KRD alarmuje. Marże handlowe windują ceny drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-11-2021,11:05 Aktualizacja: 29-11-2021,11:10
A A A

Wzrost cen drobiu spowodowany jest różnymi czynnikami, m.in. rosnącymi kosztami produkcji, ale głównie wysokimi marżami naliczanymi przez sprzedawcę, przede wszystkim duże sieci handlowe - mówi Dariusz Goszczyński,  dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

- Branża drobiarska jeszcze nie zdążyła poradzić sobie z komplikacjami, jakie przyniosła tegoroczna fala grypy ptaków i kryzys związany z globalną pandemią Covid-19. A już musi zmierzyć się ze wzrostem stawek - zaznaczył ekspert.

gęsina, Andrzej Klonecki, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

Na rynku brakuje gęsiny

Choć Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Unii Europejskiej, to jednak na polskim rynku gęsi brakuje. Winna jest ptasia grypa i zobowiązania eksportowe. - To prawda, w tym roku trudno było o gęś, winna jest ptasia grypa -...

Na kondycje branży istotnie wpływa grypa ptaków. Wirus dziesiątkuje stada kur, gęsi, kaczek oraz indyków i oprócz oczywistych strat związanych z utratą zwierząt, generuje dodatkowe koszty związane z restrykcjami obowiązującymi w strefach wyznaczonych przez Inspekcję Weterynaryjną. - Ograniczenia, istotne w zatrzymaniu grypy ptaków, powodują jednocześnie przerwy w cyklu hodowli drobiu oraz wyższe koszty produkcji - tłumaczy dyrektor KRD.

Do tego dochodzą koszty produkcji mięsa jak niespotykany od lat wzrost cen pasz na światowych rynkach. Pszenica podrożała na francuskiej giełdzie MATIF o ponad 40 proc. w ciągu roku, kukurydza o niemal 28 proc. - To nie wyjątek, bo trend wzrostowy cen zbóż paszowych widoczny jest na całym świecie. Niestety, koszt pasz ma bezpośrednie przełożenie na ceny mięsa drobiowego, bo stanowi około 70 proc. kosztów produkcji - podkreślił Goszczyński.

Dodatkowo na koszty produkcji wpływają wzrosty cen energii elektrycznej i gazu. Na Towarowej Giełdzie Energii w ciągu 12 miesięcy cena hurtowa energii elektrycznej wzrosła aż o 68 proc., natomiast gazu aż o kilkaset procent od początku roku. Jednocześnie branża drobiarska stoi w obliczu kolejnego wyzwania, jakim są oczekiwania pracowników wobec poziomu ich wynagrodzeń, wynikające z wysokiej inflacji.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, KRD-IG

Wirus grypy ptaków zaatakował w Wielkopolsce

Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu 5 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 355-359 w 2021 r. Spowodował je wirus HPAI podtypu H5N1. Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że w okresie od...

Zdaniem dyrektora, aby móc sprostać oczekiwaniom, ceny ustalane przez sieci handlowe wobec dostawców muszą uwzględniać nie tylko podstawowe koszty produkcji, ale ich całokształt - również te wynikające z coraz wyższych, dodatkowych wymagań. Goszczyński zapewnił, że branża chce dostarczać produkty wysokiej jakości, spełniające dodatkowe wymagania, ale po uczciwej cenie, uwzględniającej koszty ich wytworzenia.

Dyrektor KRD zwrócił uwagę, że coraz częściej stosowaną praktyką przez sieci handlowe jest ciągłe podnoszenie oczekiwań wobec dostawców bez uwzględnienia ich w oferowanej cenie. Wytworzenie produktu spełniającego ponadstandardowe wymagania musi wiązać się jednak z większymi kosztami.

Uczciwość oraz tak często podnoszone przez dystrybutorów żywności partnerskie traktowanie dostawców, powinno gwarantować stosowanie uczciwej ceny i uwzględnienie w niej zwiększonych kosztów hodowców i firm przetwórczych. Tymczasem dostawcy doświadczają jedynie zwiększonej presji na dodatkowe wymagania.

Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna, grypa ptaków, Miroslav Toman

Czesi zakazali hodowli drobiu na wolnym powietrzu

W związku z rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) zakazała hodowli drobiu na wolnym powietrzu. Wszystkie ptaki z wyjątkiem gołębi i strusi muszą znajdować się w pomieszczeniach zamkniętych. Za...

Ekspert zauważył, że w krajach zachodnich hodowcy i przetwórcy dostarczający produkty spełniające dodatkowe wymagania mają zagwarantowany udział w marży uzyskiwanej przez dystrybutora. - W Polsce jest to sposób na doprowadzenie do upadłości zarówno hodowców, jak i firm przetwórczych, gdyż marża zwiększona za ponadstandardowy produkt pozostaje tylko na poziomie sieci handlowych - dowodził.

Według Goszczyńskiego ogromne różnice cen wynikają z marży, jaką naliczają sprzedawcy, przede wszystkim duże sieci handlowe. Jednocześnie stawki, po jakich kupują mięso, spadają. Widać to na przykładzie mięsa indyczego, którego cena była w bieżącym kwartale niższa o 20 proc. w porównaniu z rokiem 2019. Tymczasem średnia marża sieci wzrosła z 8 proc. w 2019 roku do 29 proc. w bieżącym. W rezultacie producenci mięsa indyczego ponoszą gigantyczne straty, podczas gdy sieci zwiększyły swoje marże.

- Za rosnące ceny mięsa drobiowego nie odpowiadają więc ani hodowcy ani przetwórcy, którzy ze względu na drastyczny wzrost kosztów produkcji nie odczuli wzrostu zysków, ale sprzedawcy, którzy zabierają całą różnicę między ceną otrzymywaną przez dostawców, a płaconą przez konsumentów - zaznaczył na koniec Goszczyński.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA