gleby może zawierać setki milionów, a nawet miliardy przedstawicieli różnych grup drobnoustrojów. Bakterie, grzyby i promieniowce to najważniejsze...
więcej