Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Nowy dyrektor generalny KRD-IG. Goszczyński zastąpił Dominiaka
Dariusz Goszczyński objął funkcję dyrektora generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG), największej polskiej organizacji zrzeszającej producentów i...
więcejPolskie drobiarstwo w 2023 roku było pod presją
Dla branży drobiarskiej bieżący rok był pełen zawirowań dotyczących zarówno ceny skupu zwierząt, jak i bazy surowcowej. Polska była i wciąż jest również pod dużą presją ukraińskiego...
więcejHPAI atakuje dzikie ptactwo. Bioasekuracja wciąż ważna
Ognisko HPAI w Polsce tj. 58. wybuchło 22 marca. Gdy już się wydawało, że Polska za chwilę uzyska status kraju wolnego od tej choroby 25 maja wybuchło ognisko nr 59. - Zdążyliśmy się przyzwyczaić,...
więcejPolscy producenci drobiu rozumieją zasady rynkowej konkurencji
Konferencja, której głównym hasłem były aktualne wyzwania branży drobiarskiej, odbyła się 2 czerwca. Poświęcona ona była analizie obecnej sytuacji na rynku drobiarskim oraz największym...
więcejDrobiarze mają dość. Domagają się kontroli importu z Ukrainy
Zdaniem polskich producentów mięsa drobiowego i jaj niekontrolowany import tych produktów z Ukrainy zagraża branży. - Bez szybkiej interwencji rządu, przy nierównych zasadach...
więcejKRD-IG: musimy powiedzieć stop dezinformacji żywnościowej
Zwalczanie wzrastających fałszywych informacji dotyczących jakości żywności produkowanej w Polsce. To główny cel organizatorów debaty "Jak skutecznie walczyć z dezinformacją i...
więcejDla drobiarstwa to był rok niespodziewanych wydarzeń
Drobiarze w 2022 roku zetknęli się z wieloma niespodziewanymi zdarzeniami. Niepewność dotycząca surowców paszowych i energetycznych oraz liczne sztucznie wywoływane afery nie pozwalały...
więcejDariusz Goszczyński: polski drób jest bezpieczny i zdrowy
Na temat tzw. afery tłuszczowej, jej konsekwencji dla sektora drobiarskiego oraz o bezpieczeństwie żywności, rozmawiamy z Dariuszem Goszczyńskim, prezesem Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby...
więcejEuropejski rynek drobiowy jest pod presją
Hodowcy drobiu w ostatnim czasie informują o coraz większych problemach związanych między innymi ze sprzedażą żywca. Rynek zamarł, ponieważ MHP czyli największy ukraiński producent mięsa drobiowego,...
więcejGrypa ptaków. Polska czeka na uwolnienie od choroby
Liczba ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w tym roku jest zdecydowanie niższa niż w zeszłym. Główny Inspektorat Weterynarii w 2021 roku do połowy maja wyznaczył ponad 320 ognisk HPAI...
więcejSzok cenowy na rynku drobiu. Organizacje apelują do rządu
Z powodu znacznego wzrostu cen pasz, w ciągu ostatnich 6 tygodni, aż o 89 proc. wzrosły ceny jaj, zaś stawki skupu kurcząt rzeźnych o 38 proc. - informują polskie organizacje drobiarskie i apelują...
więcejGoszczyński: bioasekuracja to podstawowe narzędzie ochrony przed HPAI
Wirus grypy ptaków od początku listopada jest wykrywany w Polsce. Do 3 grudnia stwierdzono 32 ogniska HPAI u drobiu domowego oraz 3 przypadki u dzikiego ptactwa. Na temat aktualnej sytuacji...
więcejKRD alarmuje. Marże handlowe windują ceny drobiu
Wzrost cen drobiu spowodowany jest różnymi czynnikami, m.in. rosnącymi kosztami produkcji, ale głównie wysokimi marżami naliczanymi przez sprzedawcę, przede wszystkim duże sieci...
więcejPolska może jeszcze zwiększyć eksport drobiu
Singapur jest zainteresowany zakupem polskiego drobiu, nie tylko na potrzeby zabezpieczenia bieżących potrzeb rynku, ale też uważa nasz kraj za strategiczny kierunek importu żywności - informuje...
więcejDrób z Polski to marka. Jest wysokiej jakości i smaczny
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE. Ponad połowa wyrobów trafia na eksport bowiem rodzimi producenci zbudowali markę, która w wielu zakątkach świata kojarzy się...
więcej"FAŁSZ W...KURZA" drobiarzy. Chcą obalać mity
Obalanie mitów, które narosły wokół sektora drobiarskiego i powielanych, negatywnych stereotypów o tego rodzaju mięsie - to cel kampanii edukacyjno-informacyjnej Krajowej...
więcejPolska wolna od grypy ptaków
Oficjalnie możemy mówić o końcu tegorocznej grypy ptaków w Polsce. Według informacji przekazanych przez służby weterynaryjne do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), 13...
więcejDrobiarze liczą na otwarcie rynków azjatyckich i lokali
Zamknięcie w marcu granic oraz lokali gastronomicznych zatrzymało eksport mięsa drobiowego i nadpodaż produktu na rynku. Z tego powodu spadły ceny, które obecnie nie wyrównują nawet...
więcejRepublika Korei otwarta na import polskiego mięsa
Koreańscy importerzy wyrazili zainteresowanie współpracą z Polską, w ramach której nasz kraj będzie mógł eksportować mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe. Dariusz Goszczyński,...
więcejZakaz promocji czerwonego mięsa nie wchodzi w grę
- Programy promocyjne mają służyć podnoszeniu konkurencyjności unijnych artykułów rolno-spożywczych i konkurencyjności całego rolnictwa UE. Dlatego nie może być mowy o zakazie promocji...
więcej