Siara musi być czysta
Hodowcy bydła mlecznego, podając cielętom siarę coraz częściej badają jej jakość, a konkretnie ilość przeciwciał siaromierzem zapominając o tym, że powinna być ona również wolna od bakterii.
Czystość mikrobiologiczna siary jest niezwykle istotna, a zawartość bakterii nie powinna przekraczać w niej 100 000 CFU/ml. Dlaczego jest to tak ważne?
- Badania dowodzą, że u cieląt pojonych uwolnioną od bakterii siarą w porównaniu do karmionych surową aż o 25 proc. zmniejszyła się częstotliwość występowania biegunek oraz chorób układu oddechowego - tłumaczy dr Paweł Górka z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
W pierwszych dniach życia w obrębie jelita cienkiego obecne są komórki, które ze światła przewodu pokarmowego transportują przeciwciała do krwi. Zanikają one ok. 48 godzin po urodzeniu. Niestety oprócz przeciwciał transportują także bakterie, a ich większa ilość wpływa na mniejszą efektywność wchłaniania immunoglobulin.
- Siara bardzo szybko się psuje i jest dobrą pożywką dla patogenów. Jeżeli zostawimy ją na 20 minut w temperaturze pokojowej ich ilość wzrośnie trzykrotnie. Podobnie dzieje się w przypadku jej przelewania do brudnych naczyń, dlatego tak ważna jest odpowiednia higiena sprzętu do żywienia cieląt - tłumaczy Paweł Górka.
Jednym ze sposobów zmniejszenia ilości bakterii w siarze jest jej pasteryzacja. Na polskim rynku są już dostępne urządzenia do tego celu. Poddanie siary temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 30-60 minut pozwala znaczne obniżyć ilość patogenów.
- Proces ten powinien być wykonany bardzo precyzyjnie, a w trakcie jego trwania siara musi być cały czas mieszana. Co ważne do pasteryzacji może trafić jedynie surowiec dobrej jakości, ponieważ w jej trakcie może dojść do straty pewnej ilości przeciwciał. Jeśli zadziałamy na siarę temperaturą wyższą niż 60 stopni Celsjusza zniszczeniu ulegnie jeszcze większa część IgG, a dodatkowo stanie się gęsta i ciągnąca przez co cielęta niechętnie będą ją pobierać - podsumowuje Górka.