Probiotyki wpływają na lepsze zdrowie świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-07-2016,7:55 Aktualizacja: 03-07-2016,8:29
A A A

Probiotyki to preparaty, które zawierają żywe i wyselekcjonowane szczepy bakterii. Stosowanie tych dodatków jest ważne zwłaszcza u odsadzonych prosiąt. W tym czasie zmienia się mikroflora ich przewodu pokarmowego i rośnie jego pH. To umożliwia namnażanie się szkodliwych patogenów.

- Kiedy stosowaliśmy antybiotykowe stymulatory wzrostu nie mieliśmy wielu kłopotów z którymi dzisiaj musimy się zmagać. Stąd wzrasta lecznicze zużycie antybiotyków. Główny lekarz weterynarii poinformował ostatnio, że każdego roku zużywamy ich o 30 proc. więcej. Dlatego warto zainteresować się probiotykami - mówił lekarz weterynarii Piotr Kołodziejczyk podczas międzynarodowej konferencji weterynaryjnej w Puławach.

żywiec wieprzowy, trzoda chlewna

Brakuje tuczników do uboju, a ich cena rośnie

Cena żywca wieprzowego w Polsce podskoczyła o 10-20 groszy za kilogram. Z kolei w Niemczech wzrosła o 3 centy, a w Holandii aż o 5 centów. Wzrost cen tuczników jest spowodowany ich ograniczoną liczbą na rynku. Mniejsza podaż żywca...
Probiotyki poprawiają integralność przewodu pokarmowego, konkurują z patogenami o składniki pokarmowe, produkują substancje białkowe, które przebywając w świetle jelita włączają się do komórki bakteryjnej i uniemożliwiają jej namnażanie. Niektóre z nich mają możliwość zabijania komórek bakteryjnych.

Probiotyk dodany do paszy powoduje, że namnażające się bakterie produkują własne produkty, którym najczęściej jest tak dobroczynny przy wszystkich stanach zapalnych kwas mlekowy. W ten sposób obniżają pH środowiska przewodu i uniemożliwiają bakteriom, które lubią wartość pH powyżej 7 namnażanie się.

Jednym z mechanizmów działania probiotyków jest tzw. zasiedlanie wykluczające. Każda komórka błony śluzowej jelita cienkiego zwiera w sobie miejsca, do których mogą się przyczepiać różnego rodzaju bakterie jak Escherichia coli. Jednak jeśli znajduje się tam odpowiednia ilość pożytecznych mikroorganizmów to one zasiedlają te miejsca.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA