Pomidory gruntowe na fali? Rolnicy i przetwórcy mają działać wspólnie
Grunt to pomidor! – pod takim hasłem działalność rozpoczęło z końcem 2024 r. Stowarzyszenie Polski Pomidor Gruntowy. Ma zrzeszać m.in. rolników i przetwórców tego warzywa.
Według twórców Stowarzyszenia, powstało ono „z pasji do pomidora gruntowego – polskiego, naturalnego, pełnego smaku”.
„Zrzeszamy rolników uprawiających pomidory gruntowe, przetwórców pomidorów gruntowych oraz osoby i firmy wspierające branżę” – czytamy w komunikacie z 10 kwietnia br.
Promocja pomidorów gruntowych
Jak w nim podkreślono, organizacja działa na rzecz promocji i rozwoju uprawy oraz przetwórstwa polskich pomidorów gruntowych. Jej celem jest edukacja, podnoszenie jakości produkcji, rozszerzanie rynków zbytu oraz reprezentowanie interesów członków.
„Promujemy konsumpcję pomidorów gruntowych i przetworów z nich, podkreślając ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne (wysoka zawartość likopenu, doskonałe źródło błonnika, bogactwo witamin i mikroelementów). Organizujemy działania wspierające rozwój uprawy, przetwórstwa i marketingu, aby podnosić konkurencyjność branży i promować nowoczesne rozwiązania. Wspieramy uczciwą konkurencję i współpracę między producentami, naukowcami oraz instytucjami. Wspólnie dbamy o rozwój branży i tworzymy przestrzeń do wymiany wiedzy, doświadczeń i wspólnego rozwoju.” – wylicza Stowarzyszenie.

Szansa dla polskich producentów pomidorów – Izrael otworzył swój rynek
Rekordowy poziom uprawy w 2024 r.
I przytacza dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, że powierzchnia uprawy pomidorów gruntowych w Polsce w 2024 roku osiągnęła rekordowy poziom 8363,14 ha, co oznacza wzrost o 37 proc. (2239,87 ha) w porównaniu do roku 2023.
„To największy obszar upraw w ciągu ostatnich 5 lat i kontynuacja dynamicznego wzrostu, który rozpoczął się w 2023 roku” – czytamy dalej w komunikacie.
Powołano się w nim ponadto na Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z którego danych ma wynikać, że w 2024 r. plony pomidorów polowych były wyższę niż w 2023 roku.
„Produkcja pomidorów gruntowych zwiększyła się o 19,9 proc., do 203,4 tys. ton” – wskazuje powstała niedawno organizacja.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś