Zaszczep soję przed siewem. To bardzo ważne
Nasiona soi wymagają zaszczepienia przed siewem szczepionką bakteryjną, bo w naszych glebach najczęściej nie występują bakterie żyjące w symbiozie z tym gatunkiem strączkowych. Ważne jest, aby zabieg ten przeprowadzić prawidłowo. Poniżej przedstawiamy instrukcję przygotowaną w IUNG–PIB w Puławach, producenta Nitraginy.
Zawartość torebki należy wsypać do czystego pojemnika, np. wiadra i dokładnie wymieszać z około 1,5–2 litrami wody (o temperaturze otoczenia). Przyklejanie się szczepionki do nasion można znacznie zwiększyć dodając do wody 10% cukru – 10 dkg cukru na 1 litr lub 1 kg cukru na 10 litrów wody.
Jako nośnik bakterii brodawkowych wykorzystywany jest perlit. Po wymieszaniu szczepionki z wodą mieszanina ta rozdziela się na dwie części.
Większość bakterii znajduje się w części płynnej ale fragmenty perlitu pływające po powierzchni płynu również zawierają liczne bakterie. Dlatego, większych fragmentów perlitu, które nie przyczepiły się do nasion nie należy wyrzucać, czyli po wymieszaniu szczepionki z nasionami resztki perlitu należy zebrać i wysiać razem z nasionami.
Uzyskaną zawiesiną szczepionki należy pokryć dokładnie powierzchnię nasion. Można to zrobić kilkoma sposobami. Na przykład, usypać pryzmę z nasion w miejscu zacienionym na podłożu wyścielonym folią, polać je częścią szczepionki i przeszuflować. Polać nasiona kolejną porcją szczepionki i znowu przeszuflować.
Szuflowanie powtórzyć kilkakrotnie, tak aby szczepionka pokryła równomiernie cały materiał siewny. Jednak zabieg ten najlepiej jest wykonać w czystej zaprawiarce do nasion lub betoniarce, odważając porcje nasion i polewając je odpowiednią objętością szczepionki. Zaszczepione nasiona podsuszyć przez 1–2 godziny i przystąpić do wysiewu – najlepiej w tym samym dniu.
Szybki wysiew jest ważny szczególnie wtedy, gdy nasiona zaprawiono wcześniej zaprawą nasienną. Zaprawy chemiczne należy zawsze stosować na co najmniej 1 dzień przed zastosowaniem szczepionki bakteryjnej. Uwaga! Niektóre zaprawy chemiczne są toksyczne dla bakterii. Polecane są zaprawy fungicydowe zawierające tiuram (Funaben, Sarfun) oraz zaprawy insektycydowe z karbosulfanem (Marshal).